Projeci olmak

  • 17.09.2018 00:00


 

Hayata geçirmek, dünyada eser bırakmak, insanlığa hizmet etmek üzerine bir düşünceniz var ise bunu gerçekleştirmek için çeşitli kaynaklardan destek isteyebilirsiniz. Aslında her düşünce bir projedir. Bütün işler önce düşüncede başlar.

 

* Faydalı bir kütüphane / kitaplık oluşturmak.

* Spor alanları meydana getirmek.

* Güneşten, rüzgardan elektrik enerjisi üretmek.

* Herhangi bir malı imal etmek.

* Dar gelirli insanlara katkı sağlamak.

* Atölye / laboratuvar / derslik yapmak.

* Daha iyi eğitim ortamları kurmak.

* Bir ürün geliştirmek vb.

 

gibi niyetleriniz var ise size yardım edecek, araç-gereç, finansman sağlayacak yüzlerce kişi, şirket, dernek, vakıf, kurum, kuruluşun mevcut olduğunu biliniz.

 

İnternet sayesinde dünyanın her noktasına erişebilirsiniz. Yabancı dil bilmeseniz de her yere derdinizi anlatabilirsiniz. Türkçe yazdığınız bir metni çeşitli web siteleri aracılığıyla başka dillere çevirebilirsiniz.

 

İnsan bir işi yapmak için niyetlenirse mutlaka başarılı olur. TÜBİTAK, Ulusal Ajans, kalkınma ajansı, KOSGEB, üniversiteler, şirketler, dernekler vb. proje sunanlara mutlaka yol göstermekte ya da maddi destek sunmaktadır.

 

Bir konuda proje yazabilmek (süreçleri belirtebilmek) için o konuda mutlaka geniş bilginiz olması şarttır. Bilgi de okuyarak elde edilebilen bir husustur. Hiç kitap, gazete, dergi, makale okumayan bir insanın meramını tam anlatmasını mümkün değildir. Dilekçe yazmaktan aciz bireyler asla proje yapıp bunu ilgililere sunamazlar.

 

Ortalama 70 yıl yaşayan bir insan 10 yaşından itibaren haftada en az bir kitap okusa, 50 yılda 2600 eseri yutmuş olur. Bu da insanı 3-4 üniversite bitirmiş kadar engin bir bilgi okyanusuna taşır.

 

Bilgi güçtür. Bilgili insanlar / toplumlar asla yenilemezler. Cahiller organize olamaz, iş birliği yapamaz, üretim süreçlerini bilemez.

 

Çağımızda bilgi kaynaklarına ulaşmak çok kolaylaşmıştır. Kitap alacak parası olmayanlar internetten e-kitap indirebilirler. Kütüphanelere başvurabilirler. Açık öğretim yöntemiyle, okula gitmeden, çok cüz’i bedellerle üniversite diploması alabilirler. Belediyelerin ve halk eğitim merkezlerinin açtığı ücretsiz beceri kazandırma kurslarına katılabilirler.

 

Günde 5-10 saat TV izleyerek, kahvelerde oturarak, sürekli tatil yaparak bir yere varamayız. 6.5 milyonluk İsrail bugün 165, 16 milyonluk Hollanda 715 milyar dolarlık ihracat yapabiliyorsa biz de başarabiliriz.

 

Biraz okuyan her akademisyen, öğretmen, mühendis vb. mutlaka kalkınma ajanslarına, vakıflara, derneklere, şirketlere proje yapıp sunabilir. Bu çok zor bir iş değildir. 100 - 200 sayfalık şartnameleri okumaya üşenmeyelim. Türkiye’nin her tarafına yayılmış olan 26 kalkınma ajansı, girişimcilere, bu ülkeye bir çivi çakmak isteyenlere destek olmaktadır.  

 

Henry Ford ilk otomobili icat ettiğinde 8 banka kredi vermeyi red etmiştir. Steve Jobs, ortaklarıyla kurduğu Apple firmasından ilk başta atılmıştır. Edison aptal diye okuldan atılmıştır. Einstein’e geri zekalı denilmiştir. Çinli e-ticaret devi alibaba.com’un sahibi Jack Ma bir çok firmaya iş için başvurmuş, red cevabı almıştır. Barış Manço lisede müzik dersinden kalmıştır. Bugün zengin, başarılı, çalışkan, mucit olarak bildiğimiz bir çok insan ilk başlarda hep red edilmiş, dışlanmış, sistemin dışına itilmiştir. Ancak bunların hiç birisi pes etmemiş, projelerini gerçekleştirmekten vaz geçmemiştir.    

 

Geniş toplum kesimleri mucit, sıra dışı, projeci, icatçı, üretici, tasarımcı insanlara deli, uçuk, kaçık, anormal gözüyle bakmaya devam etmektedir. Topçu, popçu, medyum tayfasının lensinin rengini dahi merak edenler bilime sırtını dönmüş vaziyettedir.

 

8 milyarlık dünyada 80 milyonluk  Türk toplumu yüzde 1’lik bir ağırlıktadır. Ancak dünya ekonomi pastasındaki payımız yüzde 0,2 olup, 5 kat azdır. Yani çoğunluğumuz sürekli yattığı için 750 milyar dolar olması gereken ihracatımız 150 milyar dolar seviyesinde gezinmektedir.

 

Hazırladığınız bir proje A kurumu tarafından red edildiyse asla pes etmeyiniz. Bunu B, C, D… kurumlarına, derneklerine, vakıflarına, şirketlerine, holdinglerine, belediyelerine de sununuz.

 

Bir projenin basamakları nasıldır sorusuna cevap bulmak istiyorsanız kitapçılarda bu konu ile ilgili yazılmış 10 kadar farklı kitap bulabilirsiniz. Ya da tarafıma e-posta yollayarak bilgi talep edebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir maddi beklentim yoktur.

 

Proje yaparak bu ülkeyi büyütebiliriz...



Ali Özdemir

(Öğretmen, eğitim yöneticisi, yazar)

www.aliozdemir.net

0505 220 83 85

erdemyayinevi@yandex.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • cudu ahmet brxsel
    cudu ahmet brxsel
    14.01.2013 20:50

    hilal hanim eline diline yuregine saglik cok guzel yazmissin baban seni cok iyi yetistirmis tebrik ediyorum anneni ve babani kiz cocuguna sahip cikan evde anne babadan sonra abidir abinide tebrik ederim seninle iyi bir sekilde ilgilenmis senin babani cok iyi tanirim sakin sessiz kimsenin arkasindan konusmaz dedi kodu bilmezkimsenin kotulugunu istemez belki sekiz koseli kasketi yoksada kar beyaz saciylan adam gibi adamin kizisin basarilarinin devamini diliyorum selamlar saygilar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız