Mekanın cennet olsun Celal abi

  • 28.03.2018 00:00


DEVLET PLANLAMADAN

BÜROKRASİ ve SİYASETİN TEPESİNE YÜRÜYEN

TÜRK MİLLETİNİN BEKASI DAVASININ ÖNCÜSÜ HASAN CELAL GÜZEL ABİ


                Devlet Planlama Teşkilatı 1960 yılında ülkemizin kalkınma planlarının yapılması amacıyla kurulmuştur. Merhum Türkeş’in de fikir babalığını yapmış olduğu bu kuruluş 20. Yüzyılın ikinci yarısında devletimizin ekonomi hayatına kazandırdığı en önemli kuruluşlarından birisidir. 1970 yılından başlayarak günümüze kadar bu teşkilattan yetişmiş çok sayıda siyaset ve devlet adamlarımız bulunmaktadır. 1967 yılında Başbakanlık Baş Danışmanı rahmetli Turgut Özal’ın bu kuruma müsteşar olması ile birlikte teşkilatın işlevi hem ülkemizde hem de uluslararası kuruluşlarda saygın bir yere oturmuştur. Merhum Hasan Celal Güzel Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi sonrası 1968 yılında bu teşkilata katılarak ülkemize çok değerli hizmetlerde bulunmuştur.


                Hasan Celal Güzel Abi’yi 1975 yılının Ekim ayında tanıma fırsatına eriştim. Bu tanışma İstanbul’dan Ankara’ya  Açık Öğretim öğrencilerinin idari işlerini yürütmek üzere tayin edildiğim Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu Müdür Yardımcılığı dönemine rastlamaktadır.  Yüksek Öğretmen Okulumuzun ihtiyacı olan ücretli ders görevlendirmesi konusunda Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanlarından Mustafa Keten’i (Daha sonra uzun bir süre Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapmıştır) ziyaretimde kendisini tanıma şerefine nail olmuştum. Kendisine mensubu olduğum Yüksek Okulda ders vermesi için ricada bulunmuştum.


                 Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okuluna 4-5 yıl derse gelen değerli dostum Mustafa Keten ile kısa bir süre derse gelerek okulumuzu tanıma fırsatı olmuştu, bu tanışmamız ve okulumuzu tanıması sonucunda çeşitli dönemlerde okulumuz mezunlarının devlet kadrolarında üst düzeyde göreve gelmelerine ve siyaset adamı yetişmelerine vesile olmuştur. Değerli abimiz ile bu dostluğumuz bu temel üzerine uzun yıllar devam etti.


                 DPT’nin en önde gelen uzmanlarından olan Hasan Celal Güzel abi devlet tecrübesini bu teşkilatta Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in yanında edinmiştir. Hasan Celal Güzel, Mehmet Dülger ve Akın İzmirlioğlu ile birlikte 1975 yılında dönemin başbakanı rahmetli Süleyman Demirel’in özel müşavirliğini görevini de yürütmüştür.  


                Hasan Celal Abi’nin önemli özelliklerinden birisi hayatı boyunca bilgiye ve eğitime büyük değer vermesi olmuştur.  DPT’deki görevinin dışında Polis Akademisi, Harp Okulu, Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi, Ankara Mimarlık ve Mühendislik Akademisinde part-time dersler vererek gençlere devlet yönetimi ve ülkemizin kalkınması yolunda bilgi birikimini paylaşmış olmasıdır.


                Hasan Celal Güzel abi hem devlet yönetiminde hem Ankara’da bulunan çeşitli Yüksek Öğretim kurumlarındaki görevleri sırasında çok sayıda zeki, disiplinli öğrenciler tanıyarak içinde bulunduğu dönem ve daha sonraki yıllarda bu kişilere devleti bürokrasisinde yer vermiş olması ve öncülük yapmış olmasıdır.


                1977 yılında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı sonrası Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisine Öğretim Üyesi olarak geçtikten sonra haftanın belirli günlerinde Adapazarı Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisine derslere gitmeye başlamış eğitim ihtiyacı olan gençlere ülkemizin her yanında hizmet etme çabasında bulunmuştur.


               1979 yılında rahmetli Süleyman Demirel’in azınlık hükümetinde Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı’na atanarak DPT Genel Sekreter Vekilliği görevini birlikte yürütmüştür. DPT’de bulunduğu bu görevde ülkemizin bürokrasi ve siyaset alanında değerli hizmetleri olacak uzmanlarının temelini bu teşkilatta atmıştır.


               Bilindiği üzere döneminin en parlak insanlarını bünyesine alan ve Türk Devlet hayatına uzman- yönetici yetiştiren Devlet Planlama Teşkilatı mensupları özellikle rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi iktidarı döneminde bakanlık, müsteşarlık ve siyaset adamı olarak ülke yönetimde boy göstermiştir. Bu kişilerin birçokları üzerinde rahmetli Hasan Celal Güzel abinin emeği bulunmaktadır.


                Hasan Celal Güzel abi Başbakanlık Müsteşarlığı sonrası atılmış olduğu siyasette Devlet Bakanlığı, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yapmıştır. Rahmetli Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesinden sonra hedeflemiş olduğu Anavatan Partisi Başkanlığı’na maalesef uluslararası istihbarat oyuncularının komploları sonucu seçilememiş ve partisinden ayrılmıştır.


                 Askeri darbelerin yaşandığı dönemlerde Hasan Celal Güzel abi hep bedel ödemiş, devlet yönetiminden uzaklaştırılmaya çalışılmıştır. 12 Mart sonrası Turgut Özal’ın Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan ayrılması sonucu maalesef 150 civarında milliyetçi DPT uzmanı sevdikleri teşkilattan uzaklaştırılmış, bir kısmı üniversitelere, bir kısmı çeşitli bakanlıklara sürülmüş ve mesleklerini yapamaz hale gelmişlerdir. Hasan Celal Güzel abi bu birinci dalgada askeri hükümet güdümündeki kişilerden gördüğü darbeyi 12 Eylül’de yaşamış ve DPT ve Başbakanlık’taki görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Askeri ve Hukuk darbecileri 28 Şubat döneminde ise kendisini Ayaş Cezaevine kapatmakla demokrasi ve devlet ebet müddet ülküsünden uzaklaştıracaklarını sanmışlardır.


                 Her üç askeri darbe döneminde bedel ödemiş olan Hasan Celal Güzel devletine ve milletine hiçbir şekilde küsmemiş, demokrasi mücadelesinden hiç yılmamıştır. Kendisinin büyük emek vererek yetiştirdiği kadroların özellikle Anavatan Partisi, Doğruyol Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Ak Parti kadrolarında devletimize vermiş olduğu hizmetleri hep takdir ederek karşılamıştır.


                 12 Mart döneminde Atilla Karaosmanoğlu ekibinin, 12 döneminde Necdet Calp ekibinin, 28 Şubat döneminde Çevik Bir ekibinin yapmış olduğu devlet yönetiminden ve siyasetten uzaklaştırma işlemleri dahi kendisini demokrasi ve devlet ebed müddet ülküsünden uzaklaştırmamıştır.  Kendisi ömrünün son nefesine kadar Türklük ve Türk Devletinin bekası için çırpınmış, projeler üretmiş, çok sayıda devlet ve siyaset adamı yetiştirmiştir.


                  Türk Milleti seni hiçbir zaman unutmayacaktır, mekanın cennet olsun Hasan Celal Abi.    

 

Dr. Hasan Lök

Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Öğretim Üyesi     


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız