AKİMER konferansında konu tefekkür

“İlim Talebinde Model Davranışlar” konferansında bu hafta, “Kur’an’da, İnsanda ve Kâinatta Tefekkür” kavramları ele alındı.

AKİMER konferansında konu tefekkür
9.12.2019 - 11:31

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Akşemseddin İslâmi İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKİMER) ve Bolu İl Müftülüğü arasında imzalanan protokol kapsamında üniversitede düzenlenmeye devam eden “İlim Talebinde Model Davranışlar” konferansında bu hafta, “Kur’an’da, İnsanda ve Kâinatta Tefekkür” kavramları ele alındı.

AKİMER Müdürü Doç. Dr. Şaban Karasakal’ın verdiği konferansa; Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.

“Yalnızlık tefekkür için en güzel ortamdır. Uzun süre tefekkürde bulunmak da cennetin yolunu kolaylaştırır.” diyen Lokman Peygamberin sözlerine dikkati çekerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Karasakal, Kur’an’da, insanda ve kâinatta tefekkür kavramlarını anlattı.

Kur’an’da tefekkür kavramını, Kasas Suresi 77 ve Tekasür Suresi 8’inci ayetlerinden örneklerle açıklayan Doç. Dr. Karasakal, “Allah’ın nimetlerine tefekkür, şükür 3’tür. Bunlar; kalbin şükrü, dilin şükrü ve azaların şükrüdür.” dedi.

İnsanda tefekkür kavramını Dehr (İnsan) Suresi 1, 2, 3 ve 4’üncü ayetlerine vurgu yaparak açıklayan Doç. Dr. Karasakal, sadece altın ve gümüşün değil zeka ve kabiliyetin de zekatının verilmesi gerektiğini söyledi. Ölüm ve pişmanlık kavramları hakkında da açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Karasakal, “Ölümü vuslata kavuşmak olarak görerek, bu nedenle tefekkür etmeliyiz. Ölüm tefekkürü için geceler ve seherlerden istifade edilmeli.” dedi. Pişmanlık kavramını ise, Münafikûn Suresi 10’uncu ayeti ile açıkladı.

Kâinatta tefekkür kavramını, ayetlerden örnekler vererek anlatmayı sürdüren Doç. Dr. Karasakal, Kur’an, İnsan ve Kâinat arasındaki bağ hakkında açıklamalarda bulundu ve “Bütün kitaplar, tek bir kitabın anlaşılması için okunur.” diyerek, Kur’an-ı Kerim’in önemine vurgu yaptı.

Tefekkür kavramını, Vakıa Suresi 57/96, Neml Suresi 60/64 ve Rûm Suresi 19/26 ayetlerinden açıklamaya devam eden Doç. Dr. Karasakal, önce Allah’a, Resulüne, Ümmete ve sonra kendine dua edilmesi gerektiğini belirterek, konuşmasını “Nefsani tefekkürden ve tefekkürsüzlükten Rabbim bizleri muhafaza eylesin.” diyerek tamamladı.

Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: E. Candan