DERSİM KATLİAMI VE GÜNÜMÜZ ALEVİLERİ

  • 16.11.2014 00:00



      Ben henüz ortaokul son sınıfında iken Dersim katliamını okumuştum. Ama bu okuyuş resmi tarih okuyuşu değildi. Aksine İslami mücadelesi ile bayraklaşarak Müslümanların gönlünde taht kurmuş, büyük şairimiz, üstat Necip Fazıl Kısakürek tarafından yazılan “tarih boyunca büyük mazlumlar” adlı kitabından okumuştum.

      Eğer bunun dışında bir kitaptan ve yazardan okusaydım, okuduklarıma o günkü aklımla itibar eder miydim bunu bilmiyorum. Ama o güne kadar sadece şiirleri ile tanıdığım merhum Necip Fazıl’ın okuduğum ilk kitabı bu olmuştu. Kitap sadece Dersim ve büyük mazlum Seyit Rızayı değil, batıdan Jan Dark’ı bizden, İskilipli Atıf Hocayı, Süleyman efendiyi, Said Nursiyi ve daha birçok mazlumun hikâyesini anlatıyordu.

     Anlaşılacağı üzere üstat bu kitapta Dersim olaylarını kısaca anlattıktan sonra esas olarak Seyit Rıza ve olayın mazlumlarını ve yaşanan mazlumiyetleri edebi bir dille anlatmıştı. Bunları okuyan birisinin Dersimde yaşanan katliamı makul ve mazur gösterenleri anlaması mümkün değildir. Nitekim cumhurbaşkanımız da başbakanlığı döneminde Dersim olaylarını anlatırken bu kitaptan etkilendiğini anlatmıştır.

    Bugünlerde, Muharrem ayı dolayısı ile düzenlenen toplantılarda başbakan Ahmet Davutoğlu da Dersim katliamını dile getirmiş ve bu konudaki duygularını anlatırken daha önce kimsenin dile getirmeye cesaret edemediği bir benzetmeyi telaffuz etmiştir. Başbakanımız bu katliamı günün anlam ve önemine uygun olarak “modern Kerbela” olarak vasıflandırmıştır. Bununla da kalmayıp, başbakan sıfatı ile devlet olarak özür dilemiştir.

     Ama bunu yapmakla arı kovanına çomak soktuğu kısa sürede anlaşılmış ve devletçi ve milliyetçi partiler bu söyleme tepki vermekte gecikmemiştir. Hatta kendisi de alevi ve Dersimli olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ve partinin bazı sözcüleri bunun “Atatürk’le hesaplaşma” olduğunu dile getirdiler. Hatta günümüzde Aleviliğin merkezi kabul edilen Hacıbektaş ilçesinin CHP’li belediye başkanı bile başbakanın yaptığı konuşmadan rahatsız olduğunu belli etmekten sakınmamıştır.

    Onların mantığına göre; Dersim de bir katliam yaşanmış ama bundan Mustafa Kamal Paşayı sorumlu tutmak mümkün değilmiş. Çünkü olayların yaşandığı zaman başbakan Celal Bayar imiş, olaylardan cumhurbaşkanının haberi yokmuş. Bunu gerçekmiş gibi millete anlatmaya çalışmaları insanı hayrete düşürüyor. O dönemde Mustafa Kamal paşaya rağmen bu işin yapılabileceğine, milletin inanacağını zannedecek kadar saf mı bu adamlar merak ediyor insan,

    Herkes biliyor ki; 1930 şartlarında cumhurbaşkanının haberi olmadan bu devlette hiçbir şey yapmak mümkün değildi. Üstelikte 1937 yılında Dersimde yeterince sert davranmayan İsmet İnönü etnik kökeni dolayısı ile etkin olmadığı nedeni ile görevinden alınarak yerine ırkçı ittihatçı gelenekten gelen Celal Bayar’ı bizzat kendisi başbakan yapmıştır.

    Toplum olarak geçmişin hatalarından kurtulmak için geçmişimizle hesaplaşmak zorundayız. Bizim geçmişimizi şekillendirenlerde cumhuriyetin kurucu kadrolarıdır. Dolayısı ile onlarla da hesaplaşılması gerekir ki, bundan sonra bu katliamlar yapılmasın.

     Ama günümüz Alevileri ülke Müslümanlarını geçmişte baskılamış olmaları nedeniyle bu kurucu kadrolara, kendilerini katletmiş olsalar da onlara toz kondurmamayı tercih ediyor. Aslında sadece dersim de değil onlara uygulanan her kıyım hareketinde bu ulus devletçi kadro var iken aleviler zalimi başka yerde aramayı tercih ettiler.

     Aslında bu günlerde ille de cem evi diye tutturmalarına bakmayın, eğer kendilerine tekke ve zaviyelerin üzerindeki yasağı kaldıralım böylece cem evleri zaten özgür olur deseniz buna yanaşmazlar. Çünkü bundan Sünni tasavvuf ekolleri de istifade eder diye istemezler. Onlar bu istekleri ile dini anlayış ve kurumlarına özgürlük değil, temeli laiklik olan yeni bir din kurulup tanınmasını istiyorlar.

    Selamlarımla….  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız