Solunum cihazlarına neden bakım yaptırmalıyım

Ev ortamında kullanılan solunum cihazlarına zamanında gerekli müdahale yapılmadığında kullanıcılar olası enfeksiyon risklerine açık hale geliyorlar. Yetkililer bu konuda kullanıcıları uyarıyor.

Solunum cihazlarına neden bakım yaptırmalıyım
12.07.2019 - 16:38

   Ev ortamında kullanılan solunum cihazlarına zamanında gerekli müdahale yapılmadığında kullanıcılar olası enfeksiyon risklerine açık hale geliyorlar. Yetkililer bu konuda kullanıcıları uyarıyor.

   Candan Biyomedikal, teknik müdürü Kayra Kaan Candan yaptığı açıklamada   “Atmosferdeki soluduğumuz havada %21 oksijen (O2), %78 azot (N2), %0,9 argon (Ar) ve %0,1 oranında diğer gazlar bulunmaktadır. Oksijen konsantratörü cihazları ortam havasındaki gazları ayrıştırır ve moleküler elek dediğimiz sistem ile %95 (± 3) saflıkta oksijen üretir. Moleküler elekler sayesinde insan sağlığına uygun bir şekilde oksijen gazı üretilmektedir.

   Oksijen üretimi yapılırken cihazın kompresörü dış ortamdaki havayı çeker ve moleküler elek (molekularsieve) maddesi bulunan haznelerin içine gönderir. Orada oksijen ayrışır ve bir kaç işlemden geçtikten sonra hastaya gönderilir.

   Oksijen ayrıştırması kompresörün hazne içinde yüksek basınç oluşturması ile olur. Kompresör bu basıncı oluşturmak için atmosferdeki havayı güçlü bir şekilde emer, bu sırada ortamdaki birçok partikülü de içine çeker.

   Bu olay kompresörün ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bu partiküller moleküler elek dolu olan tüplerin içine giderse cihazın oksijen üretimi azalmaya başlar.

KİRLİ CİHAZLAR ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTTIRABİLİR

   En kötüsü ise cihaz içinde biriken bu kirli maddeler kısa bir süre içinde hastaya gitmeye başlayacaktır ve direkt olarak vücut içine alınacaktır, enfeksiyon riski çok büyük oranda artacaktır. Havadaki partiküller ve nem cihazın kompresör, moleküler elek (molekularsieve) ve valf gibi parçalarının içinde birikebilir.

   Bu tehlikeleri önlemek amacıyla oksijen konsantratöründe özel filtreler kullanılmıştır. Oksijen konsantratörü filtreleri sadece havanın geçmesine izin verir ve partiküller cihaza girmeden tutulur.

BAZI CİHAZLARDA BİRDEN FAZLA FİLTRE BULUNABİLİR

   Her oksijen konsantratöründe kullanıcının değiştirmesi gereken filtreler vardır, ayrıca belli periyotlarla teknik servisin cihaza bakım yapması gerekir. Çoğu oksijen konsantratöründe değiştirilmesi gereken keçe filtreler vardır. Bunları yıkayıp tekrar kullanmak cihazın ömrünü kısaltır. Filtreleri yıkamak, filtrenin partikül yapısını bozduğu için önerilmemektedir.

   Ayrıca bu filtreler ıslak kullanılırsa cihaz içinde nem birikir ve moleküler elek (molekularsieve) maddesi çok kısa süre içinde özelliğini kaybeder. Bu durumda cihaz oksijen üretemez.

   Filtreleri yıkayıp kullanmak kısa vadede ekonomik görünse de uzun vadede büyük zararlara yol açar. Cihazların içindeki filtrelerin bir süre sonra kapasitesi dolacaktır ve tıkanma durumuna gelecektir. Böyle bir durumda kompresöre giden hava akışı azalabilir, cihaz aşırı ısınıp yanabilir.”

   (Ayrıntılar için; www.candanbiyomedikal.com.tr )


Editör: E. Candan