YENİ LOGO, YENİ SLOGAN, YENİ TÜRKİYE…

  • 30.01.2015 00:00


Çok konuşulan yeni logomuzu birde ben köşemde yer vermek istedim. Türkiye’de 60 yıldır kullanılan “ Made in Turkey”  etiketi artık tarihe karışmıştır. Türk mallarının üzerine tasarlanan yeni logo yer alacak olması ne yalan söyleyeyim beni çok heyecanlandırdı.

Türkiye ekonomisinin bir markaya ihtiyacı olduğunu sonunda anlamış ve bu çalışmayı kamuoyuna sunmuşlardır. Beğenen olur, beğenmeyen olur sonuçta herkese hitap etmek mümkün değildir. Türkiye, artık küresel iddiaları ve hedefleri olan bir ülke olduğu için ben bu logoyu “Kültürlerin Mimarisi” olarak nitelendiriyorum. Logo da 8 motif bulunmakla birlikte çağımızın mimarisini, el sanatlarını, kültürel gibi alanların kavramlarını tek bir Logoda çağdaş anlamlar yüklenilmesi marka olmanın temelini oluşturmaktadır. Marka yaratırken bunları hep okuyoruz, dinliyoruz bir hikâyesi ve markaya kattığınız bir anlam bütünlüğü olmalıdır. Ben bu logoda ülkemizin birlikteliğini, buluşturucu niteliğini, uyumunu, inovasyonunu, sinerjisini, doğu-batı ilişkisini ve büyüme kavramlarını ancak bir logoya bu kadar yakıştırdığımı vurgulamak isterim. Amacına uygun bir logodur.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta bundan sonra kullanılacak logoyu “Bu bir marka değildir. Marka olan Türkiye’nin kendisidir.’ Şeklinde ifadelendirmesi çok manidardır. Biz değişime hızla ayak uyduran bir milletiz, eleştirenlerde markanın değerini zamanla anlayacaklardır.

Küresel angajman yaratmak kolay değildir. Hele Türkiye gibi mozaik bir etniğe, turizme, kültüre sahip bir ülke ise, bu daha da zordur. Ülke markasını özel bir panelde uzman iletişim ve girişimciler tarafından medya kanalları ve onların takipçileri objektif metinlerden bizlere kadar Türkiye algısını çok daha farklı şekillendirecektir. Türkiye markasının doğru anlatılması önemli bir adımdır.

Türkiye olarak daha fazla uluslar arası markaya ihtiyacımız vardır. Markanın sahip olduğu güç, prestij ve tanınmışlık sayesinde alan değil, veren el olacağımızın inancı içerisindeyim. Bir markanın tüketicilerle kurdukları bağı yarattıkları deneyimin derinliğiyle ilgili olduğunu ileride rakamlarla göreceğimizden kuşku duymuyorum.

Kısacası daha güçlü, teşvik konusunda sınırları olmayan Türkiye, bu logosuyla da gücünü dünyaya tanıtacaktır.


Saygılarımla.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız