Kalkınma planları hazırlanıyor

Ülkemizin gelecek beş yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyacak olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) hazırlıkları yerel paydaşlar toplantısı yapıldı.

Kalkınma planları hazırlanıyor
13.02.2018 - 10:48

Ülkemizin gelecek beş yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyacak olan On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) hazırlıkları yerel paydaşlar toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Vali Baruş, ülkelerin geleceğe yönelik sağlıklı adımlar atabilmesi için temel önceliklerini belirleme anlamında planlı hareket etmek durumunda olduklarını ifade etti.

Bolu Hilton By Hampton Otelinde düzenlenen On Birinci Kalkınma Planı toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş,  Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,  AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer,  MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, İlçe Kaymakamları ve İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile temsilciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, 5 yıllık Onuncu Kalkınma Planının sona ermek üzere olduğunu belirterek, On Birinci Kalkınma Planının 2019-2023 yılları arasını kapsadığını ifade etti. Toplantıya katılan katılımcıların kalkınma sürecine katkılarının çok önemli olduğunu da vurgu yapan Çöpoğlu, On Birinci Kalkınma Planının ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Türkiye’nin ve Bolu’nun planlı çalışma noktasında belli bir mesafeye geldiğini ifade eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise “Bolu’nun geleceğini planlamak için bizde mücadele veriyoruz. Kurumsal yapıya ulaşırsak çok daha iyi yerlere geleceğiz. Planlamayı yapıp kurumsal yapıya geçersek 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza eminim” şeklinde konutu.

“TÜRKİYE BUGÜN BÖLGESİNDE VE DÜNYADA ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜÇ HALİNE GELDİ

Ülkelerin geleceğe yönelik sağlıklı adımlar atabilmabe için temel önceliklerini belirleme anlamında planlı hareket etmek durumunda olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Eğer geleceğe yönelik hedefleriniz belli değilse, bu hedeflere yönelmede uygulayacağınız stratejilerinizi sağlam tespit etmemişseniz, günlük gelişmelerle meşgul olup, günün getirdiği sorunlarla boğuşup, ancak o sorunları çözme yönünde bir irada sergiledikten sonra gelişmiş toplumların kat ettiği mesafelere ulaşmada kısa sürede sonuç alamıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye 1963 yılından beri Kalkınma Planları hazırlıyor. Bu planlar Kalkınma Bakanlığımız tarafından hazırlanıyor. 2018 yılı sonunda Onuncu 5 yıllık Kalkınma Planı süresi doluyor. On Birinci 5 yıllık Kalkınma Planına hazırlık amacıyla bu toplantılar bütün illerimizde tertip ediliyor. Kalkınma Ajansları tarafından tertip edilen bu toplantılara kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlarımız iştirak ediyor. Kalkınma planlarında katılımcılığın sağlanması, yerel paydaşların görüşlerinin alınması anlamında bu toplantıların çok yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Kalkınma Planı yapılırken o ülkede yaşayan insanların ihtiyaçları neler, bunların öncelikli olarak gördüğü konular neler ve gelecekte nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyorlar bunu anlamak durumundayız. Bu toplantının değerli olduğunu ve toplantı sonucunda oluşacak düşüncelerin ve değerlendirmelerin, ülkemizin geleceğinin planlamasında kamu kurumlarına ışık tutacağı kanaatindeyim. İnşallah başarılı bir şekilde bu toplantı sona erdirilir, buradan sağlıklı neticeler çıkar. Türkiye bugün bölgesinde ve dünyada çok önemli bir güç haline geldi” ifadelerini kullandı.

 

 

“TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİ VE 2071 VİZYONU VAR”

Türkiye’nin sosyal, ekonomik ve insan kaynakları bakımından çok iyi bir yerde olduğunu da ifade eden Vali Baruş, “Türkiye’nin 2023 hedefleri var ve bu hedefleri tutturabilmek için temel önceliklerimizi çok iyi bilmemiz lazım. Türkiye’nin 2071 vizyonu var. Bu vizyonu sağlıklı oluşturabilmek ve o günlere ulaşabilen çocuklarımızın, torunlarımızın çok daha güzel ve güçlü bir Türkiye’de yaşamasını sağlayabilmek için öncelikleri belirlememiz gerekiyor. Toplantının hem ilimiz için hem de Türkiye’miz için güzel neticeler doğurmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

ÖNCELİKLER BELİRLENDİ

Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların görüşlerine başvurularak, Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen hedefler arasından öncelik tercihleri yapması istendi. Bu toplantıların sonucunda ise 81 ilde yapılan oylamaların ve önceliklerin belirlenmesinin ardından görüşler kapsamlı bir şekilde değerlendirilerek Türkiye’nin On Birinci 5 yıllık Kalkınma Planı oluşturulacak.


Editör: E. Candan