"2011 YILI DESTEK YILI OLACAK"

 

AKP hükümetinin tarım ve hayvancılığa büyük destek verdiğini söyleyen Milletvekili Fatih Metin, 2011 yılının hayvancılık alanında destek yılı olacağını söyledi. 

2.03.2011 - 00:12

 

 

      Milletvekili Fatih Metin, AKP hükümetinin tarıma ve hayvancılığa verdiği desteği anlatarak AKP hükümetinin Türk toplumunun her alanda kalkınmasını hedeflediğini söyledi. AKP hükümetinin verdiği desteği sayısal olarak anlatan Fatih Metin; “AK Parti Hükümeti, 2011 yılı hayvancılık destek miktarına 440 milyon TL ilave kaynak aktararak, toplam desteği 1 milyar 700 milyon TL’ye çıkardı. Bu kaynak artırımı kamuoyunda sıkça tartışılan ve Hükümetimizin tüketiciyi korumak amacıyla gerçekleştirdiği canlı hayvan ve et ithalatından elde edilen vergilerle sağlanmıştır” diye konuştu.

 

      “TOPLAM DESTEK 1 MİLYARIN ÜZERİNE ÇIKARILDI”

 

      Vekil Fatih Metin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın daha önce gerçekleştirdiği canlı hayvan ve et ithalatı geniş tüketici kitlesinin mağduriyetini önlediğini, ithalattan alınan vergi gelirleri, 2011 yılı hayvancılık destek bütçesine 440 milyon TL ilave kaynak olarak aktarıldığını ifade etti. Sonuç olarak, bu yıl hayvancılık destekleri toplamının 1 milyar 700 milyon TL’ye çıkartıldığını kaydeden Metin; “ Bu kapsamda besicilik için 390 milyon TL, süt tozu ihracatı için de 50 milyon TL kaynak ayrıldı” dedi.

 

      BESİ HAYVANCILIĞINA DESTEK KARARI

 

      Bolu halkına, 2011 yılının hayvancılık sektörüne verilecek farklı desteklerin yılı olacağı müjdesini veren Milletvekili Fatih Metin, bu yıl ilk defa besi hayvancılığına destek kararının alındığını söyledi. Bu çerçevede mevcut besi hayvanını kestirip yerine yerli besi materyali bağlayan üreticiye hayvan başına 300 TL destek verileceğini kaydeden Vekil Metin, şunları söyledi: “Süt primi yüzde 50 oranında arttırıldı. Yine süt tozu ihracat desteği getirildi ve 20 bin ton süt tozunun ihracatı planlanarak 50 milyon TL kaynak ayrıldı. Böylece, gümrüksüz süt tozu ithalat hakkı bulunan ihracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu yaklaşık 18 bin ton süt tozunun tamamı yurt içerisinde ürettirilerek desteklenecek. Söz konusu ödemeler, 2011 yılı içerisinde üçer aylık dönemler halinde yapılacak”

 

      ORGANİK HAYVANCILIĞA DESTEK

 

      Fatih Metin, hayvancılık sektöründe alınan destek kararlarında küçükbaş hayvan yetiştiricisinin de unutulmadığını söyledi. “Ülkemizin şartlarına çok uygun bir üretim alanı olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bir dizi destek uygulamasına geçildi” diyen Metin; “Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için hayvan başına verilen destek yüzde 50 arttırılarak 10 TL’den 15 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca; ‘Halk Elinde Islah Projesi’ daha önce 12 ilde uygulanırken, 2011 yılında ülke genelinde uygulamaya geçilerek daha verimli hayvan materyali elde etme imkânı ülke geneline yayılmış oldu. Organik hayvancılık yapan üreticiler de destekleme kapsamına alındı ve tüm desteklerin yüzde 50 fazlası oranında desteklenmeleri kararlaştırıldı. Yem bitkileri destekleri de artırılırken, diğer destekleme uygulamaları ise 2010 yılında olduğu şekliyle devam ediyor” ifadelerini kullandı. 


Editör: E. Candan