KAHVECİ ÖMER USTA

  • 9.02.2016 00:00


İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda tarihi Kızlarağası Han’ı alışveriş sonrası dinlenmek, bir şeyler içmek için önerebileceğim bir yer. Hem tarih var hem de lezzet…

Han’ın yan tarafında Kahveciler Sokağı var. Bu sokaktaki herhangi bir kahveciyi seçebilirsiniz. Ben ise herhalde adaşım olmasından kaynaklı bir sıcaklık hissederek Ömer Usta’yı seçtim.

İyi ki de seçmişim… Sokakta söylenen canlı müzik eşliğinde damla sakızlı orta şekerli Türk kahvemi yudumladım. Kahvenin yanında meyveli lokum ikram ediliyor.

Ayrıca isteyenlere fala baktırma imkânında sunuyorlar. Kahve 5 TL. ama fal için ayrıca ücret ödeniyor mu? Ya da ne kadar veriliyor öğrenemedim. 

Kahvemi yudumlarken, duvarlardaki çerçeve yapılmış fotoğrafları inceledim. Fotoğraflarda bu mekânı ziyaret etmiş, ünlü kişiler var.

Kısa bir sohbette işin başındaki karı-koca dükkân sahiplerinden öğrendiğime göre; O dönemde kahveler deve sırtında Yemen’den getirilirmiş.Şimdiki gibi Brezilyave Kolombiya kahveleri yokmuş.

Fincanda pişen Osmanlı Usulü Türk Kahvesi Mimar Sinan zamanında Konya-Karamandan Üsküp ve Saraybosna (Sarejevo) şehrine giden cami, han, hamam ve köprü inşaatlarında taş işçisi olarak çalışan atalarımız tarafından pişirilmekteymiş.

Bu inşaatlarda çalışan taş işçileri bir yandan çalışırken üşümemekiçin yaktıkları mangal ateşine fincanlarını sürerek kahvelerini küliçerisinde pişirirlermiş. Hem taş kesip, taş oymacılığı yaparken hem de kahveleriniiçerlermiş. Bu iş için ayrıca bir cezve kullanmazlarmış.

Eski bir diplomat olan Ömer Usta,diplomatlıkgörevi sırasında Üsküp’te eski bir Osmanlı kahvehanesinde bu doyumsuzlezzetle tanışmış.Emekli olduktan sonrada Kızlarağası Hanı’nın arkasında tarihibir mekânda otantik bir dokuda bu lezzeti müşterilerine sunmaya başlamıştır.

905 Sokak No:15 Hisarcamii Arka Kapısı / Kemeraltı / İZMİR / TURKEY adresinde hizmet veren bu mekânda, Osmanlı usulü fincanda pişen Türk kahvesini test edebilirsiniz. Ayrıca çay sevenlere de, çayını tavsiye edebilirim. 


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız