Doğanay"bu fırsatı kaçırmayın"

İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, yaylalardan ruhsatsız kümeslere kadar çok geniş alanı kapsayan bu imkandan Bolu Halkının yararlanması için çok az bir süre kaldığı uyarısında bulundu.

Doğanay
7.08.2018 - 13:54

31 Aralık 2017 önceki yapıları kapsayan yapılarla ilgili olarak çıkarılan İmar Barışı’nın 31 Ekim 2018 tarihinde sona ereceğini belirten AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, başta yaylalar, ruhsatsız kümesler olmak üzere Bolu’da yıllardır kangren haline gelen sorunların çözümü noktasında vatandaşlara kolaylık sağlayan bu haktan sorunlu yapısı bulunan Bolu Halkının yararlanması çağrısında bulundu.

İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, yaylalardan ruhsatsız kümeslere kadar çok geniş alanı kapsayan bu imkandan Bolu Halkının yararlanması için çok az bir süre kaldığı uyarısında bulundu.

İmar Barışının 31 Aralık 2017 tarihinden önce başkasının arazisine veya sosyal donatı alanında bulunmayan yapıları kapsadığını belirten Doğanay, Barış sonrası verilecek Yapı Kayıt Belgesinin, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olduğunu söyledi. Doğanay, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yeni yapılacak yapının yürürlükte olan imar mevzuatı hükümlerine uygun yapılması gerektiğini bildirdi.

Kat Mülkiyeti ve Cins Değişikliği işlemleri imar barışı kapsamında yapılabileceğini belirten AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay; “Kat Mülkiyeti ve Cins Değişikliği işlemleri imar barışı kapsamında yapılabilecek olup, bu işlemler için yapı kayıt belgesi alınan yapının, röleve projesi, zemin tespit tutanağı, ilgili yerel idareden alınan terk yazısı ve yönetim planı ile ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yapılması ve bu işlemlere ait harçların ödenmesi gerekmektedir “dedi.

Bolu’da en çok problem olan mera ve yayladaki yapılarla ilgili de açıklamada bulunan Doğanay; “Mera ve yayladaki yapılar imar barışından faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi alarak bölgenin alt yapı durumuna göre elektrik ve su aboneliği yaptırabilirler. Ancak mera ve yaylada yer alan yapılar 3091 sayılı Kanun ve 775 Sayılı Gecekondu Kanununa tabi yapılar olduğu için, İmar Barışı ile alınan Yapı Kayıt Belgesi bu yapılar için alınabilecek yıkım ve idari para cezasına karşı herhangi bir koruma sağlamamaktadır. Mera ve yaylada yer alan yapılar için imar barışı ile düzenlenen Yapı Kayıt Belgeleri, belgeyi edinen kişiye herhangi bir mülkiyet hakkı kazandırmaz. Hazine arazisinde yer alan yapılar, İmar Barışı ile yapı kayıt belgesi edindikten sonra söz konusu hazine taşınmazının kendisine satışını talep edebilecektir. Milli Emlak Müdürlüğünce yapılacak inceleme sonucu herhangi bir sakınca bulunmaması durumunda söz konusu arazi şahıslara doğrudan satılacaktır” ifadelerini kullandı. Başvuruların şuan sadece e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşın beyanına esas olmak üzere yapıldığını belirten Doğanay, sürenin 31 Ekim 2018 tarihinde sona ereceğini hatırlattı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelin bugüne kadar İmar Barışı noktasında özverili bir çalışma sergilediğini de söyleyen Doğanay, İmar Barışı konusunda İl Müdürlüğü dışında yetkili bir kurum ya da kuruluşun olmadığına dikkat çekerek, yayla evlerini ruhsatlandıracaklarını iddia eden aracılara itibar edilmemesi noktasında uyarıda bulundu.


Editör: E. Candan