BİLİME YOLCULUK…

  • 4.04.2015 00:00

Son zamanlarda ilimizde eğitim adına güzel şeyler oluyor…

Yeni okullar, öğrenci başarıları, hayırseverlerin çoğalması, proje çalışmaları vb…

Yerel proje çalışmaları, eğitimi sadece akademik başarıdan ibaret gören anlayışı ortadan kaldırabilecek önemli etkinlilerdir aslında… Yerel projeler eğitimi sevimli hale getirebilen, monotonluktan kurtaran aynı zamanda akademik başarıyı da destekleyen etkinliklerdir.

Bir önceki yazımda bahsettiğim Bolu Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü “Oku-Yorum Projesi” de böyle bir proje etkinliği idi. Bu yazımda da Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen “Bilime Yolculuk Projesinden” bahsedeceğim.

İzzet Baysal Anadolu Lisesi Fizik öğretmeni Ayşenur ÖZDEMİR’in koordinatörlüğünü yaptığı bu projenin amacı; Bolu ilinde Lise ve ortaokullarımızda okuyan öğrencilerimizin Fen bilimlerine olan ilgisini artırmak, öğrencilerimizin Fen alanlarında başarı elde etmiş bilim insanlarımızla ve gerektiğinde diğer alanlarda e-konferans yöntemiyle tanışmalarını, onların meslekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını, e-konferans yoluyla onların derslerini izlemelerini sağlamak böylece fen bilimlerine olan ilgiyi artırmak ve çalışarak neler başarabileceklerini görmelerini sağlamak olarak belirlenmiş.

Projenin yürütülmesinde bir çok kurumu görmek mümkün. Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi başta olmak üzere, Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi, teknik destek saylayan Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Hizmetleri Bölümü, e-konferans için ortam hazırlayan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası vb…

Bu proje kapsamında 02.04.2015 Perşembe günü saat 10:00’da Bolu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’e e-konferans yöntemiyle bağlantı gerçekleştirildi. Konferansa Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen ve Teknoloji öğretmenleri ile lise öğrencileri katıldı. 224 kişilik salon tamamıyla dolarken, yer bulamayan öğrenciler basamaklara oturdular. Cern’de bulunan Türk bilim insanları olan Doç.Dr. Gökhan ÜNEL, Dr. Bora AKGÜL ve Dr. Sezen SEKMEN bağlanarak, CERN ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler. Öğrenciler önceden hazırladıkları ve merak ettiklerini canlı olarak sorup öğrenme fırsatı yakaladılar. Konferansa bağlanarak soru yönelten başka okullar da oldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Beşiktaş Anadolu Lisesi, Niğde Remide Yılmaz Atabek Anadolu Lisesi, İstanbul MEF Okulları, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Sabancı Anadolu Lisesi, İzmir Çiğli Özel Anadolu Türk Koleji…

Türk Bilim İnsanlarının yaptıkları açıklamalara göre, CERN'de yürütülen araştırmaların esas amacı maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamaktır. İnsanlığın asırlardır yürüttüğü maddenin yapısını anlamak amaçlı büyük faaliyetin modern altyapısı parçacık hızlandırıcılarıdır. Parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjilere ve çarpışma sayılarına erişmek, çarpışmalardan çıkan çok sayıdaki parçacığı algılayabilmek mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaktadır. Bu bağlamda CERN, temel bilim araştırmalarının yanında, yarının teknolojilerini geliştirmekte de çok önemli bir rol oynamaktadır.

E-konferans iki saatin sonunda öğretmen ve öğrencilerin alkışları ile sona erdi. Program sonunda Programın sunuculuğunu yapan ve aynı zamanda Proje koordinatörü Ayşenur ÖZDEMİR, bu konferansların bilime ışık tutan başka yer ve kişilerle devam edeceğini belirtti.

Emeği geçenlere teşekkürler….

 



Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız