Oğuz Köroğlu mitolojik bir kahramandır

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Öcal Oğuz, düzenlenen konferansta Türk dünyasının ortak kahramanı ‘Köroğlu’nu anlattı.

Oğuz Köroğlu mitolojik bir kahramandır
18.08.2017 - 12:25

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Öcal Oğuz, düzenlenen konferansta Türk dünyasının ortak kahramanı ‘Köroğlu’nu anlattı. 

Oğuz, Bolululara konferansta çağrıda bulunarak, “Bu değeri inşa ede ede zenginden alıp fakire veren Robin Hood gibi bir kahraman olarak nesilden nesile aktarmalıyız” dedi. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, 18-21 Ağustos tarihleri arasında Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi işbirliğinde düzenlenecek 5. Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali etkinlikleri kapsamında “Köroğlu” konulu bir konferans düzenledi. 

Bolu Ticaret Sanayi Odası toplantı salonunda saat 11.00’de başlayan konferansa Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcıları İhsan Ağcan, Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, TSO Başkanı Türker Ateş, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye çıkan UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yaklaşık 1 buçuk saat boyunca UNESCO ve Türk dünyasının ortak kahramanı; yiğitlik ve adaletin sembolü Köroğlu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 

“Köroğlu mitolojik bir karakter” 

Salonu dolduranlara hitap eden UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Öcal Oğuz, UNESCO’nun dünyada farklı kültürleri bir araya getirmek ve koruma altına almak amacıyla kurulduğunu, Türkiye’nin de kuruluş aşamasında ilk imza atan 27 ülkeden birinin olduğunu söyledi. Oğuz, Türk dünyasının ortak kahramanı; yiğitlik ve adaletin sembolü Köroğlu hakkında ise birçok bölgeye yayılmış bir mitolojik karakter olduğunu, yardıma ihtiyacı olanlara gittiğini kaydetti.

“Robin Hood’a benziyor”

Oğuz, “Köroğlu için UNESCO’ya ilk olarak Türkmenistan 2009 yılında başvurdu. Bahsettiğimiz karakter ülkemiz ve Orta Asya yöresinde birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Burada kör bir babanın oğlu, doğuda ise topraktan yukarı yükselmiş bir çocuk. Orta Asya yörelerinde ‘Kırat’a binen bir kahramandır ve yardıma ihtiyacı olan herkese gitmektedir. Yine birçok yörede yabancı karaktere benzeyen ‘Robin Hood’a benziyor diyebiliriz” dedi.

Köroğlu’na sahip çıkma çağrısı yaptı 

“Bolu için Köroğlu’nun bir imaj değeri, bir kültür değeri vardır” diyen Öcal Oğuz, Bolululara çağrıda bulunarak, “Bu değeri şöyle ya da böyle inşa ede ede zenginden alıp fakire veren Robin Hood gibi bir kahraman olarak nesilden nesile aktarmalıyız. Şimdi buraya gelirken bir güvenlik şirketimizin isminde Köroğlu vardı, yine hastanemizde Köroğlu unvanı vardı. Bunlar iyi adımlar. Hayata dokunacak şekilde Köroğlu’na sahip çıkın. Nedeni de şu: Çünkü Köroğlu size sahip çıkmış, Bolu’dan ayrılmamış. Bolu ile bütünleşmiş, bence bu bütünlüğü koruyun ve devam ettirin.” İfadelerini kullandı. Prof. Dr. Öcal Oğuz ayrıca, konferansta dinleyicilerin sorularını da cevapladı. Gerçekleşen soru-cevap sonrası Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Vali Yardımcısı Ünsal Coşkun da birlikte sahneye çıkarak, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’a konferans nedeniyle teşekkür etti ve hediye takdiminde bulundu. 

Haber/Fotoğraf: Hakan KAPUCU 


Editör: E. Candan