Özcan ;Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var

Bolu’yu Türk Dünyası’nın merkezi yapma hedefiyle 2016 yılında Alpagut Mahallesi’nde 90 bin metrekare arazi üzerinde yapımına başlanılan Uluslararası Köroğlu Parkı’nda çalışmalar ‘tahsis sorunu’ nedeniyle durduruldu.

Özcan ;Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var
23.10.2019 - 11:10

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Köroğlu Parkı’nda tahsis sorunu yaşandığını belirterek, “Buranın tahsisi Bolu Belediyesi’nde değil. Millet Bahçesi yapalım demişler, TOKİ millet bahçesi yapmaya yanaşmıyor. Burası sahipsiz bir yer. Biz geri kalanını yapalım deyip, tahsisi istiyoruz. Bunla ilgili de henüz bir cevap verilmedi. Milletin parası burada heba edilmiş olacak” dedi.

Bolu’yu Türk Dünyası’nın merkezi yapma hedefiyle 2016 yılında Alpagut Mahallesi’nde 90 bin metrekare arazi üzerinde yapımına başlanılan Uluslararası Köroğlu Parkı’nda çalışmalar ‘tahsis sorunu’ nedeniyle durduruldu.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Köroğlu Parkı’nın tahsisinin Bolu Belediyesi’nde olmadığı için hiçbir çalışma yapamadıklarını söyledi.

“11 milyon lira belediyenin cebinden para çıkmış”

Parkta basın toplantısı düzenleyen Özcan, burada yaptığı açıklamada, “Bu alan bize 2017 yılında Hazine tarafından bize kiralanmış. Türk Dünyasının merkezi olması amacıyla 2 yıllık ön tahsisi ile kiralanmış. Bu çalışmalar kapsamında bu gördüğünüz atıl durumdaki binayı yapmış. Bunun ihale bedeli 5 milyon 580 bin lira. Paranın tamamı ödenmiş. Yalnız kaide ve heykel bu rakamın dışında yani 11 milyon lira belediyenin cebinden para çıkmış. Seçim döneminde buranın işi tam bitmeden sembolik bir açılış yapıldı. Ateşler yakıldı. Ondan sonraki süreçte seçim arifesinde Sayın Bakan, buranın millet parkı olarak değerlendirmek istediklerini söyleyip, tahsisini istedi. Bunun üzerine belediyenin tahsisi kaldırılmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden buranın tahsisi TOKİ’ye verilmesi planlanmış. Ancak 27 Mart’ta seçime 3 gün kala TOKİ, burayı millet parkı olarak belediyenin yapmasını söylemiş. Gelinen noktada bu binanın yüzde 85’i tamamlanmış durumdayken, tahsis bizden alındığı için biz buraya bir çivi dahi çakamıyoruz. Su yalıtımı ile ilgili de problemler var.

Buraya bazı kötü niyetli insanlar gelip camları kırıyorlar. Burada alkol alıyorlar. Sık sık temizliğini yaptırdığımız halde maalesef önüne geçemiyoruz. Buranın tahsisi Bolu Belediyesi’nde değil. Millet Bahçesi yapalım demişler, TOKİ millet bahçesi yapmaya yanaşmıyor. Dolayısı ile burası sahipsiz bir yer. Biz geri kalanını yapalım deyip, tahsisi istiyoruz. Bunla ilgili de henüz bir cevap da verilmedi ama burası bir kış geçirecek. Şu anda bina ilgili sıkıntıları biliyorsunuz. Mart ayında yüzde 85 aşamada tamamlanmıştı. Şu anda bir geriye gidiş var. İçeriyi de göstereceğiz. Milletin parası burada heba edilmiş olacak” dedi.

