AİBÜden 15 Temmuz Şehitleri için Ceviz Ormanı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, önemli ve anlamlı bir projeyi hayata geçirdi.

AİBÜden 15 Temmuz Şehitleri için Ceviz Ormanı
21.04.2017 - 16:12

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, önemli ve anlamlı bir projeyi hayata geçirdi.

Fakültenin araştırma bahçesindeki 20 dönümlük alana 15 Temmuz Şehitleri anısına Ceviz Ormanı oluşturuluyor. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, Şehitlerimizin aziz hatırasını bu anlamlı projeyle yaşatmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Proje kapsamında dikilen 300 ceviz ağacının 249’una, 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit düşen vatan evlatlarımızın künyeleri asılacak.Böylece, uzun yıllar yaşayan ceviz ağaçlarıyla birlikte aziz şehitlerimizin isimleri de gelecek nesillere kıymetli bir yadigâr olarak kalacak.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin araştırma bahçesinde “15 Temmuz Şehitleri Ceviz Ormanı” oluşturuluyor. RektörProf. Dr. Hayri Coşkun ve Dekan Prof. Dr. Turan Karadeniz, geçtiğimiz günlerde dikilen ceviz fidanlarının bulunduğu arazide çalışmalar hakkında bilgi verdiler.Etkinliğe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ve Prof. Dr. Erol Ayaz, senato üyeleri, daire başkanları ve öğretim elemanları da katıldı.

Dekan Karadeniz, burada yaptığı açıklamada, üniversitemize tahsis edilmiş 2B arazisinde, şehitlerimiz anısına özel bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatarak, “15 Temmuz’da şehit olan canlarımız adına bu arazi üzerinde böyle bir orman oluşturmak istedik. Yaklaşık 20 dönüm üzerine 300 fidan diktik. Anadolu’da 700 yaşındaki bir ceviz ağacı meyve vermeyi sürdürür. Biz de bundan hareketle, şehitlerimizin yüz yıllarca unutulmaması ve gelecek nesillere anlatılması için bu projeyi gerçekleştirdik. Başta Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun olmak üzere projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Şehitlerimizin Hatıralarına Yaraşır Asırlık Ağaçlarımız Olacak”

Soğuklara hassasiyeti yüksek bir meyve olduğu için geç uyanan Chandler türü bir ceviz çeşidini diktiklerini belirten Karadeniz, amaçlarının meyve yatırımından çok, ağaçların şehitlerimizin hatıralarına yaraşır şekilde heybetli büyütülerek asırlık ağaçlar elde etmek olduğunu söyledi.

Ormanın yanı sıra arazide zamanla bir külliye inşa edileceğini anlatan Karadeniz, burayı ziyarete gelecek şehit yakınları ile gazilerimizin, külliyenin imkanlarından faydalanabileceklerini ve şehitlerimiz adına dikilen ceviz ağaçlarını istedikleri zaman görebileceklerini ifade etti. Karadeniz, ileriki günlerde araziye rüzgâr kıran yapacaklarını ve arazinin damla sulama sistemiyle sulanacağını da sözlerine ekledi.

Arazinin batısında ise Su Kuşu isimli bir proje yapmayı planladıklarını anlatan Karadeniz, arazide, kaz ve ördek yetiştiriciliğinin yanı sıra küçük ve büyük baş hayvancılığa uygun modüler bir işletme kurulacağını ve tarım yapılacağını kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, göreve geldiğinde üniversitemize ait olan arazilerin çok az olduğunu, yaptıkları çalışmalarla sadece bu bölgede Yumrukaya köyüne kadar devam eden şerit boyundaki arazilerin Maliye Bakanlığı tarafından üniversitemize tahsis edildiğini anlatarak, bu arazilerin bir bölümünde 15 Temmuz şehitlerimiz adına oluşturulan ceviz ormanının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Bu ormanda her bir şehidimizin bir ceviz ağacı olacağını vurgulayan Coşkun, projeyi hayata geçiren ve destek veren herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu tarafından dua okundu. 


Editör: E. Candan