ABD Senatosu Kararına Kınama Bildirisi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ABD Senatosu’nun 1915 olayları ile ilgili iddiaları “soykırım” olarak kabul etmesini kınadı.

ABD Senatosu Kararına Kınama Bildirisi
13.12.2019 - 22:20

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ABD Senatosu’nun 1915 olayları ile ilgili iddiaları “soykırım” olarak kabul etmesini kınadı. BAİBÜ Senatosu’nun kararında şu ifadelere yer verildi:

“Son 25 yılda ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafya’da akan kan ve gözyaşının müsebbiblerinden olan ABD Senatosunun; 1915 olayları ile ilgili iddiaları “soykırım” olarak nitelendiren kararı, Türkiye’nin aktif dış politika yürüttüğü bir döneme denk gelmesi manidardır. Türkiye’nin arşivlerinin açık olduğu ve konuyla ilgili bir çok araştırmanın yapılmış olduğu gerçeği göz ardı edilerek alınan ve tarihi siyasallaştıran bu tür kararlar, Türk-Ermeni ilişkilerine katkı sağlamadığı gibi güven ortamının oluşmasına da engel olmaktadır. Türkiye konunun bilimsel olarak araştırılması için ortak tarih komisyonu kurulması önerisini 2005’den beri tekrarlamaktadır. Bu, 1915 olaylarına ilişkin Türkiye’nin kendisine olan güveninin göstergesidir.

ABD Senatosunun tarihi gerçekleri ve hukuku hiçe sayıp yetkisinde olmayan bir konuda ön yargılı davranarak 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen kararını üniversite senatosu olarak şiddetle kınıyor.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur”

Editör: E. Candan