ALGI YÖNETİMİ

  • 22.02.2015 00:00


Günümüzde artık eskilerin kullandığı  “Psikolojik Savaş” deyimi  “Algı yönetimi”  adını almış  ve yapılan harekatlar da  “ Algı Operasyonu” haline gelmiştir.  

Kitle iletişim araçları her geçen gün gelişmekte, sosyal medyanın hayatımıza egemen olduğu dünyamızda artık çok pahalı olan savaşların topla tüfekle veya darbe ile değil de kitlelere çok kolay ulaşılabilen sosyal medya araçları ile toplumları dize getirme, dizayn etme şeklinde toplum mühendisliği popüler hale gelmiştir. Bundan sonra küresel ve ülkesel  düzeyde iktidara gelmenin, iktidarda durmanın veya egemen olmanın yolu algı yönetimini başarı ile yürütenin olacaktır. Yeni dünya düzeninde en büyük silah insanların algısını yönetmek olacaktır.  Algı Yönetimi; Hedefteki toplumu istenilen bir fikir ve amel üzerinde rıza gösterecekleri bir inanma ve ikna olma sürecine sokmaktır.  Hedef kitle tarafından nasıl algılandığını tespit edip bu tespitten hareketle mevcut imajının iyileştirilmesine yönelik tedbirler algı yönetiminin ana unsurlarıdır. Algıyı yöneten insanlığı yönetecektir. Nitekim günümüzde de yönetmektedir.

Algı yönetimi; etkilemek istediğiniz toplumların tutumlarını ve tarafsız düşünme yeteneklerini etkilemek için girişilen her türlü eylemi kapsamaktadır. Hükümetlerin diplomasisi, psikolojik operasyonlar, kamu bilgilendirme, aldatma ve gizli eylem faaliyetlerinden oluşmaktadır. Yürütülen politika, amaç ve eylemlerin içeriği ve haklılığı konusunda operasyon yapılan kitle oluşturulup etkilenmektedir. Bu tarz bilinçli olarak yürütülen çabalar ile dış dünya etkilenmekte ve fikirler değişmektedir. Bu iş için yürütülen faaliyetlerde özellikle medya bu yönde kullanılmaktadır.

İletişim ve sosyalleşme ne kadar artarsa artsın bireylerin bilgi bombardımanından kurtulup algı yönetimini gerçekleştirenlerin etkisinden kurtulup sağlıklı düşünebilmesi zor görünmektedir.

Duygu, güdü ve düşüncelerini etkilemek amacı ile halka seçili haber ve enfermasyonu belli sosyal mühendislik metotları ile empoze etmek bir sanat haline gelmiştir. Bu yöntemler 2. Dünya sabvaşından beri ABD ve diğer AB ülkeleri tarafından basın,TV, sinema , internet, facebook, google, twittwer vs. haberleşmeleri vasıtası ile bombardıman şeklinde kullanılmaktadır. Buralardaki kişilerin enformasyonları ile de küresel veya devletler bazında kişisel tarzda herkes izlenmekte, davranışlarına veya alınan enfermasyona göre projeler geliştirilip bir büyük göz tarafından takip edilip karşı operasyonlar hazırlanmaktadır.

Günümüzde artık savaş topla tüfekle değil, o ülkeler hiç girilmeden algı operasyonları ile savaşmadan çeşitli çıkarlar elde edilmektedir. Zamanımızda silah ve askerden ziyade, bilgi akışının doğru sağlanması, gücün kontrol altına alınması ve ciddi planlamaların yapılması ile güçlü devlet olunmaktadır. Algı operasyonları sadece askeri alanlarda değil ekonomik ve diğer hayati çıkarlar için de gerçekleştirilmektedir.

Kişinin davranışını, eğitimini, eğilimini, inancını bilirseniz kendinize yararlı veya uydu hale getirip geliştirecek yöntemleri bulmanız veya uygun projeyi gerçekleştirmeniz mümkündür. Bugünkü teknoloji  ABD ye bu imkanı vermektedir. Sizin bütün yazışmalarınız, haberleriniz, eğilimleriniz ABD nin bilmem ne şirketinin bilgisayarlarında mevcuttur. Zamanı gelince kullanılmaktadır.

Toplumsal bazda derin düşünenler, geçmişi  ve geleceği analiz edenler, çeşitli kaynakları okuyanlar azdır. Analiz eden, yorumlayan, çeşitli  sivil toplum çeşitliliğe sahip eleştiren bir toplumun varlığı o devletin kalkınmışlık seviyesini ve  kaliteli bir devletin var olmasını sağlar. Dünya egemen güçleri toplum yapısı gelişmiş böyle devletleri istamezler. Çünkü güçlü toplum yapısına ve gelişmiş demokrasiye sahip ülkeler uydu devlet yapısını kabul etmezler.

“Algı Yönetimi” bir savaş aracı haline gelmiştir. Çağımızda bazılarımız göremese de her an  haber ve bilgi savaşlarına maruz kalmaktayız. Günümüzde doğru bilgi almak ve bunun sonucunda iyi bir analiz ve sentez yapmak ve sonuçta sağlıklı düşünebilmek zor görünmektedir. Bilginizin kaynağını birçok testlerden geçirmeniz gerekmektedir.

“Ey iman edenler, doğru ve mantıklı düşünmeyi terk eden bir fâsık, bir bozguncu, kötü niyetli bir âsi size, hükümetinize, emniyet güçlerinize, ordunuza önemli bir haber getirirse, doğruluğunu araştırın. Araştırmadan, ciddî, zarar verici tedbirler almaya kalkarsanız, bilmeden, yanlış bilgilendirme sonucu suçsuz bir kavme, bir topluluğa kötülük yapmış, hoş olmayan bir davranış sergilemiş olabilirsiniz. Sonra yaptıklarınıza pişman olursunuz.” ( Hucurat Suresi 49.Ayet Ahmet Tekin Meali)

Allah’ım bizi hiçbir fitneye alet eyleme… AMİN.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • kerem keremcan
    kerem keremcan
    28.04.2012 02:20

    toplumun dinine iftira etmeyen bir sen kalmıştın. bu yapılanlar, bizim Müslüman olmamızdan kaynaklanıyor öyle mi? sana göre eğer biz çağdaş ve demokrat bir toplum olsaydık bunlar olmayacaktı, öyle mi? unutma ki, bunlar batıyı onun değerlerini kul yapısı demokrasisini çağdaşlığını izlediğimiz için için oluyor. kadını meta haline getirenlerin tamamı tesettüre boşunamı karşı çıkıyor. senin iddianın aksine yeterince Müslümanca davranmadığımız için oluyor. inanmıyorsan da saygılı ol.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız