Palyatif Bakım Servisi hizmete açıldı

Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Bolu’da sağlıkta bir ilki daha gerçekleştirerek, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde Palyatif Bakım Servisi hizmete açtı.

Palyatif Bakım Servisi hizmete açıldı
31.08.2016 - 16:59
Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Bolu’da sağlıkta bir ilki daha gerçekleştirerek, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde Palyatif Bakım Servisi hizmete açtı.
 
Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sağlıkta marka ve model olacak çalışma ve yatırımlarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bolu’da sağlıkta bir ilki gerçekleştiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, bünyesindeki önemli sağlık kuruluşlarından İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde Palyatif Bakım Servisi hizmete açtı.
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Başhekimi Uz. Dr. Muhammed Emin Demirkol, yaptığı açıklamada, serviste, özellikle kanser hastaları başta olmak üzere yaşamı tehdit eden diğer tüm hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hastaların fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerinin karşılanması yoluyla acı çekmelerinin önlenmesi ve hafifletilmesinin amaçlandığını söyledi. Yaşamı tehdit eden hastalıklar karşısında ayrıca hastaların yaşam kalitesini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Demirkol, şöyle konuştu:
 
PALYATİF BAKIM HİZMETİYLE HASTALARIN FİZİKSEL, PSİKOLOJİK VE MANEVİ GEREKSİNİMLERİ KARŞILANACAK
“Yaşamı tehdit eden bir hastalıkla mücadele sürecinde bilinci açılan bir hastanın yoğun bakımda kalması oldukça zor. Bu refakatçileri için de geçerli. Bu hastaların psikolojik desteğe de ihtiyaçları oluyor. Bu hastaların yoğun bakımdan çıkmaları gerekiyor; ancak tam bir servis hastası da değiller. Yoğun bakımı tam gereksinimi olmayan ve servise de çıkamayacak durumda olan hastalar için bu servisi hizmete açmış bulunmaktayız.
Bu servis palyatif bakıma ihtiyaç duyan hastaların hasta bakıcıları ve refakatçıları ile tedavi hizmeti aldıkları ara bir yoğun bakım gibi servis. Palyatif bakımın amacı, yaşamı tehdit eden hastalarda ağrı ve diğer semptomların iyi değerlendirilmesi ile fiziksel, psikolojik ve manevi gereksinimleri karşılamak, hastanın acı çekmesinin önüne geçmek ve yaşam kalitesini yükseltmek.”
PALYATİF BAKIMIN AÇILMASI İLE YOĞUN BAKIM İMKANLARI ARTTI
Ünitenin Nöroloji Servisi’nde hizmete açılan bu yeni servisin 10 yatakla hastalara hizmet vermeye başladığını aktaran Demirkol, “Palyatif Bakım Servisi için anestezi ve yoğun bakım doktorlarımızın yanı sıra hemşirelerimizin de görevlendirmelerini gerçekleştirdik. Gerekli eğitim süreçleri tamamlandı. Palyatif Bakım Servisimiz de hastaların yanında 24 saat refakatçileri kalabiliyor. Hasta ve refakatçilerin sürekli sağlık hizmeti alabilecekleri hazır durumda bir doktorumuzun bulunan muayene odası yer alıyor. Serviste ayrıca sosyal imkanlarla donatılan meşguliyet odası da bulunuyor. Servisin hizmete girmesi sayesinde ünitemizdeki yoğun bakım imkanlarımız rahatladı ve bu saydığım rahatsızlıklarla mücadele eden hastalar daha elverişli sağlık imkanına kavuştu” diye konuştu.
BOLU’DA BİR İLK! DEVAMI DA GELECEK!
Açıklamalarının devamında, önemli bir ayrıntıya da dikkat çeken Demirkol, daha önce Tıp Fakültesi'nde Palyatif Bakım Servisi açmak üzere girişimde bulunulduğunu; ancak aktif kullanılamadığını hatırlattı ve Köroğlu Ünitesi'nde açılan Palyatif Bakım Servisi'nin Bolu için bir ilki teşkil ettiğine vurgu yaptı.
 
Palyatif Bakım Servisi oluşturma çalışmalarının sadece bu hizmetle sınırlı kalmayacağını belirten Demirkol, yine kendisinin başhekimliğini üstlendiği ve Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nce geleceğin sağlık merkezi haline getirilmek üzere yeniden hizmete açılan İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitesi’nde de 8 yataklı Palyatif Bakım Servisi oluşturulacağını aktardı.
Demirkol, devlet hastanesinde Palyatif Bakım Servisi’nin açılmasına öncülük eden Bolu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği yönetimine teşekkür ederek, sözlerini noktaladı.

Editör: E. Candan