Flexible Teknolojisi ile Sağlığına Kavuştu

Doğuştan böbrek yapışıklığı bulunan ve kalp hastası olması nedeniyle risk taşıyan, kendisi de açık ameliyat olmak istemeyen 72 yaşındaki Ali Berber, Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi’nde bölgede tek olan flexible üreteroskop teknolojisi ile yapılan ameliyatlasağlığına kavuştu.

Flexible Teknolojisi ile Sağlığına Kavuştu
25.11.2015 - 08:36

 

        Doğuştan böbrek yapışıklığı bulunan ve kalp hastası olması nedeniyle risk taşıyan, kendisi de açık ameliyat olmak istemeyen 72 yaşındaki Ali BerberÖzel Hayri Sivrikaya Hastanesi’nde bölgede tek olan flexible üreteroskop teknolojisi ile yapılan ameliyatlasağlığına kavuştu.

Üroloji Uzmanı Op.Dr.Bayram Güner tarafından yapılan ameliyat yaklaşık 1 saat sürdü. Ağrısız, kanamasız ve kesi olmaksızın retrograd intrarenal cerrahi sonrasıkonuşan Berber,  ‘Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyon ile ağrı, kanama ve kesi olmadan sağlığıma kavuştum. Başta emeği geçen doktorum Bayram Güner olmak üzere hastaneniz çalışanlarına teşekkürü borç bilirim’ dedi. Bugüne kadar birçok hastane dolaştığını ve kendisine böbreğindeki anatomik bozukluk nedeniyle taşın ancak açık ameliyatla alınabileceğinin söylendiğini dile getiren Berber, ‘ Bu sebeple Üroloji Uzmanınız Bayram Güner’in tecrübesinden yararlanmak istedim’ şeklinde konuştu. Ameliyattan sadece 1 gün sonra hastanın taburcu edileceği öğrenilirken, ameliyatla ilgili olarak Op.Dr.Bayram Güner şu bilgileri verdi; ‘Son yıllarda kullanıma giren ve bıçaksız, kapalı teknikle böbrek içerisindeki ve üst idrar kanalındaki taşların flexible üreteroskop dediğimiz minyatür aletlerle lazer eşliğinde kırılması kapalı böbrek taşı operasyonlarında gelinen son aşamalardan birisidir.

Bu teknoloji esas olarak taş hastalığında kullanılmakla birlikte aynı zamanda idrar kanalı ve böbrek tümörlerinde, ektopik böbrek denilen karnın farklı lokalizasyonlarında yerleşmiş böbreklerde de rahatlıkla ve güvenle kullanılabilmektedir. Ektopik böbrek yani böbreğin normal dışı bir bölgede yerleşmiş olması durumu çok nadir izlenen doğumsal bir anomali olmakla birlikte bazen taş gibi cerrahi gerektiren bir durumla birlikte olduğunda özel operasyon tekniklerini ve becerisini gerektirmektedir. Bu teknikler sıradan taş hastalarında kullanılanlara göre çok daha kompleks işlemlerdir.’ Hastanın iki böbreğinin doğuştan yapışık ve dış merkezde taşa yönelik iki başarısızlık öyküsü bulunduğuna dikkat çeken Güner, ‘İleri yaşta olması ve kalp hastalığı gibi birçok ciddi ek hastalığı da bulunduğu için spinal yani belden uyuşturma tekniği ile retrograd intrarenal cerrahi adını verdiğimiz özel bir tekniği uyguladık.

Bir saatlik bu müdahaleyle ağrısız, kanamasız ve kesi yapmaksızın tedavi etmeyi başardık. Bu tedavinin alternatifi açık cerrahi, en az 20 santimlik bir kesi kullanılarak yapılmakta ve iyileşme süreci haftalar veya ayları bulabilmektedir. Bu tedavide ise 1 gün sonra hasta günlük yaşantısına sıkıntısız dönebilmektedir. Karın içerisinde böbrek hangi lokalizasyonda olursa olsun kapalı yöntemle müdahale edilebilme şansı sadece flexible enstrümanın var olduğu merkezlerde olası bir müdahale. Bölgemizde aktif olarak sadece Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi’nde kullanılmakta olan ve retrograd intrarenal cerrahi adını verdiğimiz bu teknik ile büyük merkezlere gitme ihtiyacını ortadan kaldırmış bulunuyoruz’ dedi.


Editör: E. Candan