TÜRK MARKALARI BU ALANDA BİRİNCİ

Kış boyunca baharın ve yazın gelişini bekledik, hayallerini kurduk. Ve nihayet beklenen mevsim biraz geç de olsa geldi. Bizde www.bizbolulular.comokuyucuları için yaz mevsiminin vazgeçilmezi açık hava sohbetlerinin başrolünde yer alan, bahçe balkon mobilyaları satan Papatya Mağazasını ziyaret ettik.

TÜRK MARKALARI BU ALANDA BİRİNCİ
9.07.2011 - 12:44

Güzel, sıcak bir hafta sonunda keyifle okumanız dileği ile…

Tuncay Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1968, Bolu doğumluyum. Her ne kadar başka illerde görev yapsak da, Bolu’da doğmam, Bolu’ya yerleşmeme vesile oldu. Klasiktir, ilk, orta ve lise eğitimimi Bolu’da tamamladım. 1989 senesinde Eskişehir'de iktisadi idari bilimler fakültesi, işletme bölümünü bitirdim. Sonra iş olanakları açısından biraz daha cazip geldiği için İstanbul’a yerleştim. 17 senede, çok farklı işlerde çalıştım. Askerliğimi kısa dönem olarak Genel Kurmay Başkanlığı Personel Plan Şube Ankara’da yaptım. Evliyim, iki çocuğum var.

Papatya mağazası Kalıcı Konutlarda, Tuncay Ustaoğlu’nun 5 yıl önce, İstanbul’un karmaşasında çocuklarının büyümesinin zor olacağını düşünerek Bolu’ya, baba memleketine dönmesi ile kurulmuş bir aile şirketi. Tuncay Bey olmadığında mağazada eşi Dilek Hanım’ı ya da babası Talat Bey’i görebilirsiniz. Mağazanın bilişim teknik desteğini de gazetemiz yazarı Onur Ustaoğlu yapmakta.

Papatya Mağazası Bolu Şubesinin kuruluş öyküsünü öğrenebilir miyiz?

Bolu’ya dönmeye karar verdiğimizde ne iş yapacağımızı düşündük. Benim İstanbul’da çalıştığım tarzda bir alan yoktu Bolu’da. Farklı bir şeyler yapmak istedim. Bolu’da olmayan bir sektör olan Bahçe Mobilyaları alanında çalışmaya karar verdik. 5 yıldır da kalıcı konutlar da ki mağazamızda ticaret ile uğraşıyoruz.

Papatya markasını tercih etmenizin nedeni neydi?

Papatya şu an plastik bahçe ürünleri konusunda Türkiye’de ve dünya da bir numaradır. Çünkü kaliteye önem veren ve bunu yaptığı ihracat ile kanıtlayan bir Türk firmasıdır.  Almanya, İtalya başta olmak üzere Amerika gibi ülkelere ihracat yapmaktadır. Bizim de Papatya markasını tercih etmemizde özellikle yerli firma olması etkili oldu. Bir diğer tercih sebebimizde İstanbul’da yaşarken yaklaşık 15 yıl hiçbir sorun yaşamadan Papatya’nın mobilyalarını kullanmamız oldu.

Ürün yelpazenizde neler bulunuyor?

Plastik bahçe mobilyaları ile başladık. Müşteriden gelen talepler doğrultusunda, bambu ve ahşap ürünlere doğru devam ettik. Daha sonrasında ithal ürünlere de yöneldik.

Peki, mağazanızda genel tarz nedir?

Butik olarak çalışmayı tercih ediyoruz. Butik çalışmanın içerisinde bir özgünlük de var. Özellikle farklı ürünler almak isteyen müşteriler bizi tercih ediyor.

Bahçe mobilyası alırken nelere dikkat etmeliler?

Dikkat edilmesi gereken en önemli maddelerin başında garanti ve sağlamlık geliyor. Tabi markalı ürünlerin tercih edilmesi önemli. Bu sektörde de merdiven altı üretim dediğimiz ürünler var. İnsanlar mobilyalarını alırken hangi fabrika da üretildiğine, markasına dikkat etmeliler. İnsanlar genellikle göze hoş görüneni alıyor ama görselliğin yanı sıra aldıktan sonra size herhangi bir sorun çıkarmayacak, iki gün sonra tamir gerektirmeyecek ürünler tercih edilmeli. Biz de bu anlayışla garantili ticaret yapmaya çalışıyoruz. İki gün sonra sorun çıkarıp hem müşterimizi hem de bizi zor durumda bırakacak ürünler satmak istemiyoruz.  

Tuncay Ustaoğlu, Bolu’ya gelişi ile birlikte Papatya mağazasını işletmeye başlamış. Mobilya sektöründe çalışmak kendisinin bu alanda ki yeteneğini keşfetmesini sağlamış. Bolu’da eğitim ve sosyal olanaklar çok fazla, çocuklarınızın yeteneklerini keşfetmeye çalışın, diyor Tuncay Bey.  

Satış sonrası kurulum, montaj konularında da destek veriyor musunuz?

Bazı ürünler kurulum istiyor. Bazı müşterilerimiz kurulumda destek istiyor. Bizde bu konuda yardımcı oluyoruz. Papatya markasının 2.55 metre civarında orijinal tasarım bir masası var. Bu üründe özellikle kurulum desteği sağlıyoruz.

Aslında bu işle beraber benim kendimde keşfettiğim bir şey oldu. Mobilya ve marangozluk konusunda yeteneğim varmış. Marangozluk dünyanın en zevkli mesleğiymiş. Uzun yıllar muhasebe departmanlarında çalıştım. Orda yaptıklarınız bir süre sonra kayboluyor, ama marangozluk da yaptıklarınız kalıcı oluyor.

Büyük şehirlerden uzaklaştıkça bahçeli, en azından balkonlu evlere daha sık rastlıyoruz. Ancak küçük bir şehirde yaşıyor olsak da herkes bahçeli eve sahip olma şansını bulamıyor. Balkonlar için ürünleriniz var mı?

Aslında bizim ürünlerimizin birçoğu balkonlarda kullanılıyor. Bolu’da da özellikle doğal gazın gelmesi ile birlikte balkonların kapanması ile bu alanların kullanımı arttı.

 “Önceden bahçeye iki kütük atarım denilirdi ama artık insanlar görselliği ön planda tutuyor” diyor Tuncay Bey ve ekliyor “ görsellik merakında ki artış da en önemli faktör televizyon dizileri”.

Bahçe, balkon kullanımı mevsimsel faktörlerle beraber bir kültür oluşturuyor aslında. Bolu’da bahçe, balkon kullanımı anlamında bir artış var mı?

Bolu’da dediğiniz gibi mevsimsel şartlardan dolayı bahçe kullanımı çok az. Ama bu kültür giderek artıyor. Artık yapılan evlerin birçoğunda, bahçede ve balkonda oturmaya imrendirici projelerle olduğunu görüyoruz. Özellikle depremden sonra Bolu’da daha az katlı ve bahçeli evler yapılmaya başlandı.

Aslında bahçe kültürünün artmasında televizyon dizilerinin de çok etkisi var. Orada gösterilen bahçe mobilyaları bizim de evlerimize girmeye başladı. Önceden iki kütük buluruz otururuz ya da iki yastık atarız mantığı bu dizlerle beraber bitti. İnsanlar da artık bu mobilyalara sahip olmak istiyor.

Aldık mobilyalarımız, kurulduk bahçemize. Peki, bu mobilyaları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl korumalıyız?

Bu konuda bizim ürün seçiciliğine gitmemiz gerekecek. Ahşaptan bambu diye tabir ettiğimiz ürünleri dışarıda bırakabilirsiniz. Sene sonunda sadece cila yapmanız yeterli olacaktır, eski haline geri döner mobilyalarınız. Tik ağacından yapılan mobilyalarınızı da yağlamanız yeterlidir.

Ama ben bunlarla uğraşamam diyorsanız plastik mobilyaları tercih edebilirsiniz. Bunların güneşten, yağmurdan, kardan zarar görmesi söz konusu değildir.

 “Türk markaları bu piyasa da birinci”

Peki, en can alıcı nokta aslında bu mobilyaların tüketicilerin cebine yansıması. Bu mobilyalar her keseye uygun mu?

Tabi, aslında bizim önemli özelliklerimizden biri az önce bahsettiğim gibi yerli bir firma olmamız. Yerli firmanın ürünleri, ithal ürünlere oranla daha uygun fiyatlarda satılıyor. Doğal, aynı zamanda da görselliği ön planda ve yurt dışından getirilen ağaçlarla imal edilen mobilyalara göre üçte bir oranla maliyeti daha az olduğu için müşteriye daha uygun fiyatlarla sunmamız söz konusu oluyor.

Birçok sektörde olduğu gibi Çin bu sektörde de öne geçmişti. Ama artık Türk firmaları da daha kaliteli, daha uygun fiyatlı üretim ile bu piyasa da birinci sıraya geçti.  Bizde bu firmalarla anlaşmalar yaptık. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu anlaşmalarla beraber ürün yelpazemizde genişleyecek.

Son olarak bahçe mobilyası alacak olanlara bir tavsiyeniz var mı?

Bizim sattığımız ürünler bir kere alınacak ürünler olduğu için kaliteye, sağlamlığa önem vermeleri gerekiyor.

Ayrıca Onur Ustaoğlu’nun hazırladığı web adresimiz www.evofisbahce.com adresinden ürünlerimizi inceleyebilirler. 

Haber Röportaj:Nermin Kaya


Editör: E. Candan