“Bolu halkının cebinden para çıkmış”

Boluluların vergisiyle yapımına başlanılan parkın kaderine terk edildiğini belirten ve siyasilere çağrıda bulunan Özcan, “Ben tüm siyasilere sesleniyorum: Bu tabloyu kimse görmemezlikten gelmesin. Ya burayı TOKİ alsın Millet Bahçesi olarak hizmete sunsun, ya da bize geri versinler ve biz de adı Millet Bahçesi olmak kaydıyla biz tamamlayalım. Bizim açımızdan hiçbir sıkıntı yok. En kötüsü bu şekilde kalması. Tahsis biz de olmadığı için koruma görevi bize de ait değil. Biz burayı korumak için sürekli bir personel görevlendirip, temizliğini yaptırıyoruz. Yollarına malzeme döktürüyoruz. Korumaya ve kollamaya çalışıyoruz. Bolu halkının cebinden para çıkmış ve burası terk edilmiş. Ne müdahale ediyorlar, ne müdahale ettiriyorlar” diye konuştu.

“Bina çürümeye devam edecek”

Sorununun çözümüne ilişkin AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay ile görüştüğünü ifade eden Özcan, “Ak Parti İl başkanı ile görüştüm. Bana, bizim bakanımız söz verdi, biz burayı TOKİ’ye yaptırtacağız, dedi. Ancak bu görüşmenin üzerinden yaklaşım 1 buçuk ay geçti. Biz burayı TOKİ yapmasın demiyoruz. Yeter ki tamamlansın. Adının ne olduğunun hiçbir önemi yok. Nurettin Başkana da söyledim. Burayı bize verin, biz de bazı değişiklikler yaparak burayı halkın hizmetine sunalım. İlk olarak bu binayı tamamlamamız lazım. Su yalıtımı ile ilgili problemler var. Bu bina çürümeye devam edecek. Önce orayı tamamlamamız lazım. Binayı faaliyete geçirmemiz şart” ifadelerini kullandı. “Kuruşu kuruşuna isteyeceğiz” Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tahsisin kendilerine verilmemesi veya herhangi bir işlem yapılmaması halinde atılacak adımlardan bahsederek, “Müze ve kafe olarak planlanmış alan var. Bunların tamamlanması lazım…

Bunun için de tahsisin bize verilmesi gerekiyor. Hayır size vermiyoruz derlerse de TOKİ tamamlayacak diye söz istiyoruz. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Bolu halkının su paralarından, emlak vergilerinden ödenmiş bir para var burada. Burayı yapmazlarsa yada tahsisini bize vermezlerse, biz verdiğimiz parayı ilgili bakanlıktan veya hazineden kuruşu kuruşuna isteyeceğiz. Yazık günah” dedi.

“At ne kadar güvenli o bile tartışmalı”

Özcan, kaide binasının üzerine yerleştirilen Köroğlu heykeli ile ilgili güvenlik endişelerinin olduğunu da belirterek “Karaçayır’daki yüzme havuzunun halini görüyorsunuz. Bir inşaat devam edemeyince ne hale geliyor. Yukarıdaki at ne kadar güvenli o bile tartışmalı. İnşallah onla ilgili de bir sıkıntı yaşamayız. Biz de olmadığı için inceletemiyoruz. Durum bu arkadaşlar, görmenizi istedik” diye konuştu.

“Heykelin yüzü bire bir eski belediye başkanına benzetilmiş”

Parkta incelemelerde bulunmak amacıyla drone ile havadan çekim yaptırdıklarından da bahseden Başkan Özcan, “Daha önce inceleme yapmak için drone görüntüsü almak istedik. Bunun için drone kaldırdık. Burada da drone ile görüntü çektik. Enteresan bir durum da var. Heykelin yüzü bire bir eski belediye başkanına benzetilmiş. Mimar jest yapmak istemiş herhalde ama bu niye yapılır? Eski belediye başkanı haberim yok demişti. Mimar, Köroğlu’nun kime benzediğini bilemediği için herhalde jest amaçlı yaptı.” açıklaması yaptı.

“Kayalıklar korku saçıyor”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, son olarak parkın güvenliğine değindi. Konuya ilişkin Özcan, “Yapılan gözlemler sonucunda yetersiz güvelik önlemleri nedeniyle vatandaşların canını tehlikeye atıyor. Alkol içmek için bu bölgeye giren vatandaşların, burada bir kazaya neden olabileceği de ortada. Bina çevresinde yetersiz gelen güvenlik önlemleri ve park alanındaki yüksek kayalıklardan birinin düşme ihtimali yüksek. Bu da beni korkutuyor” ifadelerini kullandı.


Editör: E. Candan