Ercoşkundan annelere müjde

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, doğum yapan çalışan annelere yarı zamanlı çalışma imkanı getirildiğini belirtti.

Ercoşkundan annelere müjde
20.09.2016 - 17:59

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, doğum yapan çalışan annelere yarı zamanlı çalışma imkanı getirildiğini belirterek, "Doğum yapan annelerin yarım gün çalışıp tam maaş alabilecekleri uygulama artık yürürlükte. Yeni düzenlemede devlet desteği 823 lira olacak. Anne ve babadan isterse birisi çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Engelli anneler, kendilerine sağlanan pozitif ayrıcalıkla uygulamadan en uzun süreyle yararlanacak" dedi.

Ercoşkun, yarım gün mesai çalışması ile daha sağlıklı toplum oluşturma ve sağlıklı bireyler yetiştirilmesi noktasında önemli bir düzenlemenin daha hayata geçtiğini belirterek, "Kamu ve özel sektör çalışanı tüm anneler yarım gün çalışıp tam maaş alabilecekler. Çalışan anneler birinci doğumda 2 ay, ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle bu düzenlemeden yararlanabilecek" dedi.

ENGELLİ ANNELERE POZİTİF AYRICALIK

Ercoşkun, açıklamalarının devamında, bebek dünyaya getiren çalışan annelerin hayatlarını kolaylaştırmak ve onların yavrularını sağlıklı bir şekilde büyütmelerine imkan sağlamak amacıyla hayata geçen düzenlemede engelli annelere pozitif ayrıcalık sağlandığını da belirtti. Ercoşkun, annelerin doğum sayısına göre kademeli bir artışla yararlandıkları düzenlemeden engelli annelerin, en üst limitte, 12 ay süreyle yararlanabileceklerini açıkladı.

"DÜZENLEMEDEN ÇALIŞAN TÜM ANNELER YARARLANACAK"

Ercoşkun, hayata geçen düzenlemenin geniş kapsamlı bir çalışmadan oluştuğunu belirterek, "Bu izin hakkından 3 yaşına kadar çocuk evlat edinenler de yararlanacak. Bu haklardan kamu ve özel sektörde çalışan tüm anneler faydalanabilecek" diye konuştu. 

"ÇALIŞAN ANNELER HAFTANIN 3 GÜNÜ İŞBAŞI YAPABİLECEK"

Ercoşkun, açıklamalarının devamında, önemli bir ayrıntıya daha dikkat çekerek, şunları söyledi: "Memurlara göre, işçi annelerin farkı ile yarım günlük maaşı işverenin kalanını ise işsizlik fonunun verecek olması. Öte yandan kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Bunu her gün kullanabileceği gibi haftanın belli günleri de çalışabilecek. Buna kurumlar karar verecek. Yani 3 gün izin yapıp 3 gün çalışabilecek.

ANNE VE BABAYA OKULA KADAR İZİN İMKANI

Bu arada anne ve babadan birisi çocuk okula gidene kadar yarım gün çalışabilecek. Yeni doğum yapmış bir çalışan annenin devlet tarafından kendisine verilen izinlerin sona ermesinden sonra çocuk ilköğretim çağına gelinceye kadar çalışan anne ve babadan sadece birisi kısmi süreli çalışabilecek."

İŞVERENE 823 LİRAYA DEK DEVLET DESTEĞİ SAĞLANACAK

Ercoşkun, aile hayatına büyük katkı sağlayacak düzenlemenin ayrıntılarını aktardığı açıklamasının son bölümünde, düzenlemede devlet desteklemesinin 823 lira olacağını açıkladı.

Ercoşkun, "Düzenleme, ülkemize, ailelerimize hayırlı ve uğurlu olsun" sözleriyle açıklamalarını noktaladı.


Editör: E. Candan