Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
25.05.2017 - 16:26

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

 

Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı öncesi, vatandaşlara beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayının yaz mevsimine dek gelmesinden dolayı oruç süresinin 18 saate ulaştığına dikkat çeken Dr. Vural, sağlıklı beslenerek oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğini söyledi.

 

“İFTARI İKİYE BÖLÜN”

Dr. Vural, iftar için beslenme önerilerini şöyle açıkladı: “Vatandaşlarımıza iftarı muhakkak ikiye bölmelerini öneriyoruz. İftar sofrasında beslenmeye önce hurma, zeytin ve su ile başlamalılar. Ardından da çorba ve salata tüketmeliler. Bunun sonrasında, 20 dakika ya da 30 dakika ara vermelerini, sofradan kalkıp az da olsa dolaşmalarını tavsiye ediyoruz. Daha sonra sebze ve et yemekleri tüketilebilir. Muhakkak tatlı ihtiyacımız da olacaktır ama ağır tatlı tüketiminden kaçınılmalı. Bu ihtiyaç şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan gidermeye çalışılmalı.”

 

“SAHURDA KAHVALTILIK BESİNLER SAĞLIĞIMIZA İYİ GELECEKTİR”

Dr. Vural, sahurda beslenme önerilerini ise şöyle açıkladı: “Sahurda protein ağırlıklı besinler tüketilmeli. Haşlanmış yumurta, çok tuzlu olmamak kaydıyla peynir iyi birer tercih olacaktır. Etli yemekler, pilav, börek ve makarna gibi besinlerden sahurda olabildiğince uzak duralım. Kahvaltılık besinler sağlığımıza daha iyi gelecektir. Bol sıvı alınmalı. Mevsim meyvelerinden karpuz ekstra sıvı alımında iyi bir tercih olacaktır. İmsak vaktine en yakın anlarda sahur yapılmasını öneriyoruz.”

 

İFTARLA SAHUR ARASINDA ARA ÖĞÜN TAVSİYESİ

Dr. Vural, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yüksek sıcaklıkların yaşanabileceği bu dönemde, oruç nedeniyle ilk günlerde, baş ağrısı, halsizlikler ve enerji düşüklüğü yaşanabilir. Ancak birkaç gün sonra vücudumuz bu duruma alışacaktır. Bundan dolayı iftar ve sahurda olabildiğince, ağır beslenmemeyi ve bol sıvı tüketimini önemle tavsiye ediyoruz. Ayrıca iftarla sahur arasındaki bir vakitte, ara öğün tüketimi tavsiye ediyoruz. Bu ara öğün süt, yoğurt ve meyveden oluşabilir.

 

“FAZLA BESİN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI”

Sahurdan iftar süresine kadar vücutta 700-800 gram civarında su kaybı yaşanacaktır. Şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların dışında, bu miktardaki sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını düşünmüyoruz. Börek, makarna, şerbetli tatlı, çikolata, krema ve kaymak tüketiminden kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. İftar ve sahurda sıvı kaybını, telafi edebilmek için, su, salata, ayran, cacık, komposto ve çorba tüketimi sağlığımız açısından oldukça önemli. Kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarımız, muhakkak hekimlerine danışmalarını, doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeliler. İftar ve sahur sofralarında çok fazla tüketmek sağlığımıza iyi gelmeyecektir. Çok acıkabiliriz ama tabağımıza az az besinler alarak tüketim tercih edilmeli.”

 


Editör: E. Candan