Güzel Sanatlar Liseli öğrencilere YÖK KAZIĞI!

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına getirilen 240 puanlık baraj şartı, ülkemizin kültür ve sanat alanlarındaki açıklarını kapatmak adına kurulan liselere ve bu alanlarda geleceğimizi inşa etme yolunda ki alt yapı çalışmalarına kazık çakıldığı yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Güzel Sanatlar Liseli öğrencilere YÖK KAZIĞI!
10.05.2018 - 13:39

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına getirilen 240 bin sıralamasında olma şartı ,  ülkemizin kültür ve sanat alanlarındaki açıklarını kapatmak adına kurulan liselere ve bu alanlarda geleceğimizi inşa etme yolunda ki alt yapı çalışmalarına kazık çakıldığı yorumlarını da beraberinde getiriyor.

Türkiye genelinde Bolu'nun da aralarında bulunduğu 81 ilde toplam 79 güzel sanatlar lisesi var. Ne acıdır ki, bu liselerde gerek müzik gerekse de resim alanında eğitim görerek ülkemizin sanatsal faaliyetlerinde ön plana çıkmasını sağlayacak 13 bin öğrencimiz, YÖK’ün üniversiteye girişte uyguladığı anlamsız baraj şartı nedeniyle ortada kalmak üzere.

Türkiye’de 13 bin güzel sanatlar lisesi öğrencisinin yanı sıra 11 bin spor lisesi öğrencisinin de var olduğunu ele alırsak, uygulanan baraj şartı kazığıyla birlikte öğretmenlik programında 240 bine girebilecek öğrenci sayısının yüzde 10’a dahi ulaşması mümkün görünmüyor.

KAPANMALARI AN MESELESİ

81 il’de 79 Güzel Sanatlar Lisesinde bulunan 746 derslikte, 853’ü kadın, bin 96’sı erkek toplam bin 949 öğretmen tarafından 7 bin 550’ü kız, 5 bin 656 erkek toplam 13 bin 206 öğrenciye eğitim verildiği bir ortamda bu sistemin değişmesinin gerektiği görülmektedir. Aksi halde kültür ve sanat alanında eğitim veren bu okulların kapanması an meselesidir. Bu konuya her kesim tarafından sahip çıkılmalı, YÖK’ün uyguladığı bu yanlış sistemden bir an evvel dönülmelidir.

Türkiye’nin sanatsal manada çöküşüne hizmet eden bu akıl almaz uygulamayla ne yapılmak istendiği bilinmezliğini koruyor. Bu öğretmenlikleri tercih edebilmek için YGS sınavından herhangi bir puan türünde özel yetenek sınavıyla öğrenci alınacağı için 150 ve üzerinde puan elde etmek yeterli olmaktayken YÖK’ün 2018-YKS'den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT (Temel Yeterlilik Testi ) puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmalarını istemesi abesle iştigal bir durumdur.

Bu sistem ile Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin öğretmenlik programlarına yerleşmesinin çok zor olduğu kaçınılmaz olarak karşımızda duruyor. Geçmiş yıllarda uygulanan sınav sisteminde 240 puan almak daha kolay gözükürken, TYT'de puan türünün olmaması bu lise öğrencilerinin maalesef 240 bininci dilime girmelerinin de daha zor olmasına neden olacak. Doğal sonuçta öğretmenlik programı okullarına başvurularında azalmasının yolunu açacak.

NEDEN KALDIRILDIĞI ANLAŞILAMADI

Tepki çeken uygulamanın gerçekleştirilmesi halinde güzel sanatlar liselerinin büyük darbe alması ve bu liselerde eğitim gören öğrencilerin bu abes uygulamayla ciddi anlamda mağdur olmaları kaçınılmaz. YÖK'ün Güzel Sanatlar Liselerinde okuyan öğrencileri, müzik, resim gibi öğretmenlik programlarına yönlendirmesi ve bu okullara girmelerinin önünün açacak uygulamalar yapması gerekirken özel yetenek sınavlarında uyguladığı katsayıyı neden kaldırdığı da ne tuhaftır ki anlaşılmış değil.

Kaliteyi arttırmanın yolu baraj şartı değildir ve YÖK’ün geç olmadan bu hatadan dönmesi gerekmektedir.


Editör: E. Candan