Ercoşkun hastane konusuna son noktayı koydu

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi.

Ercoşkun hastane konusuna son noktayı koydu
16.11.2015 - 10:04

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. 

Milletvekili Ali Ercoşkun; “Hastaneleri ayırarak doğru bir iş yapıyoruz. Biz merkez ünitenin başlı başına tek başına bir hastane olmasını istiyoruz. Biz de bunu yapabilmek için onu ayırıp bakanlığın tüm branşlarına uzman doktor vermesini sağlayacağız. Tüm branşlarını açacağız. Ameliyathanelerini açacağız acil servisini açacağız” ifadelerini kullandı.

 “BAKANLIĞIN TÜM BRANŞLARINA UZMAN DOKTOR VERMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Son günlerde gündemde olan hastanelerin durumu ile ilgili de görüşlerini aktaran Ercoşkun sözlerini şöyle tamamladı: “Hastanelerle alakalı bazı gelişmeler söz konusu. Burada da çok kısa ve net bir şeyler söylemek lazım Kamu Hastaneleri Birliği oluşumundan geçtiğimiz yılda Kamu Hastaneleri Birliği üniversitemizin birleşmesi ile alakalı bir süreç yaşadık. Sağlık Bakanlığı'nın Ak Parti'nin icatları içerisinde en önemlilerinden biri olduğunu biliyoruz Millete hizmet verme ve memnuiyet anlamında başarısını ispatlamış ve bu manadaki hizmet kalitesini ortaya koymuş. Bir bakanlık. Dolayısıyla sağlık bakanlığının tüm birimlerinin kendi konularına hâkimiyetlerinden bir şüphemiz yok. Dolayısıyla bakanlığı verilen hizmetler çerçevesinde değerlendirmelere de saygı duymak durumundayız. Ben her zaman söylerim herkes kendi uzman olduğu alanda değerlendirmeler çok daha sağlıklı olur. Bizler de vatandaşın bize aktardığı konulara duyarlılık göstermemiz lazım.

Hem vatandaşın aldığı sağlık hizmeti anlamında hem de sağlık çalışanlarının kendi çalışma ortamlarındaki iş barışı anlamında. Dolayısıyla meseleye bu şekilde yaklaşıyoruz. Merkez ünite olarak kabul ettiğimiz İzzet baysal Devlet Hastanesinin artık ayrı bir hastane olarak tanımlanması ve bu ayrı hastane tanımı ile birlikte tüm branşlarda hizmetlerin verilmesi nitelikli hasta yatakları servisinin verilmesi. Yoğun bakım ünitelerinin açılması ameliyathanelerinin açılması acil servisin tekrar açılması noktasında bir irademiz oldu. Burada İzzet baysal vakfı başkanımız Ahmet Baysal’ın da mayıs ayındaki İzzet Baysal günlerinde ki istekleri ve talepleri de bizler için önemliydi. Orada Ahmet Baysal ile görüşürken ben şu ifadeyi kullanmıştım. Zaman noktasında Ahmet ağabey zaman diyemem. Çünkü ben bürokratik süreçlerde gecikmelere çok şahit oldum demiştim. Bir gün vererek yarın mahcup olmak istemem demiştim. Fakat bu manada Kamu hastaneleri Birliğine teşekkür etmek istiyorum. Çünkü plan proje aşamalarını yapılması gerçekleşmesi gereken çalışmalarla alakalı ön hazırlıkları çok kısa bir sürede, bakanlık bünyesindeki işlemler gerçekleştiği süreçte çok kısa bir sürede gerçekleştirdiler.

