TEOG YAKLAŞIYOR…

  • 17.11.2015 00:00

 

25-26 Kasım tarihlerinde ülkemizde gerçekleşecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı(TEOG)’nın heyecanı 8.sınıf öğrenci, öğretmen ve velilerince yaşanmaya başladı…

Çocuklarımızın hayatında dönüm noktalarından biri olan TEOG ortak sınavlarında öğrencilerimizin ve velilerimizin dikkat etmesi gereken noktaları kısaca hatırlatmak istedim. Öncelikle öğrenciler, TEOG sınavları ve sistemi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalıdırlar. Yeterince bilgi sahibi olmadığımız durumlar bizi kaygılandırır ve cesaretimizi kırar. Bu nedenle, sınav süresi, okul puanının etkisi, sınavların uygulanma biçimi, sınavda uygulanacak taktikler, sınav kuralları, yerleşmek istenilen okulun belirlenmesi ve taban puanı gibi konularda bilgi eksikliği yaşamamak gerekir. Öyle ki, öğrencinin hedefi belli olmalıdır.

Ayrıntılara bakacak olursak; sınav okulda görülen 6 temel dersten yapılmaktadır. Sınav, ilk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 3 dersten, ikinci gün Yabancı dil, Fen ve TeknolojiT.Cİnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden gerçekleşecek. Her dersten 20 soru, 40 dakika süre ve ardından 30 dakika ara verilecek. A,B,C,D şeklinde 4 kitapçık türü kullanılacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecek, sınavda ilk 20 dakika ve son 5 dakika sınav salonundan çıkmaya izin verilmeyecek.

Sınav değerlendirmeleri yapılırken, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri için katsayı 4, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi için katsayı 2 olacaktır. Bu demektir ki, her sorunun puanının aynı olmasına rağmen katsayı farklıdır. Bu sebepten, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersi için doğru sayısının diğer derslerden fazla olması daha yüksek bir yerleştirme puanı alınması anlamına gelmektedir. 6,7, ve 8.sınıf yılsonu başarı puanları ve 8.sınıf ortak sınav puanı ortalaması toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünecek ve 500 üzerinden öğrencinin alacağı ortaöğretime yerleştirme puanına ulaşılacaktır.

Bu bilgilendirmelere ek olarak, öğrencilerimize de birkaç öneride bulunmak isterim. Başarılı olabilmek için önce konuya ilgi duymamız, verimli çalışma yöntemlerinden kendimize uygun olanı seçip kullanmamız, uygun ders çalışma ortamını oluşturmamız ve ertelemeden bir an önce uygulamaya geçmemiz gerekir. Sadece hedefe ulaşmak değil aynı zamanda hedefe en hızlı şekilde ulaşmak için iyi bir zaman planlaması gerektirir. Önemli bilgileri kendi cümlelerimizle not almak, hızlı ve etkili okuyabilmeköğrenilenleri tekrar edebilmekdüzenli beslenebilmek, yeterli dinlenebilmek ve yeterli spor yapabilmek başarımıza katkı sağlayacaktır.

Bu sınavda en az öğrencilerimiz kadar heyecan yaşayan velilerimizi de unutmamak gerekir. Bu aşamada aileler çocuklarını iyi tanımalıdır. Onların özellikle ergenlik döneminde olduğunu, yeni yeni toplumda yer edinmeye çalıştığını, kişilik özelliklerini, her çocuğun farklı özelliklere sahip olduğunu, başkalarıyla kıyaslama yapılmayacağını, iyi bir dinleyici olmamız gerektiğini unutmayalım.  

Çocuğumuzun dersine giren öğretmenleri ile akademik başarısını ve gelişimini belli aralıklarla takip edelim. Hangi sosyal paylaşım ağlarını kullandığını, kimlerle nasıl bir iletişim içinde olduğunu, zamanının ne kadarını sosyal paylaşım ağlarında geçirdiğini, yakın arkadaşlarının kimler olduğunu takip edelim. Baskıcı, aşırı koruyucu, ya da ilgisiz bir tutum sergilemeyelim. Kararlı olduğumuzu onlara hissettirelim. Çocuklarımız için oluşturmaya çalıştığımız planlar süreç içinde değişebilir, gelişebilir. Bu gayet normal bir durumdur. İnsan, zaman içinde gelişir, olgunlaşır ve değişir.

Sınava girecek olan tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimize başarılar diliyorum…    

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız