MEDENİYET SÖYLEŞİLERİ…

  • 5.02.2016 00:00


Daha önceki yazılarımda bahsettiğim “Köroğlu Yazarlık Okulu Projesi” kapsamında her ay bir kere yapılan etkinliklerden biri… Bu ay konuk ressam “İnsan ve Sanat” konulu söyleşide İsmet YEDİKARDEŞ… İlkinde yazar Sadık YALSIZUÇANLAR söyleşiye katılmıştı.

İsmet YEDİKARDEŞ, Çarşamba günü saat 14:00’de Solmaz Ahmet Baysal Öğretmenevinde öğretmen ve öğrencilerle buluştu. Açılış konuşmasını Milli Eğitim Müdürü Yusuf CENGİZ’in yaptığı söyleşide, İsmet YEDİKARDEŞ hayatından kesitler anlatırken, espirili üslubu ile dikkat çekti. Eserlerini görsel olarak sundu. Hayat tecrübelerini ve sanat hayatını aktarmaya çalıştı. Programı ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğünün yöneticileri, Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin BİÇEN ile projede yer alan öğretmen ve öğrenciler, lise ve ortaokul yöneticileriilgiyle izlediler.

70 yaşındaki birine göre oldukça iyi anlatım sergiledi. İzleyenler sıkılmadı. Özellikle “Resim helal mi haram mı?” soruna oldukça ilginç cevap verdi. Anladığıma göre, resmin kompozisyonu, resmi yapanın amacı haram ya da helal sorusuna cevap oluyor… Konuşmalarında dini konulara da değinen sanatçı, öğrencilere doğdukları, büyüdükleri şehirleri asla unutmamalarını tavsiye etti. Mesleğini eline alan her insan, bir ölçüde memleketine ufak ta olsa mutlaka katkı yapması gerektiğini vurguladı. Kendisinin de Mardin’de doğduğunu belirtti.  10 yıldır Mardin kent dokusunu ve Mardin kültürünü merkez alan resim çalışmaları ile Mardin mimarisini ve taş işleme sanatını özellikle genç nesillere tanıtmaya çalıştığını anlattı.Bu yolla evrensel düzeyde dikkat ve ilgiyi Mardin’e çekmeye çalıştığını ifade etti. Yedikardeş, son 50 yılda yaşanan kültür erozyonundan payını alan Mardin’i, bozulmadan önceki aslî hâlini dikkate alarak kendine özgü tasavvur ve sanat gücüyle tuvale aktardığını belirtti.

Resim yeteneğinin ilkokulda öğretmeni tarafından keşfedildiğini, bir gün yaptığı bir sonbahar resmine hayran olan öğretmeni ona “Sen ressam olacaksın” diyerek teşvik ettiğini anlattı. Bundan dolayı öğretmenlerin kişilerin yeteneklerini keşfetmelerinde çok önemli rollerinin olduğunun altını çizdi. Konuşmalarının sonunda öğretmen ve öğrencilerle bol bol fotoğraf çekildiler…

“Medeniyet Söyleşileri” Köroğlu Yazarlık Okulu Projesi kapsamında her ay yapılacak etkinliklerle devam edecek. Sırada, şiirde Prof. Dr. Nurullah GENÇ, hikâyede Hüseyin SU, tarihte Prof. Dr. Ahmet Güner SAYAR, düşüncede Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ, sinemada Mehmet BOZDAĞ, tiyatroda Berat YENİLMEZ, önümüzdeki aylarda Bolu’daki öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte olacak.

Diğer tüm varlıklar gibi, projelerin de bir yaşam döngüsü vardır. Yavaş bir başlangıçtan başlayıp büyür, zirve yapar, düşüşe geçer ve en sonunda biter. Projeler bebek gibidir, ilgi ister. Bu tür projelerin uzun soluklu ve faydalı olması için, iyi bir proje olmasının yanında ilgi ve heyecanın da olması gerekir…

Ne mutlu hayatında projeleri olanlara…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız