BOLU PATATESİ

  • 8.02.2015 00:00

 

 

Çocukluğumda Bolu’da patates tarımı yeni başlamış ve geniş alanlara patates ekimi yapılmaya başlamıştı. Biz de şimdilerde yerlerinde büyük apartman sitelerinin olduğu büyük tarlalara sarı Alaman patatesi ekimini yapıyorduk.  Bu yeni ekilen sarı renkli yuvarlak yumrulu biraz porsuk haldeki patateslerin tadı biraz buruktu ama verimi yüksekti. Bolu’da geleneksel olarak eskiden beri ekilen sivrimsi yumrulu beyaz renkli pişirildiğinde helva gibi olan eski tohum patateslerin lezzetini yeni gelen tohumlar hiçbir zaman karşılamadı. “Bolu Patatesi “ diye ün yapan ve herkesin lezzetinden dolayı aradığı patates türü her zaman aranır hale geldi. Ankara-İstanbul’da ve tüm Türkiye’de “Bolu Patatesi “ diye hala bir marka vardır.

 

Eskiden Adapazarı, daha sonraları Aydın, Ödemiş, Niğde vs illerinden gelen patatesler de “Bolu Patatesi”nin yerini tutamadı. Bolu’da yetişen patates hala tüm Türkiye’de tüketicilerce “Bolu Patatesi “ diye aranır ve satılır oldu.

Her ayın ilk hafta başında Meclis Başkanı olduğum 21 kişilik Bolu Ziraat Odası Meclis toplantısının gündem maddelerinden biri de “Bolu Patatesi” idi. Patates Tarımının problemleri ile ilgili Mecliste bulunan arkadaşlarımız fikirlerini beyan ettiler. En önemli istekleri ise “Bolu Patatesi” markası için neler yapılabilir, yabancı patateslerin “Bolu Patatesi” markası adı ile satışı nasıl önlenebilir meselesi idi.

Hakikaten “Bolu Patatesi” markası Bolu dışında hala aranan bir özelliktir. D100 yol boyundan veya patates pazarından patates alanlar aldıkları ürünün “Bolu Patatesi” olup olmadığını sorup ta almaktadırlar. Bunu fırsat bilen bazı açıkgözler de sattıkları yabancı patatesleri ve başka illerden ucuza getirdikleri ürünleri “Bolu Patatesi” diye daha yüksek fiyata ve haksız rekabetle pazarlamaktadırlar. Ziraat Odası meclis üyesi arkadaşlarımız en son bir olaya Gerede Panayırında şahit olmuşlar. Dış illerden gelen patates bizim gözümüz önünde Gerede’de Bolu Patatesi diye daha düşük fiyata pazarlanmıştır. Bizim gerçek “Bolu Patatesi” mizin Pazar değeri düşürülmüştür.

Bu haksız rekabeti önlemek için Bolu Ziraat Odası Meclisimiz üyemiz olarak “Bolu Patatesi” markası ile satış yapanlara bir levha hazırlayıp Ziraat Odası olarak mühür ve imzalayıp satış yerlerinin görünen bir yerine “BOLU PATATESİ”  markasının asılmasını sağlayacağız. Bunun için gerekli yetkili mercilere de girişimlerde bulunacağız. İlgililerden ortak hareket etmek için yardım bekliyoruz.

Diğer bir konu da D100 kenarında patates satış yapanların meydana getirdiği trafik emniyet ve güvenliği ile düzenin sağlanması meselesidir. D100 kenarında üreticilerimiz tarafından patates pazarlaması yapılmaktadır. Ama bunun eskiden olduğu gibi belirlenen yerlerde ve trafik güvenliğin sağlanarak yapılması gerektiği inancındayız. Yarın her hangi bir olumsuz olay karşısında sıkıntıya düşeriz. Bunun için D100 kenarında satış yapılacak emniyetli alanların tespiti gerekmektedir. Bize göre İstanbul’dan Ankara yönüne gidişe göre DağKent karşısı, Çivril sapağı, sanayi karşısı, Patates pazarı, Filiz makarna sapağı ve Saraycık Köyü mezarlığı önleri olabilir. Yine Ankara’dan İstanbul yönüne Çaydurt, Oğuldoruk sapağı, Organize Sanayi Sapağı, Karacaağaç sapağı, Dağkent sapağı vs tespit edilip düzene sokulabilir. Bu konuda Karayolları yetkilileri ve Sayın Valimizden yardımlarını bekliyoruz.

“Bolu Patatesi” yıllardır tecrübe sonucu oluşmuş bir değerimiz, markamızdır. Bu marka kaybolmamalı, istismar edilmemelidir. Markamızı korumamız lazım. Tüm Bolulular markamıza elbirliği ile sahip çıkalım.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • kerem keremcan
    kerem keremcan
    11.06.2012 11:09

    cemaat chp yi desteklerse chp %72 alır sözü desteksiz atış. unutmayalım cemaat eceviti destekledi ancak %21 alabildi. şimdi chp yi desteklerse chp oy kaybeder eski oyu bile kaçar.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız