AŞIRI SICAKLARDA NE YİYELİM NE İÇELİM NELER YAPALIM?

  • 1.08.2010 00:00

Havalar ısınamadı yağmurlar bitmedi dediğimiz bir haziran ayının ardından kavurucu sıcaklarla karşı karşıyayız.

***

Cennet ilimiz Bolu diğer Güney illerine göre bu aralar daha şanslı çünkü hem oralar kadar hava sıcaklığı artmıyor hemde rutubet bir çok bölgeye göre düşük.

***

İyide bu havalarda ne yiyelim ne içelim? Zaten insanın canı bişey yemek istemiyor.

***

Her mevsimin meyvesi sanki o mevsim için gereken besin öğelerini içerecek şekilde yaratılmış. Kışın nezle grip olduğunuzda C vitamini ihtiyacınız artar. Portakal mandalina C vitamini deposudur. Böyle sıcak havalarda ise karpuz, kavun ihtiyacımız olan su için birebirdir. Böyle meyveleri hem yiyecek olarak hemde vücuttan atılan suyu yerine koymak adına bol bol tüketebiliriz.

***

İçecek olarak en önemli olan şey ise SU’dur. Her ne kadar içilen çay ve kahvelerde su içeriyorsada böyle sıcak havalarda atılan suyu ikame edecek kadar çay kahve içmek fazla kafein alımını ve böbrek taşı riskini doğurur. Bu sebeple sade su içmek en yararlı olandır. Günde 1-2 fincan kahve ve 5-6 bardak çay hastalık riski olmayanlar için kabul edilebilir sınırlardır. Bunun yanında tabi ki ayran limonata gibi ucuz ve yapımı kolay içecekler tercih edilebilir. Maden suyu ve meyve suları da abartmamak kaydıyla içilebilir.

***

Yiyecek olarak ise zeytinyağlı hafif yiyecekler tercih edilmeli, çok yağlı çok sıcak yemeklerden uzak durmalıyız. Akşam yemeklerini çok geç saatlere bırakmamalı ve yatmadan 1-2 saat öncesinde yeme içme faaliyetlerine son vermeliyiz.

***

Bu havalarda dışarı çıkacaksak sabah saat 10-11 e kadar çıkmalı daha sonra 16-17 saatlerine kadar mümkünse dışarı çıkmamalıyız. Şapka takmalı ve çocuklarda 50 büyüklerde ise en az 30 faktörlü bir güneş kremi ile korunmalıyız. Bronzlaşmak aslında deri hücre DNA sının kendisini ışınlardan korumak için rengini koyulaştırması olayıdır. Bu sebeple belli miktarın üzeri güneş ışığına maruz kalmak kanser risklerini doğurabilir.

***

Özetlersek böyle havalarda havanın en sıcak olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamalı, çıkılacaksa tedbir alınmalıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar daha fazla korunmalıdır. Mideyi yormayacak kadar yemeli ve attığımız su kadar içmeliyiz.

*** 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız