Uzmanlar yaz gebeliklerine dikkat çekti

Yaz aylarında gebeler artan sıcaklıktan daha çok etkileniyor. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı, kusma, halsizlik ve uykusuzluk gibi şikayetlere bir de aşırı sıcak eklendiğinde problemler daha şiddetli yaşanabiliyor.

Uzmanlar yaz gebeliklerine dikkat çekti
24.08.2017 - 17:01

Yaz aylarında gebeler artan sıcaklıktan daha çok etkileniyor. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı, kusma, halsizlik ve uykusuzluk gibi şikayetlere bir de aşırı sıcak eklendiğinde problemler daha şiddetli yaşanabiliyor.  Bu nedenle Doç. Dr. Ülkü Mete URAL gebelere yaz ayları için önerilerde bulundu.


URAL, “Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma, halsizlik ve uykusuzluk gibi şikayetlerin yanı sıra sıcak basması, avuç içi ve ayak tabanlarında yanma, alerjik problemler, bulantı ve kusmada artış ve nefes darlığı gibi şikayetler de ek olarak yaşanabilir. Gebelik haftaları ilerledikçe de kilo alımı, vücut ısısında yükselme ve ödemde artış olması, akciğer kapasitesinin azalması gebeler için sıcaktan korunmayı daha önemli hale getirir.” diyerek gebelerin bu aylarda daha dikkatli olması konusunda uyardı. 


SICAK HAVANIN YARATTIĞI SIKINTILARLA BAŞETME YOLLARI


Doç. Dr. Ülkü Mete URAL, sıcak havanın verdiği sıkıntılar ile baş etme yolları için de gebelere şu önerilerde bulundu: “Gebeler yaz aylarında ince ve açık renk giysiler tercih etmelidir. Mümkünse saat 11 ile16 arasında dışarı çıkılmamalı veya çıkılacaksa güneşten korunma konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Yüksek faktörlü, kendi cilt tiplerine uygun koruyucu kremler ve şapkalar kullanmalıdırlar. Hamileler cilt lekelenmelerine yatkındırlar ve güneş bu lekeleri arttırır. Vücudun sıvı ihtiyacı artacağından günde en az 10 bardak su tüketmeleri önerilir. Yazın rahatlıkla bulabileceğimiz taze sebze meyve en ideal besinlerdir. Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalar yerine daha hafif ve hazmı kolay besinler tercih edilmeli ve akşam yemeği ile yatma arasında en az bir saat zaman dilimi olmalıdır.”


GEBELİKTE SEYAHAT


URAL ayrıca gebelikte seyahat konusunu da ele alarak; “Doğuma yakın haftalarda uzun yolculuklar tavsiye edilmez.  Gebelerin ekstra risk faktörleri yoksa uçakla ve araba ile seyahat etmelerinde sakınca yoktur. Araba ile yapılan yolculuklarda 2 saatte bir mola verilmesi ve yürüyüş yapılması, ödemi azaltması ve kan dolaşımını hızlandırması açısından önemlidir. Yolculuk esnasında bacak germe egzersizleri yapılabilir.” dedi. Yüksek ısının bebek üzerinde olumsuz etkilerinden dolayı gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılmasının sakıncalı olduğunu vurgulayan URAL, plajda uzun süreli güneşlenmeyi de önermediklerini belirtti. 


Editör: E. Candan