Bir tepki de BAİBÜden

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik açıklama ve yaptırımlarına tepki gösterdi.

Bir tepki de BAİBÜden
15.08.2018 - 13:41

BAİBÜ tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Bilindiği gibi, ülkemiz son dönemde görünürde ülke ekonomisine olmakla birlikte gerçekte toplumsal barış, huzur ve egemenliğine yönelik olarak topyekûn bir saldırı altındadır.

ABD Başkanı Donald J. Trump yönetimi tarafından, özellikle döviz kurları üzerinden ekonomimize ve finansal güvenliğimize açık bir saldırı yapılmıştır. Yaşanan finansal dalgalanmayı ekonomik dinamiklerle açıklamak mümkün değildir. Ülkemiz bütçe açığı ve kamu borç stokunun GSYH’ ya oranı, ilgili ülkelerin enflasyon oranlarındaki farklar, kamu ve özel sektör borçlarının çevrilebilirliği, cari işlemler dengesi ve Merkez Bankamızın rezervleri gibi değişkenlere bakıldığında ülkemiz aleyhine oluşan kur baskısını ekonomik kaynaklı olarak açıklamak imkânsızdır.

Ayrıca ABD yönetiminin uluslararası ticaret ahlakını ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ilke ve geleneklerini hiçe sayarak, ülkemizin çelik ve alüminyum ihracatına uyguladığı gümrük vergilerini ikiye katlamasını da kabul etmek ve iyi niyetle izah etmek mümkün değildir.

Nitekim ABD Yönetiminin bazı temsilcileri, ülkemizin bağımsız yargısınca yargılanan bazı şüphelilerin serbest bırakılmamasını bu saldırıya gerekçe gösterebilmiştir.


Editör: E. Candan