AİBÜ’de Hürriyet Türküleri Okundu

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü tarafından tüm şehitlerimiz anısına “18 Mart’tan 15 Temmuz’a Bir Hürriyet Türküsü” etkinliği düzenlendi.

AİBÜ’de Hürriyet Türküleri Okundu
21.04.2017 - 15:14

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü tarafından tüm şehitlerimiz anısına “18 Mart’tan 15 Temmuz’a Bir Hürriyet Türküsü” etkinliği düzenlendi.

Konukları, zaman tünelinde zaferlerle taçlandırılmış duygu dolu bir yolculuğa çıkaran etkinlik, ilgiyle izlendi. Etkinlikte, Çanakkale şehitlerimiz için söylenmiş az bilinen türküler ile 1930’lu yıllarda Çanakkale şehitleri için ilk kez taş plaklara kaydedilmiş gazeller de dinletildi. 

Vatan uğruna canını feda eden tüm şehitlerimiz, Çanakkale şehitlerimizin aziz hatıraları anısına Kongre ve Kültür Merkezi Bordo salonda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, bir kez daha saygı ve rahmetle yâd edildiler.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesiyle başlayan etkinlikte ilk olarak orijinal kayıtlardan derlenen Çanakkale temalı belgesel film gösterildi. Ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Erol Ayaz sözlerine, Tunceli’deki helikopter kazasında şehit düşen asker, polis ve adli personeli rahmetle anarak başladı.

Tarihin kaydettiği en büyük savaşlardan birinin Çanakkale Savaşı olduğunu hatırlatan Ayaz, “Metrekareye 6 bin merminin düştüğü böylesi bir savaşta kahraman ecdadımız, bu öldürücü silahlara karşı iman dolu göğsünü siper etmiş, bir gül bahçesine girercesine vatanı uğruna şehit olmayı şeref bilmiştir. Çanakkale destanını yazan milletimiz, tam 102 yıl sonra 15 Temmuz 2016’da büyük direniş ve diriliş gerçekleştirmiştir. İçimize sinsice yerleşmiş bir ihanet şebekesi, kahraman ordumuzun üniformalarını çalarak aziz milletimizin kendi silahını milletimize doğrultmuştur. Oysa milletimizin korkacağını hesap edenler, 15 Temmuz’da bir şeyi unutmuşlardı: Çanakkale’yi… Çanakkale gibi yiğitlerin torunlarının iman dolu sinelerinin hâlâ dipdiri ve canlı olduğunu unutmuşlardı. Aziz milletimiz çok şükür ki 15 Temmuz’da iradesini rehin almaya kalkışanlara gerekli dersi, şanlı bir direniş ve dirilişle vermiştir. Üniversitemiz rektörlüğü olarak bugün şanlı tarihimize altın harflerle yazılacak bu iki destanın anlamını gençlerimize aktarmayı arzu ettik. Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak bizler için bir vatan borcudur.” diye konuştu.

Taş Plaklardaki Çanakkale Gazelleri…

Açılış konuşmasının ardından etkinlik, Arzu Akça’nın söylediği 2 asker türküsüyle başladı. Etkinliğin sanat yönetmeni de olan Halk Edebiyatı Araştırmacısı ve Sanatçı Recep Ergül, 15 yıllık çalışmanın sonucunda derlediği, Çanakkale, Sarıkamış, Balkanlar, Yemen, Galiçya, Kıbrıs ve Kore savaşları için söylenmiş az bilinen asker türkülerini seslendirdi. Ergül ayrıca, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı anısına hazırladığı ve türkü, gazel, ilahi ve şiirlerden oluşan 30 eserin yer aldığı albümden parçalar söyledi; ilk kez yayınlanan mektuplar ve fotoğraflardan örnekler verdi.

Etkinlikte ayrıca, 1933 yılında ülkemizde ilk kez Çanakkale şehitleri için taş plaklara kaydedilmiş gazeller dinletildi. İlk kadın Gazelhanımız Ayda Sönmez ile dönemin önemli Ses Sanatkârı Suzan Yakar’ın okuduğu gazeller, ilgiyle dinlendi.

Etkinlikte, az bilinen asker türkülerinden örnekler seslendirildi. Çanakkale türkülerinin yanı sıra “Sarıkamış üstünde kar, Kar altında Mehmedim yatar, Gülüm donmuş buza dönmüş, Gören sanmış yârini sarar, Oy gülüm yar vay canım yar, Kar altında Mehmedim yatar” dizelerinin yer aldığı türkü, Sarıkamış şehitlerimiz anısına seslendirildi. Balkan şehitlerimizin mertliklerini anlatan “Türklerin gemisi kırmızı direkli, içindeki askerler aslan yürekli” türküsünün ardından Ergül, Çanakkale türküsünü Ramazan Günay’la birlikte Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça söyledi.

Ömer Faruk Elmas’ın kum sanatı gösterisinin ardından etkinlik, hediye takdimiyle sona erdi.   


Editör: E. Candan