Tüm plan proje hazırlandı. İhale süreçleri tamamlandı. Benim bildiğim karıyla şu anda sözleşme aşamasındalar Yani tadilatla alakalı bu bahsettiğimiz birimlerin kazandırılması ile alakalı yapımla ilgili süreç başladı. Önümüzdeki günlerde herhalde tadilat işlemleri başlayacak. Dün de basından takip ettiğimiz kadarıyla yılbaşında acil servisin açılması ve ondan sonra da takip eden birkaç ay içerisinde tüm branşlarda hastanenin tam teşekküllü olarak faaliyete geçmesi söz konusun olacak. Bizim için önemli olan Bolu halkı için sağlık alanında hizmet alan, çünkü bazı sektörler vardır. Belli gruplara hizmet verir belli insanlara ve kategorilere hizmet verir. Ama sağlık hizmeti dediğiniz zaman toplumun tamamına hitap eden ve 24 saat çalışan çok meşakkatli ve sıkıntılı bir hizmetten bahsediyoruz. Dolayısıyla vatandaşın aldığı hizmet bu manada önemli. Bizim için de tek kriter aslında bu. İkinci önemli olan kısım da hastanelerde çalışan personelin durumu.

Bu süreçte bazı sıkıntılar olabilir. Ama bize düşen de bu sıkıntıları çözmek anlamında irade ortaya koymak. Şunu açıkça söylemek istiyorum. Bu geçiş süreçlerinde, sürecin önü de açık. Süreç bu manada tamamen en doğrusu nasıl olur şeklinde yönlendirilecek. Hem bakanlık tarafından hem de ildeki yetkililer tarafından. Dolayısıyla bizim buradaki ikinci en önemli hedefimiz de hastanelerde çalışan personelin ihtiyaçlarını, isteklerini, taleplerini bu manada en iyi şekilde değerlendirebilmek. Bu noktada da üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. İdare de zaten bunun performansa yansıyacağını dolayısıyla vatandaşa hizmet anlamında da pozitif bir etkisi olacağını da biliyor. Bu manada yaşanan mağduriyetleri giderme noktasında bir irade ortaya koyacaklar. Fakat birkaç aylık bir süreçte herkesin bu manada fedakarlık göstermesi gerekiyorsa ben eminim ki bu güne kadar fedakarlıkla çalışan sağlık çalışanları bu birkaç aylık süreçte de bu fedakarlığı gösterir diye düşünüyorum. Burada bize düşen desteği de biz vermeye gayret edeceğiz.

Diğer taraftan 2’inci basamak olmuş 3’üncü basamak olmuş Bu konudaki yanlış değerlendirmelere de lütfen olumlu şekilde yaklaşalım. Mesela sanki yukarıdaki hastane 2’inci basamakmış ta 3’üncü basamağa çıkıyormuş gibi bir algı söz konusu oldu. Zaten yukarı ki hastane 3’üncü basamak. Buna da devam ediyor. Dolayısıyla 2’inci basamaktan 3’üncü basamağa geçmesi söz konusu değil. Dolayısıyla burada eksik bir bilgi var. Evet birleşme bir zorluk oluşturdu. Şu anda da bir zorluk söz konusu. Ama bizim açımızdan en önemli nokta hizmet kalitesi. Bizim açımızdan hizmet kalitesi önemli, çalışanların iş barışı önemli ama diğer taraftan da vatandaşımızın almış olduğu hizmete karşılık ödeyeceği katkı paylarının da en az seviyede olması da önemli. Dolayısıyla herkesin memnun olacağı bir sistemi kurmak zorundayız.

Bu noktada da kamuoyunu doğru bilgilendirmek gerekir. Bizim için önemli olan buradaki asıl yanlışlık geçmişten geliyor. Yukarıdaki merkez ünitenin, Köroğlu ünitesinin, kadın doğum ünitesinin hepsinin tek hastane olarak birleştirilmesi asıl yanlış. Bu kamu hastaneleri birliğinden de önce yapılan bir uygulama. Bu sayede tek bir merkezden yönetim hedeflenmiş o dönemde. Bunun sebeplerini herkes biliyor. Ama bu bizim için negatif bir etkisi var. Sağlık bakanlığı burayı tek hastane olarak görünce o zaman buraya verdiği doktor, personel ve ödenek azalıyor. Ama 2 hastane olarak gördüğü zaman uzman doktor sayısı, almış olduğu ödenek fazlalaşıyor. Bütün branşlarda artı ilave kaynak alma şansımız var. O zaman biz Bolu’ya ne kadar fazla hizmet kazandırabilirsek bu bizim için o kadar önemli.”


Editör: E. Candan