Genç Çiftçiler bilgilendirildi

Bolu Valisi Aydın Baruş, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi tanıtım toplantısında Bolu’daki desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçiler ile bir araya geldi.

Genç Çiftçiler bilgilendirildi
14.04.2017 - 12:24

Bolu Valisi Aydın Baruş, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi tanıtım toplantısında Bolu’daki desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçiler ile bir araya geldi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Bolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, ilgili oda başkanları ve birlik başkanları ile çiftçiler katıldı.

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi tanıtım toplantısı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlarken ilk konuşmayı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş yaptı. Taş yaptığı konuşmada genç çiftçilere sağlanacak 30 bin TL olan desteğin kredi olmadığını tamamının hibe olarak herhangi bir borçlanma olmadan çiftçilere verileceğini kaydetti.

2016 YILINDA BOLU’DAKİ ÇİFTÇİLERE 4 MİLYON 770 BİN TL’LİK DESTEK SAĞLANDI

2016 yılında Genç Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında yapılan proje destekleri hakkında da bilgiler veren İl Müdürü İsmail Taş, 2016 yılında Bolu’da 2 bin 11 geçerli müracaat olduğunu, bu kişilerden 159’unun projelerden yararlanmaya hak kazandığını ve bunun bütçesinin 4 milyon 770 bin TL olduğunu aktardı.

Geçen yıl yapılan desteklemelerin adeti ve projeleri ile ilgili de katılımcıları bilgilendiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, desteklemelerden 101 adetinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, 19 adetinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, 16 adetinin bitkisel üretim ve 23 adetinin arıcılık konulu projelerden olduğunu belirtti.

“BEN ÇİFTÇİLERİMİZE BÜYÜK SAYGI DUYUYORUM”

“Benim çiftçilere çok büyük saygım var. Çünkü ne zaman elleri nasırlı bir insan görsem o nasırın arkasında çok büyük zahmetler ve büyük bir hayat hikayesi olduğunu anlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Çiftçilerimiz gerçek anlamda üretim yapan, ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan insanlar. Ürettikleri her üründe kendi alın terlerinin sonucunu görme bahtiyarlığına erebilen nadir kişilerdir çiftçilerimiz. Bugün artık şehirleşmenin arttığı, herkesin başkasının yanında çalışmak için şehirlere göç ettiği bir zamanda hala kahramanca sahip olduğu toprakla hayat mücadelesi veren çiftçilerimiz var. Ben onlara saygılarımı sunuyorum ve saygı duyulması gerektiğini ifade ediyorum” dedi.

“ÇİFTÇİLERİN ESKİDEN YAŞADIKLARI SORUNLARI BİLİYORUM”

Çiftçilerin yaşadığı soruları da bildiklerini kaydeden Vali Baruş, “Çiftçilerimizin yaşadığı sorunları da yakından biliyorum. Özellikle genç nüfusumuzun köylerde geçim kaynağı temin ederek kalması ve kendi ailesine, çocuğuna rızık temin edebilecek noktada bulunması son derece önem kazanıyor. Geçmişte hatırlarsanız yurtdışından damızlık hayvan getiriliyordu ve özellikle büyükbaş hayvanlar çiftçilerimize Ziraat Bankası kredileriyle dağıtılıyordu. O zamanlar, kredi faizleri son derece yüksekti ve çiftçilerimiz bunların geri ödemesinde çok zorlanıyordu. Diğer taraftan bazı projeler kapsamında maddi durumu yetersiz çiftçilerimize de büyük ve küçükbaş hayvan dağıtımı yapılıyordu. Bunlar faizsiz olarak veriliyordu ama bunların bile geri dönüşlerinde ciddi problemler yaşandı.

“DEVLETİMİZ SON DERECE ÖNEMLİ DESTEKLER VERİYOR”

Bugün artık gerçekten çiftçilik yapmak isteyen, geçimini topraktan sağlamak isteyen, yurdundan göç etmeyip kalmak isteyen gençlerimize devletimiz son derece önemli destekler veriyor. Genç Çiftçi Projesi bunlardan birisi. Ben geçen yıl bu desteklerden faydalanan bazı genç çiftçilerimiz ziyaret ettim. Özellikle o hanede bulunan kadınlarımızın bu proje kapsamında dağıtılan hayvanlara sahip çıkması,  kendi işletmesi olarak sahiplenmesi beni çok memnun etti. Çünkü çiftçilik aslında bir aile işletmesi. Sadece erkeğin çalışmalarıyla ayakta durabilecek bir işletme değil. Ailecek hep birlikte mücadele vermeniz gereken bir işletme. ” dedi.

“GERÇEK ÜRETİM TOPRAKTAN ELDE EDİLEN ÜRETİMDİR”

Genç Çiftçi Projesi kapsamında geçen yıl Bolulu çiftçilerin 4 milyon 770 bin TL’lik bir destek aldığını, bu yılki oranların daha belirlenmediğini ama kendisinin geçen yıla göre daha büyük destek beklediğini ifade eden Vali Baruş, “Genç Çiftçi projesi kapsamında 2017 yılında da devletimizin destekleri devam edecek ve ilimizde 2016 yılında kullanmış olduğumuz destekten daha fazlasındaninşallah çiftçilerimizi yararlandırabiliriz. Özelikle genç çiftçilerimize tavsiyem, kendi işletmenizin patronu olmak istiyorsanız lütfen bu projeye ilgi gösterin. Çünkü başkalarının yanında çalışmak zordur. Başkalarının isteğine bağlı olarak işinizi kaybetme tehlikesi karşısında olmanız veya kazanmış olduğunuzla son derece kıt imkanlarla geleceğe ilişkin planlar yapmanız zor olabilir. Eğer sağlıklı bir işletme kurabilirseniz, devletin verdiği desteği de kullanarak ileride çok büyük atılımlar yapma, işinizi genişletme imkanı bulabilirsiniz. Bu destekler sadece gençlerimize verilmiyor. Kırsal Yatırım Destek Projeleri kapsamında devletimizin tarım sektöründe son derece önemli destekleri var. Onlardan da yararlanarak geleceğe ilişkin daha güzel planlar, daha mutlu yaşamak için daha cesaretli adımlar düşünebilirsiniz. Ben bu projeye katılarak destek alan çiftçilerimizin almış oldukları desteğin kendilerine mutluluk ve huzur getirmesini, ülkemiz üretimine katkıda bulunmasını diliyorum. Gerçek üretim topraktan elde edilen üretimdir. Onu alın terimizle birleştirdiğimiz zaman hem ülkemiz insanının beslenmesine hemde ülkemizingelişmesine çok büyük katkı sağlamış oluruz. Ben nasırlı elleri ile bu ülkenin üretimine hizmet eden tüm çiftçilerimizi saygıyla tekrar selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

DESTEKLEMELER HAKKINDA SUNUM YAPILDI

Programın devamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan Şen tarafından, bu yılki Genç Çiftçi Projeleri, projelere başvuru şartları, proje konuları, bitkisel üretime yönelik projeler için gereken şartlar, hayvansal üretime yönelik projeler için şartlar, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik projeler ile ilgili çiftçilere bilgiler aktarıldı.


Editör: E. Candan