Festival dolu dolu geçti

Tabiatın kalbi Bolu, 18-21 Ağustos tarihleri arasında müthiş bir kültür festivaline ev sahipliği yaptı.

Festival dolu dolu geçti
22.08.2017 - 16:24

Tabiatın kalbi Bolu, 18-21 Ağustos tarihleri arasında müthiş bir kültür festivaline ev sahipliği yaptı.

Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi iş birliğinde düzenlenen "Marka Şehir Bolu 5. Uluslararası Köroğlu Festivali" ile Türk dünyasının kalbi 5’nci kez Bolu’da atarken; Bolulular da kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle dolu bir hafta geçirdi.

İşte festivalin ayrıntıları:

FESTİVAL AÇILIŞI HÜLYA KOÇYİĞİT’TEN

Türk dünyasının ortak kahramanı; yiğitlik ve adaletin sembolü "Köroğlu" adına düzenlenen festival Yeşilçam'ın efsanevi ismi sanatçı Hülya Koçyiğit’in festival ateşini yakmasıyla start aldı. 

BOLU, CEYHUN YILMAZ’I ÇOK SEVDİ

Festivalin sunuculuğunu 3 gün boyunca komedyen, oyuncu, radyocu ve televizyon programcısı Ceyhun Yılmaz yaptı.  Ünlü komedyen, üç gün boyunca sempatik tavırları ve muhteşem sunumuyla festivale renk kattı.

Bolu halkı, müthiş festivalin sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerine büyük ilgi gösterdi.

FERHAT GÖÇER VE ÖMÜR GEDİK ŞARKILARIYLA COŞTURDU

Sevilen sanatçı Ömür Gedik, kültürel ve sanatsal birçok etkinliğe sahne olan dev festivalin ilk gününde konser verirken, finalini de ünlü sanatçı Ferhat Göçer yaptı.  Yaklaşık 35 bin kişinin karşısında konser veren Göçer, 2 saat sahnede kaldı ve söylediği şarkılarla Boluluların adeta kulaklarının pasını sildi. Festivalde ayrıca, yerel sanatçı Ömer Öztekin, yabancı sanatçı Muhammed Reza Qasemi ve Kültür Bakanlığı sanatçılarından Türk Halk Müziği Sanatçısı Nilgün Kızılcı da sahne alarak, söylediği şarkılarla Bolululara müzik ve eğlence ziyafeti sundu.

FESTİVAL COŞKUSU TÜM ŞEHRİ SARDI

Festivale Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, KKTC, Gana ve Hindistan’ın da arasında bulunduğu dünyanın 13 farkı ülkesinden gelen yüzlerce dansçı, yöresel kıyafetleri ve şovları ile üç gün boyunca Bolu sokaklarında renkli görüntüler oluşturdu. Bolulular, cadde ve sokakları renk cümbüşüne çeviren konuk dansçıların gösterilerini ilgiyle takip etti.

HÜLYA KOÇYİĞİT-ÖMÜR GEDİK SÖYLEŞİ

Türk sinemasının efsanevi ismi Hülya Koçyiğit’te ilk gün "Türk sinemasında Köroğlu" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Festival ateşinin yakılmasının ardından, klasik bir otomobille kortej eşliğinde Kent meydanına gelen sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, burada düzenlenen ve moderatörlüğünü sanatçı Ömür Gedik’in yaptığı söyleşide, Türk sineması ve Köroğlu üzerine enfes bir söyleşiye imza attı.

KOÇYİĞİT’TEN BAŞKAN YILMAZ’A ÖVGÜ

Koçyiğit, Köroğlu Festivali için Bolu’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek "Bolu Mengen’de bir TV filmi çekmiştik. Epeyce de dolaşmıştık Bolu’yu. Ama Bolu, o günkü Bolu değil. Ben 1980’li yıllardan söz ediyorum. Bir nevi tarih. Sayın Başkanım, 3 dönemdir yarattıklarınız muhteşem. Sizi bütün kalbimle kutluyorum Başkanım, Sayın Hanımefendi. Benim de kalbimden geliyor alkışlar size" dedi.

ÖMÜR GEDİK: "HAYVAN DOSTU BELEDİYELERDEN BİR TANESİ BOLU BELEDİYESİ"

Festival’in, hayvan hakları konusundaki çalışmaları ve hayvanseverliği ile tanınan konuğu yazar/şarkıcı Ömür Gedik ise hayvanların korunması ve sağlığı konusunda Bolu Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a teşekkür eden Gedik, şunları söyledi:

