Prof. Dr. Güneşten hayat kurtaracak öneriler

AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Güneş, “Kalp sağlığını korumak için yürüyüş hayatımızın vazgeçilmezi olmalı ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durulmalı” dedi.

Prof. Dr. Güneşten hayat kurtaracak öneriler
12.07.2017 - 16:27

AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Güneş, “Hipertansiyon, diyabet, kolesterol ve obezite hastaları yanı sıra sigara bağımlıları kalp damar hastalıklarında risk gurubunu oluşturuyor. Streste hastalığı tetikleyen faktörler arasında. Kalp sağlığını korumak için yürüyüş hayatımızın vazgeçilmezi olmalı ve sigara tüketiminden kesinlikle uzak durulmalı” dedi. Güneş, açıklamalarında ayrıca, kalp sağlığını korumaya yönelik beslenme önerilerinde bulundu.

Bolu İli Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği bünyesindeki önemli sağlık kuruluşlarından AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Güneş, yaptığı açıklama ile kalp damar hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Kalp Damar Hastalığı denildiğinde daha çok akla Koroner Arter Hastalığı (KAH)’nın geldiğini belirten Güneş, bu hastalığın kalp damarlarını besleyen damarlardaki daralmalar veya tıkanmalar sonucu meydana geldiğini söyledi. Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında kalp damar tıkanıklığına bağlı nedenlerin olduğunu ifade eden Güneş, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

“KALP DAMAR TIKANIKLIKLARI KALP KRİZİNE YOL AÇIYOR”

“Kalp damar tıkanıklıkları aniden gelişen durumlar değildirler. Uzun yılların birikiminden çocukluk, hatta bebeklik yıllarından itibaren diyet, genetik faktörler zemininde damarlarda küçük yağlı plaklar oluşmaya başlıyor ve şeker, tansiyon, yaşlanma, hipertansiyon, sigara içmek gibi diğer risk faktörleri hep beraber damarlardaki plaklarda büyüme ve hassaslaşmaya yol açıp günün birinde darlık veya plağın çatlamasıyla kalp krizi şeklinde karşımıza çıkıyor. Halk arasında yaygın olarak ifade edilen stres, yakınını kaybetme, iflas etme gibi durumlar kalp krizine sebep değildir. Ancak, tetikleyici faktörlerdir.”

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELER? HASTALARIN VE HASTA YAKINLARININ DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER NELER?

Açıklamalarında, kalp krizi hakkında bilgiler veren Güneş, ayrıca kriz durumunda hasta ve hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Kalp krizi durumlarında hastalar, istirahat de yanma, baskı, vücut da ve göğüs ortasında ağırlık gibi farklı ifadelerde bulunmaktadır. Bu şikayetler dinlenmekle geçmez uzun süre devam eder. Bu durumda hastanın, çok acil bir şekilde, anjiyografi imkanı olan merkezlere başvurmaları gerekmektedir. Bunun sebebi ise; müdahalenin gecikmesi sonrasında doku ölümü meydana gelebilmektedir, doku ölümü meydana gelmişse, oluşan hasar damarı açmakla geçmez. Önemli olan, krizden sonraki ilk saatlerde müdahale edebilmektir. İlk 4, hatta mümkünse ilk 2 saatte müdahale edebilmek, damarı açabilmek çok büyük fayda sağlamaktadır.”

KALP KRİZİ VEYA DAMAR TIKANIKLIĞI HASTALIKLARINA HANGİ YÖNTEMLERLE MÜDAHALE EDİLİR?

Güneş, açıklamalarında, “Kalp krizi veya damar tıkanıklığı hastalıklarına hangi yöntemlerle müdahale edilir?” sorusuna da yanıt vererek, şu ifadeleri kullandı: “Anjiyografi yapılıp, damar tıkanıklığı saptandığı zaman bu damar darlığının yerine, derece ve yaygınlığına göre ilaç takibi, stent veya açık ameliyat gerekebilir. Damarın durumuna göre stent dediğimiz yüzük, kalem, su borusu gibi ifade ettiğimiz, anjiyo ile aynı şekilde yapılan ameliyatsız bir yöntemle damar açma işlemi yapılabileceği gibi damar yapısına göre, hastanın özelliklerine göre açık kalp ameliyatları da gerekebilir. Bu işlemler yapıldıktan sonrada hastalarımızın, ben tamamen yenilendim, gibi düşünceleri yanlıştır. Bedenimizde mevcut olan damarların tıkanması ne kadar mümkünse suni olarak yaptığımız müdahalelerin de tıkanma olasılığı o kadar yüksektir. Bunun olmaması için hastalarımızın yaşam tarzına ve verilen ilaç tedavilerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastalarımız beslenmelerine önem göstermelidir ve sigara kullanılmamalıdır. Düzenli egzersiz yapmalıdırlar ve doktor tarafından verilen ilaçlarını düzgün kullanmalıdırlar. Bunlara dikkat edilmezse uygulanan stent ve yapılan bypass da tıkanabilir. Damar tıkanıklığı, üşüttüm antibiyotik kullanayım, iyileştim gibi kısa vadeli tedaviler değildir. Uzun vadeli tedavidir ve ölene kadar devam eden bir durumdur. Kalp damar tıkanıklığı olan hastaların tedavi sonrası yaşam boyu ilaç kullanımına, yaşam boyu beslenme ve egzersizlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.”

“ERKEKLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDA”

Açıklamalarının devamında, “Damar tıkanıklığı konusunda, erkekler kadınlara göre daha fazla risk altında” diyen Güneş, menopoz dönemindeki kadınlara önemli bir uyarıda bulunarak, Menapozdan sonra kadınlarda zamanla erkeklerle aynı risk oranına ulaşmaktadır” diye konuştu.

HİPERTANSİYON, OBEZİTE VE DİYABET HASTALARI İLE SİGARA BAĞIMLILARI DİKKAT

Damar tıkanıklığı konusunda, hipertansiyon (yüksek tansiyon), diyabet (şeker hastalığı), kolesterol yüksekliği ve obezite hastalığı yanı sıra sigara tüketimi ve stresin de tetikleyici etkenler arasında olduğunu belirten Güneş, sağlıklı bir yaşam için hastalara şu tavsiyelerde bulundu;

KALP SAĞLIĞI İÇİN YÜRÜYÜN

“Yürümek şekere, tansiyona, kolesterole iyi gelir. Damar yapısındaki endotel (damar yapısını döşeyen hücrelerin) fonksiyonlarında fayda sağlar. Unutulmamalı ki; İşleyen demir ışıldar.

“HAYVANSAL GIDA TÜKETİMİNİ AZALTIN, SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİ ARTTIRIN”

Toplumda kolesterol iyidir/kötüdür şeklinde tartışmalar mevcut. Biz buna şu şekilde yaklaşıyoruz: Harcıyorsanız ne yerseniz yiyin. Unutulmamalı ki; Can boğazdan gelir, boğazdan gider. Hayvansal gıdaları ve et tüketimini azaltmamız, sebze ve meyve tüketimini daha çok arttırmamız gerekmektedir. Tereyağını, hayvansal ürün olduğu için ve özellikle margarin tüketimini mutlaka hayatımızdan çıkarmalıyız. Katı yağlar, yemekler içerisinde tadımlık olması amacıyla %10 oranında olabilir; ancak sıvıyağının, özellikle zeytinyağının tüketiminin her zaman tercih edilmesi gerektiği konusu önemlidir.

SİGARASIZ HAYAT ÖNERİSİ

Sigara Tüketiminin insan sağlığı açısından olan zararları artık daha bilinçli bir toplum olarak zaten bilinmektedir. Her anlamda, bütün bedenimize, içerisinde bulunan zehirlerin verdiği hasar elbet de kalp sağlığımızı da etkilemektedir.”


Editör: E. Candan