Vali Ümit depreme dair tüm tedbirleri almalıyız

Bolu Valisi Ahmet Ümit 12 Kasım depreminin yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı .

Vali Ümit depreme dair tüm tedbirleri almalıyız
12.11.2020 - 09:38

Bolu Valisi Ahmet Ümit 12 Kasım depreminin yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı .

Ümit açıklamasında şu ifadelere değindi  "12 Kasım 1999’da Düzce merkezli 7.2 büyüklüğünde meydana gelen depremde İlimizde 48 vatandaşımız hayatını kaybederken 353 vatandaşımız da yaralanmıştı. 21 yıl önce meydana gelen felaketin izleri hala hafızalarımızdan silinmezken hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acısı yüreğimizde ilk gün ki gibi tazedir.

Ülkemiz dünyanın en önemli deprem kuşakları üzerinde yer alırken İlimiz de deprem riski yüksek olan Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Deprem bir doğal afettir ve inkâr edilemez bir gerçektir. Nitekim çok yakın geçmişlerde yaşadığımız Elazığ, Malatya ve İzmir depremleri hafızalarımızda canlı şekilde yaşıyor. Bu durum deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemizi, olası depremlere karşı hep birlikte hazırlıklı olmamızı gerektiriyor.

Deprem; insanın hayatını ekonomik, sosyal ve psikolojik yönlerden etkilemesinin ötesinde önlem alınmaz ise telafisi güç yaralar açan bir doğa olayıdır. Unutmayalım ki deprem öldürmez binalar öldürür. Bu nedenle doğanın dengesini bozmadan, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında yaşanabilir alanlar oluşturmalı ve binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi yönünde gereken tüm tedbirleri almalıyız.

Muhtemel bir deprem anında can kaybımızın olmaması ve mal kaybının da mümkün olan en az seviyede tutulabilmesi için öncelikle doğayı doğru kullanmalıyız, bilimin dediğini yapmalıyız, kaliteli ve sağlam iş yapmayı prensip haline getirmeliyiz.

Güvenli ve yaşanabilir yaşam alanları oluşturabilmek için Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri ve bireyler olarak üzerimize düşeni yapmak hayati bir görevdir. Deprem gerçeğinin farkında ve duyarlı bir toplum bilinciyle hareket ederek tedbirlerimizi almalı, tüm yapı stoklarımızı depreme dayanıklı hale getirmeliyiz.

12 Kasım depreminin yıl dönümü vesilesi ile; aynı acıların İlimizde, Ülkemizde ve Dünya’da bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.


Editör: E. Candan