Ercoşkun Türkiyeyi temsil etti

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Mısır'ın başkenti Kahire'de parlamento binasında düzenlenen ve AİBPA üyesi 42 ülkenin üst düzey katılım sağladığı uluslararası toplantıda Türkiye'yi Komisyon Başkanı sıfatıyla temsil etti.

Ercoşkun Türkiyeyi temsil etti
20.09.2017 - 11:42

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Mısır'ın başkenti Kahire'de parlamento binasında düzenlenen ve AİBPA üyesi 42 ülkenin üst düzey katılım sağladığı uluslararası toplantıda Türkiye'yi Komisyon Başkanı sıfatıyla temsil etti. Darbe sonrası yeniden açılan Mısır Parlamentosu'na giren ilk Türk Milletvekili olan Ercoşkun, Başkanlık Divanı'nda aldığı görev ile Mısır Parlamentosu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin Ay Yıldızlı Bayrağını dalgalandıran ilk Türk siyasetçi oldu.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Akdeniz İçin Birlik ve Parlamenter Asamblesi (AİBPA) tarafından Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen uluslararası siyasi toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni temsilen Komisyon Başkanı sıfatıyla katıldı. AİBPA üyesi 42 ülkenin son dönemin en üst düzey katılımla yer aldığı toplantıya Mısır Parlamentosu ev sahipliği yaptı. Milletvekili Ercoşkun, uluslararası siyasi arenada aldığı bu siyasi sorumlulukla, Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve iktidarının askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasının üzerinden geçen 3 yılın ardından Mısır Parlamentosu'na giren ilk Türk Milletvekili oldu.

TÜRK MİLLETİ'NİN 15 TEMMUZ'DAKİ MİLLİ İRADE ZAFERİ İLE MISIR'DAKİ TOPLANTIDA TÜM GÖZLER ALİ ERCOŞKUN'LA TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEYDİ

Milletvekili Ercoşkun, Mısır Meclis Başkanı'nın başkanlık yaptığı toplantılarda, Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

15 Temmuz'da darbe girişimini önleyerek milli iradeye sahip çıkan Türkiye'nin Ercoşkun nezdinde toplantıya katılımı ve Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağının Mısır Parlamentosu'nda toplantı boyunca dalgalanması darbeci Sisi'nin müdahalesiyle demokrasinin sekteye uğradığı ülkedeki medya kuruluşlarının ve sosyal medyanın gündem konusu oldu.

YASA DIŞI GÖÇLE MÜCADELEYE ERCOŞKUN'DAN YÖNTEM ÇAĞRISI "SORUNUN MUHATABI ÜLKELER ÇÖZÜM ODAKLI HAREKET ETMELİ"

Milletvekili Ercoşkun, uluslarası toplantıda katılımcı parlamenterlere öncelikle yasa dışı göç başlığında seslenerek, şunları söyledi:

"Libya ile Mısır arasında bin 200 km uzunlukta bir sınır söz konusu. Sınırlara rağmen iki ülke vatandaşları arasında akrabalık ilişkileri, tarih boyunca süregelen kültürel ilişkiler söz konusu. Dolayısıyla yaşanan sorunları en iyi Mısır ile Libya hakları bilir. Bizimde Türkiye olarak, Suriye ile 900 km uzunlukta sınırımız var. Bazı ailelerin bir kısmı Suriye'de, bir kısmı Türkiye'de yaşıyor. Akrabalık ilişkileri var, tarihten gelen kültürel ilişkiler var, sosyal ilişkiler var. Burada yaşanan sıkıntılar sadece sınır komşuları ilgilendirmiyor. Buradan Avrupa'nın değişik ülkelerine yönelik göç akımları var. Ha keza Fas'tan diğer ülkelere, Afrika'dan da Fas'a yönelik göç akımları var. Öte yandan Mısır, Tunus ve Cezayir'de aynı sorunlarla karşı karşıya. Sorunların özüne baktığımızda hepsi ortak, bu sorunlar hepimizin. Dolayısıyla bu sorunlar en iyi muhataplar ile çözüme kavuşturulabilir. Bu hedefi gerçekleştirebilmek içinde bu noktadaki tüm önyargı ve çıkarlar bir kenara bırakılmalı, çözüm odaklı hareket edilmelidir.

"TÜRKİYE OLARAK SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRDİK"

Bir kez daha önemle belirtmek istiyorum; Tüm çıkarları bir kenara bırakarak, samimi şekilde mücadele etmek durumundayız. Türkiye olarak Avrupa'ya yönelik yasa dışı göç akımının durdurulması noktasında önemli faydalar sağladığımızı görüyorum. Bu adımları devam ettireceğiz."

