Akademik yıl açılışını Bakan Özlü yaptı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) 2017-2018 akademik yılı açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımı ile yapıldı. Açılış programında ayrıca İzzet Baysal Vakfı’nın 30’uncu kuruluş yıldönümü de kutlandı.

Akademik yıl açılışını Bakan Özlü yaptı
10.10.2017 - 13:46
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) 2017-2018 akademik yılı açılışı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımı ile yapıldı. Açılış programında ayrıca İzzet Baysal Vakfı’nın 30’uncu kuruluş yıldönümü de kutlandı.

AİBÜ Bordo Salonda düzenlenen 2017-2018 akademik yıl açılışına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bolu Valisi Aydın Baruş,  Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü, Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Budakçı, Belediye  Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve Mütevelli Heyeti,  daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“BOLU HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, açılış konuşmasını yapan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, konuşmasında ilk olarak İzzet Baysal Vakfı’na teşekkür etti. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin her geçen gün büyüyen bir üniversite olduğuna dikkat çeken Rektör Alişarlı, “Bu konuda Bolu Halkına, üniversitemize sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize de başarılı bir akademik yıl geçirmelerini temenni ediyorum” dedi. Rektör Alişarlı ayrıca, İzzet Baysal Vakfı’nın kuruluşunun 30. yılını kutladı ve diğer tüm hayırseverlere de teşekkür etti.

“YILLAR ÇABUK GEÇMİŞ…”

İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, üniversitenin her yıl açılış davetiyesini dört gözle beklediğini ve bu yıl davetiyeye baktığında üniversitenin akademik yıl açılışının bu yıl 25’incisinin düzenlendiğini görünce çok mutlu olduğunu ifade etti. Yılların çabuk geçtiğini ve vakfın da kurulalı 30 yıl gibi uzun bir zaman olduğunu da ifade eden Ahmet Baysal, vakfın kurucusu İzzet Baysal’ı rahmetle anarak, akademik yıl açılışına gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü’ye teşekkür etti.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜNİVERSİTEDE OKUYORSUNUZ”

AİBÜ’nün, çeyrek asır gibi bir süreden beri ülkemize hizmet ettiğini belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise “Değerli büyüğümüz İzzet Baysal’ı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Değerli gençlerimiz, gelecek sizin ve bu gelecek için çok ama çok önemli bir üniversitede okuyorsunuz. Bu akademik yılın üniversitemiz, Bolumuz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“VAKFIMIZA DAHA NİCE 30 YILLAR, ÜNİVERSİTEMİZE DE NİCE 25 YILLAR DİLİYORUM”

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, ilk olarak üniversitenin kuruluşunun 25’inci yılı ve İzzet Baysal Vakfı’nın kuruluşunun 30’uncu yılını kutladı. İzzet Baysal’ı rahmetle ve minnetle andığını ifade eden Ercoşkun, “İzzet Baysal bütün mal varlığını Bolu’ya, vatanına, milletine bağışlayan büyük bir insandır. En büyük eserlerinden biri olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni kurulalı 25 yıl gibi bir süre olmuştur. Bu süre zarfında Milletvekili arkadaşımla bizlerde elimizden ne geliyorsa üniversitemiz için yapmaya çalıştık ve devam da edeceğiz. Ben vakfımıza daha nice 30 yıllar, üniversitemize de nice 25 yıllar diliyorum” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILI BİR HAYAT DİLİYORUM”

Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ise “Biz 5-6 yıl önce Milletvekili olduğumuzda 20 bin civarlarında olan öğrenci sayısı şu anda 33 bini aşmış durumda. Üniversitemiz, büyüyor, gelişiyor ve devam da edecek. Öğrencilerimize başarılı bir hayat diliyorum. Akademik yılımız üniversitemize, bolumuza ve ülkemize hayırlar getirsin” şeklinde konuştu.

“VAKFIMIZ İLİMİZE ÇOK BÜYÜK KATKILAR SAĞLADI VE SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK”

Bolu Valisi Aydın Baruş, konuşmasının başında üniversitenin kuruluşunun 25’inci yılını ve İzzet Baysal Vakfı’nın kuruluşunun 30’uncu yılını tebrik ederek, “Bugün iki önemli olayı yaşamanın mutluluğunu idrak ediyoruz. Bunlardan birisi 1992 yılında kurulmuş ve o günden bu güne Bolu’nun ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına hareketlilik getirmiş, bugün de aynı doğrultuda Bolu’nu geleceğine ışık tutan üniversitemizin 25. kuruluş yıldönümüdür. Çeyrek asırlık maziye sahip köklü bir eğitim kurumu olarak üniversitemizin, gelecekte de başarılarını sürdüreceğine hem Bolumuza hem ülkemize çok önemli katkılarının devam edeceğine inanıyorum. Diğer bir yıldönümü ise bu üniversitenin kuruluşunda hem Bolulu olarak hem de bu ülkenin çok önemli bir ferdi olarak eşsiz katkılar sağlamış büyüğümüz rahmetli İzzet Baysal’ın kurduğu vakfın 30. kuruluş yıldönümü. Vakfımızın da kuruluş yıldönümünü tebrik ediyorum. Bugüne kadar ilimize çok değerli katkılar sağlamış bu vakfın önümüzdeki yıllarda da hem üniversitemize hem ilimize değerli katkılarının devam edeceğine inanıyorum. Bolu gerçekten hayırseveriyle, toplumuyla bütünleşmiş ve el ele birlikte iş başarmanın kıvancını yaşayan bir il. Üniversitemizin kuruluşunda İzzet Baysal ismini anmadan kimse geçemez. Zaten bu değeri ifade etmek için üniversitemizin ismi Abant İzzet Baysal Üniversitesi olarak devletimiz tarafından uygun görülerek, rahmetlinin anısı ilelebet yaşamak istenilmiştir” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZ BOLUMUZ İÇİN EŞSİZ DEĞERLER İFADE EDİYOR”

Vali Baruş, Abant İzzet Baysal Üniversitesinin 11 fakülte, 6 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu ve 15 ARGE merkezi ile birlikte, il merkezimiz ve 5 ilçede 33 binin aşan öğrenci sayısıyla Bolu’nun ekonomisini, sosyal hayatı ve kültürel hayatı için eşsiz bir değer ifade ettiğini belirterek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “Yalnızca tarım, sanayi, turizm ve sağlık alanında değil, üniversitemiz aynı zamanda ilimizin bilimsel ve teknolojik gelişimine katkı sağlayacak, sanayicilerimizle birlikte sanayimizi çok daha iyi noktalara taşıyacak değerli katkılar sunmaya devam ediyor. Diğer taraftan uluslararası işbirliği programları çerçevesinde üniversitemizde çok sayıda yabancı ülkeden gelen kardeşlerimizi ağırlama imkanı buluyoruz. Bu anlamda da Bolu’nun dış dünyayla irtibatını sağlaması hem de ülkemizin dünyanın tüm milletlerine karşı misafirperverliğini göstermesinden dolayı üniversitemize teşekkür ediyorum.

2018 YILINDA MENGEN GASTRONOMİ YÜKSEKOKULU’NUN TEMELİ ATILACAK

Bugün, üniversitemizin 25. Yılını kutladığımız bu mutlu günde gelecekte, atalarımızın bize miras bıraktığı, şehitlerimizin bize emanet ettiği bu kutsal vatanı ve güzel ilimizi muasır medeniyet seviyesine taşımada çok değerli katkıları olacağına inandığım değerli öğretim üyelerimizi ve öğrencilerimizin de bu akademik yılda önemli çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum. Görevine yeni atanan Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yönetiminde üniversitemizin bundan sonraki çalışmalarının ivme kazanarak bu katkıları daha ileriye taşıyacaklarına inandığımı belirtmek istiyorum. Bugüne kadar sadece üniversitemize kazandırmış olduğu fakülte ve yüksekokul binalarıyla değil ama aynı zamanda Bolu insanına hayırseverliğin ilhamını veren ve halkla devletin bütünleşmesinin simgesi olan İzzet Baysal Vakfının üyelerine bu yapmış oldukları katkılardan dolayı ilimiz adına şükranlarımı ifade ediyorum. İzzet Baysal Vakfının sadece üniversitemize değil, eğitim ve sağlık alanında katkıları devam ediyor. İnşallah 2018 yılında Mengen ilçesinde Gastronomi Yüksekokulu’nun temelini atarak üniversitemizin çok daha çağdaş ve rahat mekânlara sahip olmasında öncülük edeceklerdir. Bunu da sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Diğer taraftan vakfımızın hem öğrencilerimize hem de öğretim üyelerimize verdiği değerin neticesi olarak her yıl bölümlerini birinci olarak kazanan öğrencilere burs imkanı sağlaması ve yine her yıl akademik alanda başarı elde eden öğretim üyelerimize ve bölümlerinde dereceye giren öğrencilerimize ödüller takdim etmesi de takdire şayan bir olaydır. Bugün Bolumuza gelerek üniversitemizin açılışına teşrif eden, bizlerle çok değerli birikimlerini paylaşacak olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Faruk Özlü’ye ilimiz adına şükranlarımı ifade ediyorum. Akademik yılın tüm öğrencilerimiz için öğretim üyelerimiz için Bolumuz için ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu vesileyle bu mukaddes vatanı bizlere emanet eden, tarihimizi şanlı bir tarih haline getiren şehitlerimizi, gazilerimizi ve 15 Temmuz’da bu ülkenin milli irade dışında başka güçlere teslim edilemeyeceğini bir kez daha kanıtlayan 15 Temmuz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”

BAKAN ÖZLÜ AKADEMİK YILIN HAYIRLI OLMASI TEMENNİSİNDE BULUNDU

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında programda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, akademik yılın üniversiteye, öğretim üyelerine ve öğrencilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

AİBÜ'nün kurulduğu günden bu yana sadece Bolu'nun değil, Türkiye'nin önemli bir eğitim merkezi olduğuna değinen Bakan Özlü, "Üniversitemiz bu yönüyle kendisine ayrıcalıklı bir yer edinmiştir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde bulunmak, benim için ayrı bir gurur. Çünkü burada sadece bir üniversitenin akademik yılı açılışını yapmıyoruz. Hayatını, sanayiye ve eğitime adamış bir büyük insanın çıktığı yolu takip ediyoruz." diye konuştu.

"TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNİN SAYISI 68'E YÜKSELDİ"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bolu'nun Babası" olarak bilinen İzzet Baysal'ın Türkiye'nin en büyük sanayicilerinden biri olduğunu anımsatarak, "Ancak bu büyük iş adamı, sadece sanayiye değil, çok daha büyük bir şeye yatırım yaptı. Kendi ifadesiyle, 'en büyük eseri olan İzzet Baysal Vakfı' ile bugün Türkiye'nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden birine de can suyu döktü. Bilim ile sanayiyi, kendi kimliğinde buluşturmayı başardı. Bilim ile sanayinin, birbirinin can yoldaşı olduğunu hepimize ispatladı." şeklinde konuştu.

Bilimden beslenmeyen, teknoloji ile desteklenmeyen sanayinin tarihin gerisinde kalmaya mahkum olduğuna vurgu yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şöyle devam etti: "Dolayısıyla üniversiteler bu anlamda sadece eğitim kurumu olarak görülemezler. Üniversiteler, ortaya çıkaracakları yeni ürünler ve fikirlerle, sanayinin ve üretimin de lokomotifi olmalıdır. Bu anlamda üniversitelerimizin sorumluluğu hayli ağırdır. Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversitesi olmayı hedeflerken, bu büyümede AR-GE'ye daha fazla ağırlık vermenizi bekliyoruz. Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknokent, bilim ve sanayi iş birliğinin çok güzel bir örneğidir. Bolulu girişimcilerin, sanayicilerin ve KOBİ'lerin Teknokente gösterdikleri ilginin artarak devam etmesini istiyoruz. Zonguldak ve Karabük'teki Teknokentlerimizin de geçen hafta listeye eklenmesiyle, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayımız toplam 68'e ulaştı. Bilim üretmek, teknoloji üretmek, katma değer üretmek, istihdam üretmek isteyen herkese buralarda yer vardır."

"ÜNİVERSİTELERDE AR-GE SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYORUZ"

Bakan Faruk Özlü, üniversitelerde AR-GE seferberliği başlattıklarını da ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Buradan tüm üniversitelerimize seslenmek istiyorum. AR-GE denizinden kaçmayın. Bilgi okyanusunda yüzmek istiyorsanız, AR-GE denizinde ıslanmanız, AR-GE denizini geçmeniz gerekiyor. Üniversitelerde AR-GE seferberliğinde en büyük görev üniversitelere düşmekte. Kağıt üzerine  AR-GE   merkezleri istemiyoruz. İşleyen, üreten, somut araştırmalara ve sonuçlara imza atan AR-GE merkezleri istiyoruz. Çünkü kağıt üzerinde kalan bilim, bilim değildir. Bilim, ete kemiğe bürünmelidir."

Bakanlık olarak üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yeter ki siz isteyin. Buradan açık ve net bir şekilde ifade ediyorum; Kapımızı çalın, bizi zorlayın, eksik bıraktığımız bir alan varsa yakamıza yapışın. Yeter ki bilim üretin. Ürettiğiniz bilimi bu kampüslerin, sınıfların içinde bırakmayın, sahaya taşıyın. Bakanlık olarak size her türlü desteği vereceğimizi açık ve net bir şekilde söylüyorum. Bu sözümü, bir sözleşme olarak kabul edin. Bizler,  AR-GE’ye ayırdığımız kaynakları, mali bir yük olarak görmüyoruz. Bizim anlayışımızda, AR-GE’ye yatırım külfet değildir, nimettir. Çünkü bilginin ürüne dönüşmesinin en temel aracı AR-GE  ve inovasyondur. Bunu sağlamadan, ürettiğimiz bilimden katma değer sağlamamız imkânsızdır." ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'de bulunan üniversitelerin yarısında AR-GE araştırma altyapısının yeterli düzeyde olmadığına işaret etti.

Devlet üniversitelerinde 2 bin 456, vakıf üniversitelerinde ise 545 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunduğunu aktaran Özlü, bu sayıları arttırarak araştırma merkezlerinin daha işlevsel hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

"DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMACI DÜZENLEMESİ ÜNİVERSİTELERİMİZDE UYGULANACAK"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2023 hedefleri kapsamında yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi sürecinde, bilginin ürüne dönüşmesinin öncelikli hedeflerinden birisi olduğuna değinerek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında, artık üniversitelerimiz, sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer şirketi kurabilirler. Yapılan bir başka düzenleme, post-doc, yani doktora sonrası araştırmacı düzenlemesidir. Bu yeni düzenlemeyle, artık doktora sonrası araştırmacı düzenlemesi, bizim üniversitelerimizde de uygulanacaktır. Böylece, yükseköğretim kurumlarımızın araştırma kapasitesi artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Salonda bulunan herkesin farklı alanlarda olsa da aynı dertle dertlendiğini de sözlerine ekleyen Bakan Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hepimiz aynı hedefe koşuyoruz. O hedef; daha güçlü, daha ileride, daha yukarılarda bir ülkedir. O hedef, güçlü Türkiye'dir. Sizler o hedef için araştıracaksınız, geliştireceksiniz, fikir üreteceksiniz, fikirlerinizi sahaya taşıyacaksınız. Bizler de hükümet olarak sizin önünüzü açacağız, yolunuza çıkan engelleri kaldıracağız. Çünkü başka Türkiye yok. Çünkü bizim için başka bir gelecek yok. Dünya bilgide ve teknolojide yarışıyor. Bizim, bu yarışta geri kalma lüksümüz yok. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bunun için var. Bizler, sizler için varız."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuşmasının ardından İzzet Baysal Vakfı’nın kuruluşunun 30’uncu yılı nedeniyle İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ve vakfın mütevelli heyetine plaket takdim etti.

2017-2018 akademik açılış yılı programının devamında,  Halk Müziği Konseri verilirken daha sonra ise  Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik yılın ilk dersini verdi.

BAKAN ÖZLÜ ÖĞRENCİLERE YEMEK DAĞITTI

Program çıkışında Kongre Merkezi girişinde öğrencilere Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı tarafından ‘Hoşgeldiniz’ yemeği dağıtılan standın başına geçen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, öğrencilere yemek ikram etti.  

Editör: E. Candan