İNFERTİLİTE NEDİR

  • 12.07.2010 00:00

Çiftlerin çocuk istemelerine ve düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edememesidir. Toplumda her 7 çiftten birinde infertilite sorunu vardır. YALNIZ DEĞİLSİNİZ. Bu psikoloji pek çok çiftin en büyük sorunudur. Sanki ayıp bir suç işlemiş psikolojisi pek çok çiftin bu konunun uzmanına ulaşmasını geciktirdiği gibi tedavide başarı şanslarını da düşürmektedir.

İnfertilite %30-40 oranında erkek, %40-50 oranında kadına ait nedenlerle ortaya çıkmaktadır. SADECE KADININ TEK BAŞINA SORUNU DEĞİLDİR. Yıllardır kadınlarımıza yaptığımız haksız suçlamaların artık bir son bulması gerekmektedir. Çiftlerin %25'inde ise erkek ve kadın faktörü birlikte bulunmaktadır. %10-15'inde ise tüm araştırmalara karşılık infertiliteyi açıklayabilecek bir neden bulunmamaktadır. 1 yılın sonunda kadın ve erkeğin değerlendirilmesine başlanır ve durumlarına uygun olarak tedavi yöntemine karar verilir.

 

İnterfilite Nedenleri Nelerdir?

Doğal yollarla gebeliğin oluşması için eşlerin de fizyolojik işlevlerinin normal olması gerekir. Hormonal değişikliklerin sonucunda adet kanamasının başlamasıyla sağlıklı bir kadının yumurtalıklarında her ay bir yumurta gelişmeye başlar ve yaklaşık 2 hafta sonra, olgunlaşan bu yumurta, içinde bulunduğu sıvı dolu keseciğin (follikül) çatlamasıyla atılır. Atılan bu yumurta rahim ile yumurtalıkları birbirine bağlayan fallop tüplerinin parmak şeklinde çıkıntılar içeren uç kısmı (fimbria) tarafından tüp içine alınarak ritmik hareketler yardımıyla rahme (uterus) doğru ilerler. Yumurtlama döneminde rahim ağzındaki salgının, cinsel temas sonrası hareketli spermlerin rahme geçişine izin verecek kıvam ve özellikte olması gerekir. Rahim içine ulaşan spermlerin hareketli, normal görünümlü ve sayıca yeterli olmaları önemlidir. Rahim içerisinden geçip tüplere ulaşan spermlerden dölleme yeteneğine sahip olan bir tanesi yumurtanın zarını delerek yumurtanın içerisine girer ve böylece döllenme işlemi tamamlanmış olur. Döllenen yumurta tüp içerisinde rahme doğru ilerlerken bir yandan da bölünmeye başlar ve embriyo oluşur. Embriyo rahme ulaştığında yumurtalıktan salgılanan hormonlarla rahim iç tabakasına (endometrium) tutunarak (implantasyon) gebeliği başlatır.

Bir sonraki yazımda bu sorunları biraz daha detaylı ve başlıklar halinde açıklamaya çalışacağım

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız