Deneysiz, uygulamasız öğrenme faydalı olmaz

  •  

 

 

Meslek liselerini hakir görenler, küçümseyenler evlerindeki eşyaların hemen hemen tümünün teknik eğitim almış elemanlar tarafından üretildiğini unutmasınlar.

20 milyon evladımız okula gidiyor. Bu kitleye uygulamalı, deneyli, stajlı bir eğitim vermemiz çok önemlidir.

Yabancı uzmanların reçeteleri bizi 200 yıldır bocalatıyor. Bu topraklara uygun modeli ortaya koyabilecek bilim insanlarımız mevcuttur.

Şu anda Milli Eğitim Bakanı olan Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk bizim için olağanüstü bir şanstır. Ona destek olmamız, fikirlerini kaale almamız çok fayda sağlayacaktır.

30 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Bu süreçte 10’dan fazla bakan tanıdım. Çoğunda dünyanın gidişatıyla ilgili bir feraset (vizyon) göremedim.

Bugün, 6.5 milyonluk İsrail 165, 16 milyonluk Hollanda 700 milyar dolarlık ihracat yapabiliyorsa nitelikli eğitim almış girişimciler sayesinde başarılı olmuştur.

Girişimci, projeci, patent peşinde koşan insanlarımızın önünün açılması icap etmektedir. Hayatta hiçbir faydası olmayan bilgileri yükleyerek 21. yüzyılda tutunamayız.

İsrail’de, Japonya’da eğitimin tüm basamaklarında öğrencilere elektronik ve bilgisayar bilgileri aktarılmaktadır. 3-5 yıldır herkes endüstri 4.0, kodlama lafları ediyor. Ancak sadece laf üreterek dijital çağı yakalayamayız.

İlkokuldan itibaren yabancı dil öğretme peşindeyiz ama elektronik ile ilgili konuları kitaplara ekleyemedik.

Makine yapan makineler çağında, yapay zeka her işe el atarken biz 100 yıl öncesinin bilgilerini öğretmekteyiz. 1975 yılından beri onlarca sınava, mülakata girdim. 1982 yılından beri elektrik-elektronik bilimiyle uğraşıyorum. Bu konuda onlarca kitap da yazdım. Ancak bu zaman zarfında elektrik-elektronikle ilgili hiçbir sınav sorusuyla karşılaşmadım. 30 Eylül günü ALES sınavına girdim. 80 sorunun hiç birisi mesleğimle ilgili değildi. Havuz problemleri sorarak akademisyen seçimi ne derece doğrudur?

ABD’den kopya edilen öğretim planlarımız ve sınav sistemlerimiz baştan sona yanlıştır. Uygulama ve deneye uzaktır.

 

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • selami
    selami
    19.01.2013 14:16

    vurun bu adamın ipliğini pazara dökün . susmak dilsiz şeytanlk yapmaktr

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız