Zamanı öldürmek...

  • 6.08.2019 00:00



Bizden başka bu kadar çok tatil yapan bir toplum var mıdır bilemiyorum. Her fırsatta hastalık raporu alma, izin kullanma, tatilleri uzatma alışkanlığımız son 40 epey yıldır artış göstermiştir. Hiç izin kullanmayan, rapor almayan insanlara anormal gözüyle bakılıyor. 

Dünyanın en başarılı, en üretken insanlarının yaşantısına bakıldığında haftanın 6-7 günü çalıştıklarını görüyoruz. İslam tarihi profesörü rahmetli Fuat Sezgin haftanın 6.5 günü, günde 15 saat çalışmıştır. Nobel ödüllü profesör Aziz Sancar her gün çalışmayı, okumayı, öğrenmeyi önermektedir. 

Japonya'da okullar 240 gün açıkken biz verimli biçimde ancak 150 gün eğitim yapabiliyoruz. 5-10 Cm kar yağdığında hemen okulları kapatmak akıl alır şey değil.

Zamanı verimli kullanma, üretme, buluş konusunda sürekli olarak geri gitmekteyiz. Komşumuz İran'ın yıllık bilimsel makale sayısı bile bizi geçti.

Sadece sosyal medya (?) denen ucubelerden aldığımız yalan-yanlış-eksik bilgileri kültür sanmaya başladık. Aklı başında insanlar bile abuk medyada yalan bilgiler paylaşıyor, bunlara inanıyor. 

Sosyal medya çöplüğünde yayınlanan makalelerin (?) yüzde 90'ında yer alan yazar isimleri uydurmadır. Yani birileri herzeleri bilgi diye yazıyor. Alta da ünlü bir akademisyenin / kişinin adını koyup yaymaya başlıyor. Bir çok bilgisiz insan da bu lakırdıları beğeniyor.

Evinde 10 kitap bile olmayan insanların 2-15 bin liralık telefonlar alması bizi batağa götürmekte. Her yıl 10 milyar dolarımız gereksiz, lüks, bir çok özelliğini kullanmadığımız telefonlara gidiyor.

Zamanı verimli kullanma konusunda 82 milyonun 80 milyonu çok hoyrat davranmakta. Gençlerimiz 3 aylık yaz tatilinde 1 tek kitap bile okumuyor.

20 milyonluk kitleyi doğru yönlendiremiyoruz. 2030-2040'lı yılların dijital dünyasında nasıl ayakta duracağız acaba?


Ali Özdemir
BOLU
0505 220 83 85

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız