Türk şiirinde Bolu konulu konferans verildi

AİBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, “Türk Şiirinde Bolu Esintileri” konulu bir konferans verdi.

Türk şiirinde Bolu konulu konferans verildi
23.05.2017 - 14:28

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kıbrıs, “Türk Şiirinde Bolu Esintileri” konulu konferansta, aralarında Türkçe sevdalısı büyük şair Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Garip akımının öncülerinden Orhan Veli’nin de olduğu şairlerin,özellikle yörenin doğasından etkilenerek Bolu’yu mısralarına taşıdıklarını söyledi.

Tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlenen BAMER Söyleşilerinin konuğu olan Kıbrıs, Türk şiirinde Bolu’yu anlatan şiirlerden örnekler verdi. Şiirimizde Bolu’yu konu alan ilk örneği Köroğlu’nun verdiğini belirten Kıbrıs, Cumhuriyet döneminde ise 1945 yılında Hereke’den Zonguldak’a giderken Yol Türküleri şiirini kaleme alan Orhan Veli’nin şiirin büyük bölümünü Bolu’ya ayırdığını söyledi.

Kıbrıs, şiirin Bolu’yu anlatan bölümünün “Benden selam olsun Bolu Beyi’ne” dizesiyle başladığını kaydederek, “Hey, hey! Hey dağlar, hey dağlar, Bolu’nun dağları, hey!; Savulun geliyorum, hey Bolu beyleri!;…

Bu dağlardan geçmedinse; Bu sulardan içmedinse; Yaşadım deme be, ahbap; El dayanmaz, diş dayanmaz pınar başlarında; Kavaklar yatar boylu boyunca…

Gerede’nin yolu; Reşadiye gölü; Bir göl ki; İnsanın şair olup şiir söyliyeceği geliyor.” mısralarının yer aldığı şiiri okudu ve şiirle ilgili açıklamalarda bulundu. Kıbrıs, büyük şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın da Bolu’nun doğasından etkilenerek şiirler yazdığını örnekler vererek anlattı. 


Editör: E. Candan