STRATEJİK PLANLAMA VE BOLU

  • 3.07.2010 00:00

Stratejik plan, bir işletmenin, bir şehrin, bir bölgenin gelecekteki yerini belirlemek, hedeflenen sürede belirlenen amaca ulaşılması için ortaya konan yol haritasıdır. Özel sektör şirketleri, uzun yıllardan bu yana geleceğe dönük yaptıkları planlarda, yatırımlarının, üretimlerinin, satışlarının, maliyetlerinin projeksiyonunu yaparak kar hedeflerini belirlemekte, böylece kaynak ihtiyaçlarını tespit ederek bu paralelde işletme kararları almaktadırlar.   

Geçmişten bu yana işletmelerin yapmakta oldukları geleceğe dönük satış, maliyet, kar analizleri ile bilanço tahminlerinde temel amaç işletme kararları almak ve bu planlarla sektörlerindeki yerlerini korumayı ve daha ileri gitmeyi hedeflemektedirler. İşletmelerin yapmış oldukları bu planlar, yatırım politikalarını, kar dağıtım politikalarını, borçlanma politikalarını, sermaye artırma politikalarını belirleme ve karar almada yardımcı olmaktadırlar. 

2000 li yılların başından bu yana Devlet Planlama Teşkilatı önderliğinde resmi kurumlarımız, üniversitelerimiz geçmişte yapmış oldukları yıllık bütçe ve program dışında, geleceğe dönük 5-10 yıllık planlarını da yapmaya başlamışlardır. Bu çerçevede ilçeler, iller ve bölgeler de, geleceğe dönük hedeflerine ulaşmak üzere kendilerine bir yol haritası hazırlayarak stratejik planlar yapmaya başlamışlardır. 

Şubat ayı içerisinde Kareli Defter Danışmanlık şirketinin sahibi Dr. Şaban Kızıldağ önderliğinde değerli hocam Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ile birlikte Gerede Belediye Başkanının davetlisi olarak Öğretmenevi konferans salonunda “Gerede’nin Stratejik Planını” yapmak üzere bir arama konferansında konuşma fırsatı buldum. Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Garnizon Komutanımız ile birlikte yaklaşık 150 adet bürokrat, sanayici ve sivil toplum örgütü önderleri ile yaptığımız arama konferansında Gerede’nin geleceğinı tartıştık. 

Gerede İlçesi, Ankara’ya 120 Km. İstanbul’a 300 km mesafede deri sektörünün öne çıktığı bir ilçemizdir. İlçe 2 adet organize sanayi bölgesine sahiptir. Dericilik yaklaşık 700 senelik geçmişe sahiptir. İlçe, saraciye alanında (kemer, çanta vb) ülkemizin deri sektörüne katkıda bulunmaktadır. İlçede yaklaşık 120 adet kobi niteliğinde deri üretim tesisleri bulunmaktadır. Yaklaşık 3.5 saat süren bu toplantıda, katılımcıların ürettiği fikirler, stratejik plan yapan arkadaşlarımıza önemli bir kaynak oluşturmuştur. Uzun süren toplantının büyük bir kısmında katılımcılar görüşlerini ortaya koyarak şehrin sorunlarını tartışmış ve 2015 yılında gelmek istedikleri çıtaya, her birisi önemli fikirleri ile oluşturulacak olan binaya değerli harç koymuşlardır. Arama konferansı sonrasında yapılan anket çalışması ve bire bir görüş alışverişleri “Gerede Stratejik Planının” yol haritasında sağlam temellerin atılmasına neden olacaktır.

 Şehirlerimiz kendi sorunlarına sahip çıkarsa, bu tip toplantılarda katılım yüksek olur ve herkes fikrini söylerse, plan yapıcılarının ortaya çıkaracakları dökümanlar ve yol haritaları, yöre halkının ihtiyaçlarını esas alır ve uygulama şansı da yüksek ve sonuçları da verimli gerçekleşir. 

Bolu, ülkemizin gelişmiş ve sorunları az olan şehirlerimizin başında gelmektedir. Şehrin ekonomisi, 1980’li yılların başında üretime alınan Arçelik üretim tesisleri etrafında oluşan sanayi şirketleri ve 1980 li yılların sonunda faaliyete geçen ve hızla büyüyen gıda sektörünün alt branşı olan kanatlı sektörü ile ekonomisini ve sosyal hayatını rayına oturtmuştur. Günümüzde ülkemizin % 40 oranında beyaz et üretimini karşılayan tesisleri bünyesinde barındıran Bolu ili gelecekte eğitim yatırımlarının gelişmesi ile adından söz ettirecektir.  . 

İstanbul-Ankara hinterlandının ortasında olan Bolu ülkemizin gelişmesinden direkt etkilenecektir. Mahalli yönetimin 2023 yılının Bolu ilini şekillendirmesinde ve şehrin sosyal anlamda geliştirilmesinin ve daha yaşanılır hale getirilmesinin planlarını bugünden yapması yerinde olacaktır.

 2023 yılına göre Bolu’nun yol haritasının çizilmesi uygun olur kanaatini taşımaktayım. Bu yol haritasında, şehrin ekonomik gelişmesi yanında sosyal ve kültürel anlamda gereksinimlerinin neler olduğu, gelişme potansiyelleri üzerinde stratejik plan yapılmasına ihtiyaç olduğu tartışılmasının yerinde olacağı düşüncesindeyim. 

İlin yöneticileri, sivil toplum örgütü ileri gelenleri, sanayicisi, esnafı ile birlikte bir arama konferansı yapılması, bu çerçevede şehrin yol haritasının çıkarılarak 2023 yılı için hedeflerin ortaya konması yararlı olacaktır.   

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız