Karnından 12 kg tümör aldılar

Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı önemli sağlık kuruluşlarından Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yine önemli bir cerrahi müdahale gerçekleştirildi.

Karnından 12 kg tümör aldılar
25.05.2017 - 09:25

AİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne karın ağrısı şikayetiyle başvuran 70 yaşındaki kadın hastada, 12 kg ağırlığında yumurtalık tümörü tespit edildi. Bunun üzerine hastayı ameliyata alan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ayhan Ekici, ameliyat kesisinden çıkarılamayacak büyüklükteki tümörü, aspiritör yardımıyla 8,5 litre sıvı tahliyesi gerçekleştirerek, hastanın karnından çıkarmayı başardı. 70 yaşındaki hasta, başarılı operasyonun ve servisteki tedavisinin ardından mübarek Ramazan ayı öncesi sağlığına yeniden kavuşmanın sevincini yaşadı.

 

Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı önemli sağlık kuruluşlarından Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yine önemli bir cerrahi müdahale gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz günlerde, 30 cm büyüklüğe ve 4 kg ağırlığa sahip yumurtalık tümöründen 63 yaşındaki kadın bir hastayı kurtarmayı başaran Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ayhan Ekici, bu kez de 70 yaşındaki kadın hastanın yeniden sağlığına kavuşmasını sağladı.

Edinilen bilgiye göre, Bolu’nun Gerede İlçesi’nde yaşayan ve isminin açıklanmasını istemeyen 70 yaşındaki kadın hasta, karın ağrısı ve karın da şişkinlik şikâyetleriyle AİBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Hastanede Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ayhan Ekici tarafından yapılan muayene sonrasında, MR ve ultrason görüntülemeleri sayesinde gerçekleştirilen ilk belirlemelerde, hastanın yumurtalıklarından kaynaklanan ve hastanın adeta karnını dolduran büyüklükte over tümörü tespit edildi.

 

TÜMÖR, 8,5 LİTRE SIVI TAHLİYESİ SAYESİNDE AMELİYAT KESİSİNDEN ÇIKARILABİLDİ

Tetkikler sonrası, hastanın onayıyla gerçekleştirilen ve yaklaşık 1 buçuk saat süren cerrahi müdahalede, tümörün hastada açılan kesiden büyük olması üzerine, tümör normal koşullarla çıkarılamadı. Cerrahi müdahale ekibi bunun üzerine çareyi aspiritör yardımıyla tümör içindeki sıvıyı boşaltmakta aradı. Dakikalar süren bu işlemde hastanın karnını dolduran tümör içerisinden toplamda 8,5 litre sıvı boşaltıldı. Tümör, bu sıvı tahliyesinin ardından kesiden çıkabilecek ölçülere geriledi ve tümör hastadan başarılı şekilde alındı.

 

TÜMÖRÜN AMELİYAT ÖNCESİ GERÇEK AĞIRLIĞI 12 KG OLARAK TESPİT EDİLDİ

Cerrahi müdahale sonrasında tümör üzerinde yapılan ölçümlerde 8,5 litre sıvı boşaltılmasına rağmen tümörün 33x28 cm boyutlarında ve 3,5 kg ağırlığında olduğu tespit edildi. Tümörün cerrahi müdahale öncesinde toplam ağırlığının 12 kg olduğu; ancak sıvı ile dolu tümörün büyüklüğünün ise, tam tespitini yapmanın mümkün olmadığı bildirildi.

 

YRD. DOÇ. DR. EKİCİ: KARŞILAŞTIĞIM EN BÜYÜK YUMURTALIK TÜMÖRÜ

Bu başarılı cerrahi müdahaleyi gerçekleştirilen Yrd. Doç. Dr. Ekici, cerrahi müdahale hakkında yaptığı açıklamada, 12 kg ağırlıktaki tümörü, “Bugüne dek gerçekleştirdiğim cerrahi müdahalelerde karşılaştığım en büyük yumurtalık tümörü” olarak tanımladı.

Yrd. Doç. Dr. Ekici, “Yaklaşık 1 buçuk saat süren cerrahi müdahalede, hastanın adeta karnını dolduran, kistik ve sorit alanlar içeren over tümörü ile karşılaştık. Büyüklüğü nedeniyle kitlenin kesiden çıkarılması mümkün olmadı. Bunun üzerine aspiritör yardımıyla tümör içerisindeki sıvının tahliyesini sağlamaya çalıştık. 8,5 litrelik tahliyenin ardından tümör ameliyat kesisinden alınabilecek derecede küçüldü. Bu sayede tümörü hastanın karnından almayı başardık. Ameliyat işlemi sonrasında gerçekleştirdiğimiz Frozen işleminde de tümörün iyi huylu olduğunu tespit ettik. 70 yaşındaki hastamız cerrahi müdahale sonrasında, serviste gerçekleştirilen 3 günlük tedavisinin ardından, sağlığına kavuştu ve hastanemizden taburcu edildi” dedi.

 

YRD. DOÇ. DR. EKİCİ’DEN 45 YAŞ ÜZERİ KADINLARA HEKİM KONTROLÜ ÖNERİSİ

Yrd. Doç. Dr. Ekici, açıklamalarında ayrıca, şunları söyledi: “Yumurtalık tümörü sadece kadınlarda görülen bir hastalık. Bu hastalıkla karşılaşan hastalardaki tek tedavi yöntemi de cerrahi müdahale. Daha çok 45 yaş üzeri kadınlarda görülüyor. Bu nedenle; Ailesinde yumurtalık, meme veya kolon kanseri hikayesi olanlar yumurtalık kanseri açısından risk grubunu oluşturuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak, bu hastalığa karşı 45 yaş üzeri kadınlara düzenlik hekim kontrolü öneriyorum.”


Editör: E. Candan