"Gerçekten de buranın hayvan barınağı, özellikle de hayvan hastanesi, Türkiye’nin en örnek gösterilecek barınak ve hayvan hastanelerinden bir tanesi. Bize İstanbul’da biliyorsunuz çok yanlış haberler geliyor. Öyle bir haberle Başkanımızla buluştuk ama Başkanımız ile buluştuktan sonra, gerçeği öğrendikten sonra bize sadece tebrik etmek kaldı. Gerçekten de Bolu’nun hayvan barınağı, özellikle de hayvan hastanesi Türkiye’nin en örnek gösterilecek hastanelerinden ve barınaklarından biri. Bolu Belediyesi’ne çok çok teşekkür ederiz duyarlı davranışlarından dolayı. Hayvan dostu Belediyelerden bir tanesi Bolu Belediyesi. Hayvanlar benim ve eminim hepiniz için çok değerli. Çünkü onlar da bu dünyada, izlerle birlikte yaşam hakkına sahip. Bu hakka saygı duyduğunuz için size teşekkür ederim."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ DE DESTEK VERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi de festival için mehteran ve kılıç-kalkan ekiplerini Bolu’ya gönderdi. İstanbul BB mehteran takımı ve Bursa BB kılıç-kalkan ekibi festival boyunca birçok gösteriye imza attı. Ayrıca Düzce Kafkas Ekibi de halk oyunları gösterisi festivale ayrı bir renk kattı.

AŞIK ATIŞMALARI GÖNÜLLERİ KAZANDI

Festivale Ozan Erol Şahiner ile Ozan Orhan Üstündağ da birçok kez sahne aldı. Binlerce kişinin takip ettiği gösterilerde sahne alan iki usta ozan, atışmalarıyla, sazı ve türküleriyle kısa süre içinde Bolu halkının gönlünde ayrı bir yer etti.

UNESCO MİLLİ KOMİSYON BAŞKANI’NDAN KÖROĞLU KONFERANSI

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Öcal Oğuz ise düzenlenen konferansta Türk dünyasının ortak kahramanı ‘Köroğlu’nu anlattı. UNESCO Başkanı Oğuz’un Köroğlu için söylediği "Onu, Robin Hood gibi bir kahraman olarak nesilden nesile aktarmalıyız" sözleri TSO toplantı salondakilerden büyük alkış alırken, vatandaşların Oğuz’u soru yağmuruna tutması ise Köroğlu’na verilen değerin en büyük ispatı oldu.

SANATSAL ETKİNİKLER BÜYÜK BEĞENİ ALDI

Türk Kültürü Teşkilatı Türksoy tarafından festivalin 2. gününde İl Kültür Müdürlüğü’nde "Türk dünyasında Köroğlu" konulu resim bir sergisi açıldı. Türksoy’a üye ülkeler ile Balkanlardan birçok sanatçının eseri görücüye çıktığı sergi festival boyunca adeta ziyaretçi akınına uğradı. Ayrıca Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından da Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde Anadolu Çiçekleri Ağıt Sergisi açıldı. Birçok eserin bulunduğu sergi festival boyunca misafir kabul etti.

DEFİLEYİ BİNLERCE KİŞİ TAKİP ETTİ

Ankara Kız Teknik Olgunlaştırma Enstitüsü ise final gecesi düzenlenen defile ile Boluluların karşısına çıktı. Osmanlı ve Anadolu kıyafetleri ile izleyenleri büyüleyen mankenler, geceye katılanlara geçmişin bütün izlerini hissettirdi.

YARIŞMALAR- AÇILIŞLAR VE DİĞERLERİ…

Festival kapsamında ayrıca Köroğlu-Bolu konulu uluslararası ve yerel ölçekli resim yarışmaları da düzenlendi.  2 kategoride gerçekleşen yarışmalarda uluslararası sanatçılar ile Bolu Güzel Sanat Lisesi öğrencileri kendi kategorilerinde eserleri ile yarıştı. Kıyasıya rekabetin yaşandığı yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller de verilerken, resimler ise Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde sergilendi.

SPORTİF ETKİNLİKLER ZİRVE YAPTI

"Marka Şehir Bolu 5. Uluslararası Köroğlu Festivali" kapsamında geçtiğimiz hafta sonu yüzlerce bisikletli halk kahramanı Köroğlu için Abant ve Gölcük Tabiat Parkı ile İzzet Baysal Caddesi’nde pedal çevirdi. Ayrıca, Bolu’nun en yüksek tepesi olan 2 bin 500 rakımlı Köroğlu Zirvesi’ne doğa yürüyüşü yapılarak, il protokolü ve vatandaşlar tarafından zirvede bayrak değişimi gerçekleştirildi.

ATLI OKÇULUK GÖSTERİSİ

Sportif etkinlikler bunlarla da sınırlı kalmadı. Ankara Atlı Okçuluk ve Altay Atlı Okçuluk Kulüpleri’nce Karaçayır Amatör Spor Kulüpleri’nde yapılan atlı okçuluk gösterisi festivalin sportif etkinliklerine damga vurdu. Ata sporu gösteri izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı.

GÜREŞ MÜSABAKALARI NEFES KESTİ

Ayrıca, Karaçayır Amatör Spor Kulüpleri’nde atlı okçuluk gösterisi sonrası düzenlenen geleneksel yağlı güreş müsabakaları da nefes kesti.

Haber/Fotoğraf: Hakan KAPUCU


Editör: E. Candan