O Butona bir yılda bin yüz kişi bastı

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde 1 yıl içerisinde yardım çağrı butonu uygulamasından engelli, hamile ve yaşlı hastalardan oluşan toplam bin 100 kişi yararlandı.

O Butona bir yılda bin yüz kişi bastı
13.07.2017 - 09:36

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde 1 yıl içerisinde yardım çağrı butonu uygulamasından engelli, hamile ve yaşlı hastalardan oluşan toplam bin 100 kişi yararlandı. Uygulamadan yararlanan hastalar, hastane işlemlerinin ve tedavi süreçlerinin tümünü kendilerine tekerlekli sandalye desteğinde de bulunan refakatçiler eşliğinde gerçekleştirdi.

 

Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesindeki önemli sağlık kuruluşlarından İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nin Köroğlu ile Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi’nde geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Türkiye’ye örnek Engelli Yardım Çağrı Butonu uygulamasından 1 yıl içerisinde toplam bin 100 hasta yararlandı. Ünitelerde toplam 14 farklı noktaya konulan butonlara basarak yardım çağrısında bulunan engelli, hamile ve yaşlı hastalara, hastane işlemleri ve tedavi süreçlerinin tümünde sağlık personellerinin tekerlekli sandalye desteği ile refakat etmelerini sağlayan uygulama, başvuran hastaların sağlık hizmetlerine erişiminde yaşayabilecekleri engelleri ortadan kaldırmakta olumlu sonuç verdi.

 

BOLU’DAKİ ENGELLERİ ORTADAN KALDIRAN UYGULAMA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yaptığı açıklamada, Köroğlu ile Kadın Doğum ve Çocuk Ünitesi’nde geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ve 14 ayrı noktadan hizmet verilen uygulamanın Bolu’da bir ilk olduğunu hatırlattı.

Uz. Dr. Demirkol, açıklamasında, “Engellilerin, yaşlıların ve hamilelerin hayatlarını kolaylaştırmak, onların sağlık hizmetlerinden verimli bir şekilde yararlanabilmelerini sağlamak üzere uygulamaya koyduğumuz yardım çağrı butonu uygulamasından geçen 1 yıllık süre zarfında toplam bin 100 hasta yararlandı” dedi. Uzm. Dr. Demirkol, açıklamalarında ayrıca, 1 yıllık süre boyunca uygulamadan yararlanan engelli, hamile ve yaşlı hastalar ile hasta yakınlarından olumlu geri dönüşler aldıklarını, uygulamanın diğer illerdeki sağlık kuruluşları içinde örnek teşkil ettiğini söyledi.

 

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Uzm. Dr. Demirkol, açıklamalarının sonunda, engelleri ortadan kaldıran bu uygulamada sistemin nasıl çalıştığına dair hatırlatmada bulunarak, şunları söyledi: “Engelliler, yaşlılar ve hamilelerin, hastane girişlerine, polikliniklere, acil servislere ve çeşitli noktalara yerleştirilen yardım çağrı butonlarına basmaları üzerine, sistem devreye giriyor. Sistemin yönetildiği ana kumanda merkezi çağrının nereden geldiğini bilgisayarlı sistem sayesinde sadece birkaç saniyede tespit ediyor. Ardından görevli bir personel harekete geçiyor, yardım çağrısında bulunulan ve bilgisayarlı sistemle tespit edilen alana gidiyor. Yardım çağrısında bulunan engelli, yaşlı veya hamile hastanın yanına ulaşan personel, tedavi süresince ve hastanedeki tüm işlemleri boyunca hastaya refakat ediyor. Sağlık personellerimiz yardım alan hastanın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini alıp, ünitemizden ayrılıncaya dek kendisine yardımcı oluyor.”

Uzm. Dr. Demirkol, açıklamalarının sonunda, “Engellilerin, yaşlıların ve hamilelerin hayatlarını kolaylaştırmak, onların sağlık hizmetlerinden verimli bir şekilde yararlanabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hedefle çalışmalarımızı, hem Sağlık Bakanlığımız, hem de bağlı bulunduğumuz Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği ile koordineli şekilde gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.


Editör: E. Candan