Dernekler müdürü uyardı beyannameleri vermeyi unutmayın

Bolu Valiliği İl Dernekler Müdürü İslehattin Mülayim, yıllık beyanname verme süreleri ile ilgili derneklere uyarılarda bulundu.

Dernekler müdürü uyardı beyannameleri vermeyi unutmayın
12.04.2017 - 10:59

Bolu Valiliği İl Dernekler Müdürü İslehattin Mülayim, yıllık beyanname verme süreleri ile ilgili derneklere uyarılarda bulundu.

Bolu ilinde 590 tane derneğin faal olarak bulunduğunu belirten Dernekler Müdürü Mülayim, derneklerin yıllık beyanname verme işleminin Nisan Ayı sonunda biteceğini belirtti.

İl Dernekler Müdürü İslehattin Mülayim tarafındanyapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bilindiği üzere 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 19. maddesinin 1. Fıkrasına göre, “Dernekler, yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan Ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. Beyannamenin düzenlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir.” hükmüne amirdir.

Bu nedenle derneklerin yıllık beyannamelerini verme dönemi 1 Ocak itibariyle başlamakta ve Nisan ayının sonuna kadar devam etmektedir. Bugüne kadar bazı derneklerin beyannamelerini verdikleri ancak birçoğunun halen vermediği tespit edilmiştir.

Dernek başkanlarının mevcut şifreleriyle giriş yaparak 2016 yılına ait beyannamelerini 30 Nisan 2017 tarihine kadar doldurmaları gerekmektedir. Şifresi olmayan dernekler ise İl Dernekler Müdürlüğü’ne başvurarak “Derbis şifresi” alabilirler. Aldıkları şifre ile sisteme giriş yaparak beyannamelerini internet üzerinden doldurarak beyannamenin çıktısını alabileceklerdir. Alınan beyanname çıktısını Yönetim Kurulu Başkanlığınca onaylayarak dernek dosyalarında muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Nisan Ayı sonuna kadar 2016 yılı beyannamesini www.dernekler.gov.tr sistemine girmeyen derneklerin 5253 sayılı Demekler Kanununun 32. maddesi gereğince, haklarında idari işlem yapılacaktır. Dolayısıyla, derneklerin beyanname verme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için son güne kadar beklemeyerek yukarıdaki işlemleri süratle yapmaları, gerek idare gerekse demekler açısından ciddi kolaylık sağlayacaktır. Konunun önem ve hassasiyeti göz önünde bulundurularak demek yöneticilerine önemle duyurulur.


Editör: E. Candan