Doğanaydepreme dayanıklı binalar yapmalıyız

AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan asrın deprem felaketinin 17'nci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı

Doğanaydepreme dayanıklı binalar yapmalıyız
17.08.2016 - 17:34

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan asrın deprem felaketinin 17'nci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay; "Bugün 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden tam 17 yıl geçti. Hafızalarımızda daha dün gibi depremi, acılarını, yıkımlarını, kayıplarını hatırlıyoruz."dedi

Doğanay açıklamasında şu ifadelere kullandı "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, ülkemizin 1944 yılından beri yaşadığı en büyük felaketti. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Türkiye için çok acı bir tecrübeydi. Tecrübeydi diyorum çünkü 1999 Marmara depremi olmadan önce Türkiye’nin her yanına bilinçsiz binalar, evler yapılıyordu. Denetimler ise yapılmıyordu. Belediyeler ciddi anlamda sahiplenmiyordu ve projesiz evler yapılıyordu. 17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğu gerçeğini çok acı bir şekilde bizlere hatırlattı. Ülkemizde ne yazık ki 6’nın üzerinde bir deprem bizlere hep sıkıntı yaşattı.

Daha gelişmiş ülkelerde 8 veya üstü depremlerde can ve mal kaybı yaşanmıyor. 1999 Marmara Depreminden sonra Türkiye’de birçok yönetmelik değişti. Günümüzde de çok değişimler oluyor. Artık binalarımız depreme daha dayanıklı ve sağlam. Sektörün içinden biri olarak 1999 Marmara depreminden sonra yapılan binalarda artık vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile oturabilirler diyorum. Ev alırken vatandaşlarımız daha seçici olmalılardır. Maalesef bizim Türk insanımızda şöyle bir sıkıntı var, başımızı sokacak bir evimiz olsun.

Bu bilinci kırmalıyız. Başımızı sokacak değil, başımıza yıkılmayacak bir ev sahibi olmalıyız. Burada toplumun her kesimine deprem noktasında vatandaşı bilinçlendirmek adına büyük görevler düşüyor. Deprem konusunda vatandaşı bilinçlendirmeli ve depreme dayanıklı binalar üretmeliyiz. Rabbim bizlere bir daha böyle felaketler göstermesin. Depremlerin olmadığı bir zaman diliminde yaşatmayı bize nasip etsin. Ama deprem gerçeğini unutmadan yaşamamız gerektiğini inanıyorum.

Bu vesiliyle başta 17 Ağustos Marmara Depremi olmak üzere ülkemizde yaşanmış tüm doğal afetlerde yaşamını yitirmiş vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Geride kalan ailelerine sabırlar diliyorum" ifadelerini kullandı.


Editör: E. Candan