ALİ ERCOŞKUN, İTALYA ÜZERİNDEN AB'YE ÇAĞRI YAPTI "GEREKLİ SOMUT ADIMLARI ATIN, DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Milletvekili Ercoşkun, açıklamalarının devamında, AİBPA üyesi İtalyan Parlamentere seslenerek, Avrupa Birliği'ne iyi niyet çağrısında bulundu ve şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği tüm organlarıyla birlikte somut ve net adımlar atmalı. Bizlerde, parlamenterler olarak atılmasını umut ettiğimiz bu adımları desteklemek için elimizden ne geliyorsa yapalım. Birlikte çalışalım. İtalyan parlamenter arkadaşımızı huzurlarınızda Türkiye'ye davet etmek istiyorum. Türkiye'ye gelmesini, ülkemizdeki sınır kamplarını ziyaret etmesini istiyorum. Daha önce Ürdün ve Lübnan'da hep birlikte mülteci kamplarını ziyaret etmiştik. Türkiye'deki mülteci kamplarını da birlikte görelim, kamplarda yaşayan mültecileri birlikte dinleyelim. Ve sorunlara birlikte çözüm bulmaya çalışalım. Bu konuda atılacak tüm adımları Türkiye olarak desteklemeye hazırız" diye konuştu.

"TERÖRLE MÜCADELEDE KARŞILAŞTIĞIMIZ ÇELİŞKİLER RAHATSIZ EDİCİ"

Milletvekili Ercoşkun'un konuşma gündeminin bir diğer başlığını terörle mücadele konusu oluşturdu. Ercoşkun, terörle mücadele noktasındaki uluslararası farklı yaklaşımlara eleştiriler getirdiği konuşmasında, şunları söyledi: "Türkiye'de çok ciddi terör eylemlerinde bulunan PKK terör örgütünü Avrupa Birliği'de terör örgütü olarak kabul ediyor. Bu noktada bir sorun yok; ancak Avrupa'nın başkenti Brüksel'de PKK eylemler düzenliyor. Eylemciler, ellerinde bayrak olarak tanımladıkları paçavraları taşıyor. Şimdi PKK'yı terör örgütü olarak kabul ederken, eylemlere ev sahipliği yapmak açıkça bir çelişkiyi de ortaya koyuyor.

"DAEŞ'LE MÜCADELE, PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLMAKTAN ÇIKARMAZ!"

Suriye'de DAEŞ'e karşı PKK uzantılarının mücadele etmesi, PKK'yı terör örgütü olmaktan çıkarmaz. Terör terördür ve teröristte teröristtir."

ERCOŞKUN'DAN KAHİRE'DE "İSLAMİ TERÖR" ALGISINA TEPKİ

Milletvekili Ercoşkun, daha önce Avrupa'nın göbeği İtalya'da açık ve net tepki gösterdiği 'İslami terör' algısına bir tepki de Kahire'de göstererek, "Ortaya atılan İslami terör söylemlerini de kabul etmek mümkün değildir. Bu son derece yanlış bir algıdır. Terörü herhangi bir dinle bağdaştırmak kesinlikle sorunun çözümüne katkı sağlamaz." dedi.

"TÜRKİYE OLARAK BARIŞ VE İSTİKRARDAN YANA TAVRIMIZI TAVİZSİZ SÜRDÜRECEĞİZ"

Milletvekili Ercoşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye olarak, bölgede barış ve istikrara önem veriyoruz. AİBPA'nın da bu noktada önemli bir misyon üstlenebileceğinin de bilincindeyiz. Her ne kadar potansiyeli gerektiği kadar ortaya konmasa da, AİBPA'nın atabileceği önemli adımlar olduğuna bizler inanıyoruz.

Zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönemde, AİBPA'nın ihtiyaç duyduğu siyasi gücü Kahire'de yaptığımız çalışmalarla sağlamak bizim birinci vazifemiz. Her zamankinden daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. AİBPA, Akdeniz çevresinde kuzey ile güneyi bir araya getiren tek önemli yapı konumunda. Dolayısıyla ciddi bir potansiyel söz konusu, bu potansiyeli hedeflediğimiz düzeyde harekete geçirmeliyiz."

Milletvekili Ercoşkun, Kahire'deki toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, sözlerini noktaladı.

 




Editör: E. Candan