Çevreye dost projeler hayata geçiyor

Bolu Valisi Aydın Baruş ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, düzenledikleri ortak basın toplantısı ile Bolu’da başlayan ‘Çevre Dostu Projesi’nin tanıtımını gerçekleştirdi. 

Çevreye dost projeler hayata geçiyor
6.03.2017 - 11:37

Bolu Valisi Aydın Baruş ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, düzenledikleri ortak basın toplantısı ile Bolu’da başlayan ‘Çevre Dostu Projesi’nin tanıtımını gerçekleştirdi. Vali Aydın Baruş tanıtım toplantısında, Bolu’nun en yaşanabilir iller arasında birinci il olması için çalıştıklarını söyledi. Belediye Başkanı Yılmaz da projenin vatandaşlara sağladığı avantajlardan bahsederek, “Bolu Belediyesi olarak çevre duyarlılığında hassas olanlara destek olmak adına su ücretlerinde indirime gittik” dedi.

Bolu Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bolu Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Çevre Dostu Projesi” nin tanıtım toplantısı yapıldı. Bolu Valiliği Abant Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Muhsin Karagüzel, bazı şube müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Vali Baruş projeyi tanıttı

Bolu Valisi Aydın Baruş, toplantının açılış konuşmasında proje ile ilgili genel bilgiler verdi. Çevre konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bu projenin gerçekleştiğini dile getiren Vali Baruş, “Bu proje dolayısıyla sizlere bilgi aktarmak ve Bolu Belediyemizin bu projeyle ilgili teşviklerini size anlatmak için toplandık. Çevre konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren sanayi tesislerinin,  turizm tesislerinin, apartman ve site yönetimlerinin, kamu kurumlarının, eğitim kurumlarının ve sağlık kuruluşlarının çevre ile ilgili yaptığı yatırımları ve çevresel yönetime ilişkin girişimlerini teşvik etmek, bu yöndeki çalışmalarını desteklemek amacıyla “Çevre Dostu Projesi” başlattık. Bu kapsamda Valilik Makamının 27/12/2016 tarih ve 4588 sayılı onayı ile “Çevre Dostu Sertifikası Usul ve Esasları Yönergesi” yürürlüğe girmiştir. Çevre Dostu projesindeki teşviklerden yaralanmak isteyen kurum ve kuruluşlar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’müze müracaat ederek yapılacak değerlendirme sonucunda bu projedeki ayrıcalıklarımızdan yaralanma imkânı bulacaklar” dedi.

Tanıtım toplantısının devamında ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdürü Resul Deveci tarafından proje ile ilgili bir sunum yapıldı. Deveci, sunumda programın gerekçeleri, projenin içeriği, projenin yönergeleri, başvurular, değerlendirme, denetim, indirim ve kriterler gibi konuda katılımcılara bilgiler verdi..

“Neden en yaşanabilir il Bolu olmasın”

Vali Aydın Baruş, sunumun ardından yaptığı değerlendirmede ise “Gerçekten dünyanın ve ülkemizin çok önemli doğal değerlerine sahip, adeta ülkemizin incisi konumunda olan Tabiatın Kalbi Bolu’yu çevre dostu bir il olarak devam ettirmek,  çevremizi korumak ve gelecek nesillerimize sağlıklı, yaşanabilir bir şehir bırakmak projemizin amacıdır. İlimiz, ülke genelinde yapılan son araştırmalarda en yaşanabilir şehirlerarasında 3’üncü sırada.  Biz bunu niye birinciliğe taşımayalım diye düşünüyoruz. Bolu’daki çevre standartlarını artırırsak, enerjimizi tasarruflu kullanırsak, çevremizi kirletmeden faaliyetlerimizi yürütürsek, evsel ve sanayi atıklarının güzel bir şekilde çevreye zarar vermeden imhasını sağlayabilirsek bu proje gerçek amacına ulaşacaktır. Bu kapsamda da belediyemiz çok önemli kararlar aldı. Belediye Meclisinde bu konu görüşüldü ve Belediye bu projeyi destekleme kararında olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Başkan Yılmaz: “Bize düşen görev gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan Bolu’nun özel bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

“Güçlü bir yerel yönetim olarak bize düşen görev doğal kaynaklarımızı, çevre güzelliklerimizi korumak ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak” diyen Yılmaz, “İşte bu yüzden Bolu “turizm, doğa, spor ve sağlık kenti” olacak dedik ve tüm planlamamızı buna göre yaptık. Bu özel coğrafyayı nasıl koruyabiliriz ve sürdürülebilir kılarız? Bunun için çalışıyor üretiyoruz.” dedi.

“Su ücretlerinde indirime gidiyoruz”

Yılmaz, daha sonra Çevre Dostu Projesi kapsamında Belediye Meclisinde alınan kararları aktardı.  Yılmaz, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Bu konuda sayın Valimizin üstlendiği karar gereği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde; Bolu Belediyesi olarak çevre duyarlılığında hassas olanlara destek olmak adına su ücretlerinde indirime gittik. Meskenlerde ve ticarethanelerde yüzde 10 indirim yapılmasına ve yine atık su bedellerinde de yüzde 10 indirime gidilmesine ilişkin karar mecliste oy birliği ile geçti. Bunu uygulamaya sokuyoruz. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden sertifika alan bütün mesken ve ticarethanelerde bu indirim uygulanacak.”

PROJE İLE İLGİLİ DETAYLAR NELER?

Verilen Çevre Dostu Sertifikalarının süresi 3 (üç) yıl geçerli olup bu süre içerisinde yapılacak denetimlerde sertifika sahibinin sertifika alma şartlarını kaybettiğinin tespiti halinde, verilen sertifika alma şartları yerine getirilinceye kadar bir kereye mahsus olmak üzere askıya alınacaktır. Sertifika alma şartının ikinci kez kaybedilmesi durumunda verilen sertifika iptal edilecektir. Sertifikası iptal edilen gerçek ve tüzel kişilerin yeni sertifika başvuruları bir yıl süre ile değerlendirilmeyecektir.

Çevre Dostu Sertifikasına sahip Gerçek ve Tüzel Kişiler için Bolu Belediyesi tarafından atık su ve içme suyu bedellerinde, Mahalli Çevre Kurulumuz tarafından tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretlerinde indirimli tarife uygulanacaktır.

Bu kapsamda Çevre Dostu Sertifikası olanlara;

Tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti 2,65 TL/Kg dan 2,35 TL/Kg’a

İçme Suyu Bedeli:

Meskenlerde; 2,75 TL den 2,50 TL’ye

Ticarethanelerde; 6,60 TL’den 6,00 TL’ye

Atıksu Bedeli:

Konutlarda; 1,00 TL den 0,90 TL’ye

Ticari Kuruluşlarda; 1,20 TL den 1,10 TL’ye indirilmiştir.

Haber/Fotoğraf: Hakan KAPUCU


Editör: E. Candan