DOĞRU SÖZLÜ OLMANIN ÖNEMİ

  • 22.06.2018 00:00

 

 

                                                     

      Dünya üzerinde yaşayan insanlardan Allah ve Resulüne iman edenlere Müslüman, iman etmeyenlere gayri Müslim denir. Müslümanların söylem ve eylemlerinin tamamı, Kur’anı Kerim ve sünnete uygun olması gerekmektedir. Zira Allah’a teslim olup Müslüman adını alan kişi, Mevla’sından gelen her şeye razı olan insandır. Bundan dolayı yaratanın emirlerini ön planda tutar. Konuşmasıyla, davranışlarıyla, Kur’an’ın özüne uymaya çalışır. Daima sorumluluk ve mesuliyet bilinci içinde yaşar. Günü kurtarmak için değil, geleceğin huzur ve mutluluğu için çalışır. Söylem ve eylemler, geleceğe fayda sağlamıyorsa bir anlam ifade etmez.

     Yüce Mevla Kur’an’ında şöyle buyurmaktadır. “Ey müminler, yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz. Yapmayacağınızı söylemeniz, Allah yanında şiddetli bir buğza sebep olur” Saf, 2-3. Allah yapmayacağımız şeyleri yapacağım diye söylememizin büyük günah olduğunu beyan etmektedir. Müslüman olarak dünyayı kazanacağım derken ahiretimizi perişan edemeyiz. Dünya nimetlerinden istifade ederken ahiretimizi de kazanmalıyız. Bunun için her konuşmamız ve davranışımız doğruluk prensibine uygun olması gerekir. Böyle olduğu zaman geleceğe güvenle bakmak mümkün olabilir. Gelecek için güvenin olmadığı yerde huzur ve mutluluktan söz etmek oldukça zordur.

      Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurdular.” Gerçekten doğruluk, iyiliğe götürür. İyilik te cennete götürür. Kişi doğru konuşa konuşa Allah’ın indinde doğrulardan yazılır. Yalancılık, günaha götürür. Günah da cehenneme götürür. Kişi yalan konuşa, konuşa Allah’ın indinde yalancılardan yazılır.” Buhari Edep, 69. Doğruluk ve dürüstlük, dünya ve ahiretimizi mamur olmasına vesile olmaktadır. Bizler doğru söylem ve eylem ortaya koyduğumuz zaman Allah’ın rızasına kavuşuruz. Aynı zamanda insanların güvenini elde ederiz. İnsanların saygı ve sevgisini kazanmak, toplumda yer etmek, önemli bir nimettir. Bu nimet, ancak doğrulukla kazanılır.

     Cenabı Hak, Peygamberimize hitaben ( Ey Muhammed ) emrolunduğun  gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de doğru olsunlar. Aşırı gitmeyin. Muhakkak ki, O bütün yaptıklarınızı görmektedir. Hud, 112. Peygamber efendimiz hud suresi beni ihtiyarlattı buyurmuştur. Evrensel peygamberimize Yüce Mevla nasıl emrolunduysan öylece dosdoğru ol buyurarak doğruluk ve dürüstlüğün ne denli önemli olduğunu beyan etmiştir. Yalan konuşmak haramdır ve büyük günahlardandır. Bu yönüyle yalan konuşmanın dünya ve ahiret için büyük mesuliyeti vardır. Bundan dolayı efendimiz doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür buyurmuştur. Unutulmamalıdır ki, Cennet de cehennem de bu dünyada kazanılmaktadır. Buy nedenle söz ve davranışlarımızda dikkatli olmak lazım gelir.

     Bu dünyada huzur ve mutluluğumuzu sağlamaya çalışırken, sözlerimizin doğru olmasına dikkat etmeliyiz. Yapamayacağımız şeyleri, yaparım diyerek karşımızdaki insanın güvenini sarsmamalıyız. Toplumdaki saygınlığımız, güvenilir insan olmağa bağlıdır. Bu da sözümüzün eri olmakla mümkündür. Dünyayı huzur ve mutlu kılarken ahireti unutmamalıyız. Bilmeliyiz ki,  bu dünyada her şey fani, baki olan ahiret yurdudur. Ahiret yurdumuzu kazanma adına, sözümüz aleyhimize de olsa doğruluktan taviz vermememiz lazım gelir. Zira Cenab-ı Hak “yalan sözden kaçının “buyurmaktadır. Hac, 30. Yüce Mevla doğruluk ve doğrularla beraber dünyasını ve ahiretini mamur edenlerden eylesin. Âmin.

Tahsin ÖTGÜÇ – Emekli müftü

                                                                                                                     


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız