Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Japonya açıklarında meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin, son"> Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Japonya açıklarında meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin, son" /> Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Japonya açıklarında meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin, son">

DEPREM MARMARAYI ETKİLER Mİ?

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Japonya açıklarında meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremin, son yüzyılın ilk 10 depremi arasına girdiğini söyledi.

DEPREM MARMARAYI ETKİLER Mİ?
11.03.2011 - 13:37

Gündoğdu  , Japonya'da yaşanan depremin dalma batma zonunda oluşan bir deprem olduğunu ifade ederek, bu tür depremlerin bir kıtanın diğer kıtaya bindirmesi şeklindeki depremler olduğunu kaydetti.

Henüz tespit edilmemiş olsa da bu depremin sonucunda 1000 kilometreye yakın bir kırılmadan bahsedilebileceğine işaret eden Gündoğdu, ''Bu deprem, son yüzyılın en büyük ilk 10 depremi arasına girmiştir'' dedi.

Oğuz Gündoğdu, şöyle devam etti:

''Deprem sonrası ortaya çıkan tsunami hareketleri birkaç Marmara Denizi'nden büyük. Hızı saatte 600-700 kilometreyi buluyor. Bu bir uçağın hızı demek. 8.9 büyüklüğünde bu depremin artçıları da büyük olur ancak yaşanacak yeni sarsıntıların büyüklüğü 8'e erişirse bu yeni bir kırılma ifade eder. Artçı demek yanlış olur.''

''Marmara Denizi'nde bu kadar büyük deprem üretecek fay ve enerjinin bulunmadığını'' vurgulayan Gündoğdu, Ege Denizi ve Rodos civarları ile Akdeniz hariçTürkiyegenelinde bu tür bir deprem beklenmediğini belirtti.

samanyolu


Editör: E. Candan