Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez’e

  • 4.02.2015 00:00

Sayın Başkanım ; Göreve geldiğiniz zaman söylediğiniz sözler bizleri bir hayli sevindirmişti .

Şöyle ki Cami imamları veya müezzinleri ezanları bizzat kendileri okuyacak merkezi ezan sistemi olmayacak diye sevinmiştik .

1 -Bulunduğum şehirde ( Bolu’da) maalesef bu uygulama devam ediyor . Ezan sesi duyduğunuzda bir köy veya bir mahalle mescidine gidiyorsunuz , az önce minaresinden ezan sesi işittiğiniz cami veya mescidin kapısı kapalı . Kapıda bir yazı imam izinli.. Tabii istemeyerek geriye dönüyorsunuz .

2 - Bir başka mesele her imam kendini geliştirecek vaaz ve nasihatları kendi verecek diyordunuz ,yanılmıyorsam 2012 sonuna kadar da bir söre vermiştiniz . Heyhat ne gezer benim yakınımda ki camii mescid demiyorum kadrolu imam ve müezzin olarak 3 kişi , ama hala daha merkezi sistemden vaaz veriliyor . Camiin kürsüsünde canlı bir imam görmek istiyoruz , kara kutu (hoparlörden) dan değil. Bu şekilde bir vaazı zaten televizyondan canlı olarak seyredebiliyoruz . Biz cemaat olarak camiin kürsüsünde vaaz veren bir imam istiyoruz .

3 - Bu kış günlerinde bilhassa bu sene epey kar yağdı . Bu imam ve müezzinler ne yapar Allah aşkına . Camiin saçaklarından buzlar sarkar , bu camiin görevlileri de bakar . Fıkıh alimlerine göre para ile namaz kıldırılmaz , o zaman görevlilerin camiin temizliği güvenliği gibi konularda hassas olması lazım .

4 - Bir de camiin en arkasında bulunan müezzin yeri bu ayrı bir mevzuu . Cuma ve Bayram namazlarında camii tamamen doluyor mesele yok , fakat vakit namazlarında bir veya iki saf oluyor. Müezzin efendi ile cemaat arasında benim bildiğim 1 saf’dan fazla ara olmaz . Müezzin efendiler buna uymuyor ,biz söylediğimiz zaman da ters cevaplar alıyoruz .

5 – Gerçi ramazan ayına daha var ama , teravih namazları , tam manasıyla curcuna. Diyanet Vakfı’nın İlmuhal’ine göre Teravih Namazı 20 Rekat 10 selam ve 5 Terviha ile kılınır diye yazdığı halde 4, 6,8,10 ve 20 rekatı kıldıranlar da var.. Şehrimizde 2 camiide hatimle kılınıyor ama nafile onda da dört dört kıldırıyorlar. Kıraatlar da sanki arkadan atlı kovalıyor gibi okuyorlar çoğunun kıraatı zaten anlaşılmıyor..

2014 Ramazanının bir kısmını İstanbul’da geçirdim , orada bulunduğum bir mahalle mescidinde inanır mısınız huzur içinde teravih namazı kıldık Allaha hamdolsun . İkişer rekat ve yatsı namazını nasıl kıldırdı ise o şekilde bitiriyordu imam efendi .

6 – Bu yazacağım mesele benim isteğim . Sabah namazı hariç diğer vakit namazlarında ezan okunduktan 10 dakika sonra farz ‘a başlasalar ne kadar güzel olur. Zira sünnet namazlarının evde kılınması Resulullah efendimizin (S.A.V) kuvvetli sünnetlerinden biri. Mekke ve Medine’de bu şekilde bir uygulama .

Bir de namazlardan sonra topluca yapılan tesbihat ..

Bu tesbihat okuduğumuz bilgilere göre farz namazlarından sonra yapılması lazım ..

Toplu yapılan tesbihatlarda zaten hızlı yapılıyor , yetişmekmümkün değil adet yerini bulsun diye ..

Bu uygulamada vazgeçip farz namazlarından sonra tesbihatını herkes kendi yapsa şöyle içinden kalbden gelerek tane tane .. Daha iyi olmaz mı ?. Yukarıda arz ettiğim durumlar için acilen çözüm bulmanızı temenni ederim .

Emin olun deseler ki en denetimsiz kadro hangisi diye sorsanız hiç tereddüt etmeden Diyanet Teşkilatı diyebilirim.. Bu söylediğimden dolayı işinin ehli görevini hakkıyla yerine getiren din görevlilerini tenzih ederim.

Onlar için bir şikayet söz konusu değil. Bunu da özellikle belirteyim..

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı herhangi bir öğretmen belli zaman dilimlerinde teftiş verir ve not alır..

Bu din görevlilerinin de teftiş edilmesi gerekir..

Derin Saygılarımla

Zihni Eskin 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız