Ercoşkun Bolu turizmde şaha kalkacak

Kartalkaya Kayak Merkezi'nden Karacasu Termal Turizm Merkezi'ne kadar yaklaşık 51 bin 450 hektarlık alanın 'Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' olarak ilan edildiğine dair Bakanlar Kurulu Kararı 22 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Ercoşkun Bolu turizmde şaha kalkacak
25.08.2015 - 23:56

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi sayesinde Bolu’da deniz turizmi dışındaki turizmin her alanından faydalanarak büyük çapta katma değer elde edileceğini söyledi.

 AK Parti İl Başkanlığı’nda  bir araya gelen İl Başkanı Yüksel Coşkunyürek ve konunun Ankara’da sürekli takipçisi olan Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun açıklamaları ile kamuoyunu bilgilendirdiler.

AK Parti il Başkanı Yüksel Coşkunyürek Başbakan’ın Bolu’da verdiği sözün gerçekleştiğini ifade etti. Coşkunyürek şunları söyledi:

“Bizler Ak Parti olarak 13 yıldır iktidarda olan bir siyasi parti olarak Ülkemizin birçok konusunda gelişmesine katkı sağladık. Ülkemizi aldığımız noktadan ciddi noktalara doğru getirdik. Bu konuda milletimizin müteşekkirdir. Çünkü bunu görmekteyiz. 4’üncü girdiğimiz seçimde de milletimizin %41’lik bir oy oranıyla Ak Parti tekrar yeniden 1’inci parti yapmasını bu yapılan hizmetlerin takdir edildiğinin bir göstergesi olduğunu görmekteyiz. Türkiye’de büyük değişimler yaşanırken, Bolumuzda da sürekli bir değişim yaşanmıştır. Bunu Bolu kamuoyu ile sık sık paylaşmaktayız. Seçim esnasında da vatandaşlarımıza duyurduğumuz hatta büyük bir pankarta asıp, ilan ettiğimiz yaklaşık 6 Milyar TL’lik ciddi bir yatırımın bu 13 yıllık süre zarfında Bolumuza kazandırıldığını sürekli paylaştık. Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, seçilen bütün arkadaşlarımız Bolu’nun gelişmesi için Bolu’nun geleceğe taşınması için, Bolu’nun gelecek vizyonu için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar ve göstermeye devam edecekler. Ak Parti olarak bizler Bolu’yu ve 2023’e, 2053’e taşımak için büyük hayallerimiz var. Bunlarında bir kısmını da geçtiğimiz Haziran seçimlerinde kamuoyu ile paylaşmıştık. Hem var olan projelerin devam edeceğini hem de yeni hedeflerimizin olduğunu sık sık sizlerle milletimize bu güzel projeleri anlatmıştık. Bu geçtiğimiz süre zarfında Sayın Başbakanımızın ilk kongremize geldiğinde söz verdiği deklare ettiği, Ulusal basın aracılığıyla duyurduğu, yine son geldiği seçim mitinginde duyurduğu turizm gelişim alanıyla ilgili olan gelişmenin nihayete ermesi de hepimiz için sevinç ve övünç kaynağıdır. Öncelikle başta Başbakanımıza ve bütün Bakanlarımıza teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bu konuda da emeği geçen herkese ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bolumuzun gelişmesi açısından çok önemli bir karar olarak görmekteyiz. Çünkü Bolu turizme hedefini yöneltmiş ve geleceğini turizmine bırakmış bir kentimiz. Turizm kenti diyebileceğimiz bir şehir. Bunu sık sık dile getiriyoruz. Böyle bir kararın Bolumuz çok önemli bir gelişme olduğunun inancındayız. İnşallah bu karar neticesinde de yatırımcıların Bolu’ya göstereceği ilgi ve alakayla da bu yine gayretlerle olacaktır. Çalışmalarla olacaktır. Burada herkese görev düşmektedir. Ben Bolumuzun daha güzel günlere kavuşacağı inancındayım”

Ercoşkun, parti binasında düzenlenen basın toplantısında, Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilanının sürecinden ve bundan sonra yapılması gerekenlerden bahsetti.

Bolu’nun gelişimine çok büyük katkı sağlayacak Gelişim bölgesinin 22 ağustos tarihi itibari ile resmi gazetede yayımlanarak ilan edildiğini kaydeden Ercoşkun , “Öncelikle Bolumuza Bolu’nun gelişimine sade turizm alanında değil gelişimine çok büyük katkı sağlayacak bu kararın başta sayın başbakanımız ve bakanlarımızın imzası ile ilan edilmesi çok büyük bir kazanım. Hepimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Ercoşkun, gelişim bölgesi ilanının sürecinden de bahsederek,”Bunun bir safahatı var. Geçmişten beri arzu ettiğimiz. Uzun yıllardan beri arzu ettiğimiz. Ciddi emek sarf edilen ama sonuçta başlangıcı nihayete eren bir karar bu. Neden başlangıcı diyorum. Çünkü bu bölgenin ilan edilmesi başlı başına yeterli bir iş değil. Bundan sonra artık bölgenin tamamının planlanması altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve özel sektörün gerek ulusal gerekse uluslar arası firmaların bölge üzerinde turizm yatırımları yapması ile beraber Bolu havuzuna dolayısı ile ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Uzun süreçli bir çalışma neticesinde aslında yaklaşık 4-5 ay kadar önce neticelenecekti. Sayın Başbakanımızın il kongresinde vermiş olduğu bir sözle hatta bütün bakanlar kurulunda imzaya açıldıktan sonra orman bakanlığı nezdinde bir tıkanma oluştu. Bunun sebebi de krokide yer alan üçgen şeklinde bulunan 3 tane tabiat parkı var. Yanı orman bakanlığının milli parklar genel müdürlüğü bünyesinde tabiat parkı olarak belirlediği alanlar. Bu alanların bu bölge içerisinden çıkartılması ile alakalı orman bakanlığının bir görüşü oldu. Tabiat parkının düzenlemesini, gelişimini ve uzun dönemli gelişim planlarını orman bakanlığı kendi içerisinde yapmayı arzu ediyor. Dolayısı ile bu alanların tekrar plan içinden çıkartılması yeniden revize edilmesi ve yeniden bakanlar kuruluna imzaya girmesi ile alakalı bir süreç yaşadık. Sayın orman bakanımız Veysel Eroğlu ile birebir yapmış olduğumuz görüşmelerle bu süreci hızlandırdık. Çünkü en kısa zamanda kavuşmamız gereken, adım atmamız gereken önemli işlerimizden birisiydi bu iş. Dolayısı ile normalin çok üstünde bir hızla, yani normalde bu şekilde bir plan değişikliği en az 1 yıl sürecekken 1-2 ay içerisinde bu işlemlerin tamamlanmasını emretti. Netice itibari ile işlemler tamamlandıktan sonra 22 ağustos itibari ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi” ifadesini kullandı.

Deniz turizmi dışındaki bütün alanlarına hitap edebilecek bir bölgeyi planlayacağız.

Bundan sonraki süreçte de özellikle Kartalkaya’nın üzerindeki Köroğlu bölgesinden başlayarak Seben Taşlıyayla Göleti ve akabinde Karacasu’yu da içine alacak şekilde termal sudan kış turizmine kadar, doğal turizminden trekking’e veya kongre ve seminer turizmine kadar her alanda Bolu’nun büyük kazanım sağlayacağını anlatan Ercoşkun, şunları söyledi:

“Yani turizmin deniz turizmi dışındaki bütün alanlarına hitap edebilecek bir bölgeyi planlayacağız. Bu noktada hep birlikte yapacağımız çalışmaların bir anlamı olur. Bunun üzerini de özellikle çizmek istiyorum. Çünkü sade bizim bürokratik anlamda attığımız adımlarla bu işi neticelendirmek mümkün değil. STK’lar katkı ortaya koyacaklar bürokrasi tarafı işlerini çok hızlı ve doğru şekilde tamamlayacak ve netice itibari ile biz de katma değer üretecek ülkenin gelişimine katkı koyacak bu yatırımları hep birlikte faaliyete koyacağız. 7 haziran seçimlerinde bu yana geçici hükümet çalışmaları esnasında da bu çalışmayı hızlı bir şekilde yürütüp neticelendirmek de kolay olmadı. Ama bu hep birlikte yapılan bir ekip çalışmasının eseri.” Bolu hep turizm teşviklerinden hep faydalandı ve faydalanıyor Bolu’nun şu ana kadar çıkan bütün turizm teşviklerinden yararlandığını da sözlerine ekleyen Ercoşkun, “Bolu hep faydalandı ve faydalanıyor. Bu alan zaten turizm teşviki içinde sadece teşvik derecesini arttıracak diğer taraftan da bölgenin turizm bakanlığının imkanları dahilinde uzun vadeli gelişimini planlayacak bir olay. Mesela gazelle oteli gerçekten hepimizin gurur duyduğu bir otel. Turizm teşviklerinden faydalanarak yapıldı. Dolayısı ile Bolu’da otel yapan bir yatırımcı mevcut teşvik konularından faydalanabilir. Bu alanın ilanı deresini arttırıyor. Teşvik derecelerini arttırıyor. Yoksa diğer konularda geçerli olan teşviklerden yatırımcılarımız faydalanıyor zaten” dedi.

Tabiat parkları sınırlarında kalan yerlere teşvik yok

Diğer taraftan, gelişim bölgesi sınırları içinde kalan tabiat parklarının bu destek ve teşviklerden yararlanamayacağını da duyuran Ercoşkun, “Tabiat parkı, Yeni Göksu Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı milli parklar olarak bu bölge içinde tabiat parkı olarak belirlenen ve halen tabiat parkı olan noktalar bunlar mili parklar mevzuatlarına dahil olan bölgeler olduğu için gelişim planı dışında. Bu bölgelerde şu anda yatırım yapılmayacak. Milli parkların şartları uyarsa yatırım yapılır” diye belirtti.

Tabiat parklarının gelişim bölgesi teşviklerinden yararlanamamasının Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın bahsettiği otelin yapım çalışmasına etkisi olup olmayacağını bilmediğini de kaydeden Ercoşkun , “Ben Alaaddin Yılmaz’ın kastettiği otelle alakalı herhangi bir yorumda bulunmam. Fakat buradaki ibare oldukça açık. Mili parkların tabiat parkı olarak belirlediği sınırlar milli parkların uhdesinde olduğu için planlaması ve gelişimi bu alanlar dışına çıkartılmış vaziyette. Diğer taraftan bu bölgenin planlaması çok önemli bunun içinde kaynak çok önemli. Bu sayede bu alanın belirlenmesi sayesinde turizm bakanlığının kaynakları kullanılabilecek.

Tıpkı Antalya’daki Belek, Kemer, Side gibi alanlarında yapıldığı gibi. Buranın altyapı yatırımları, planlaması gibi konular her şey turizm bakanlığı kaynakları ile yapıldığı için hızlı şekilde yapılabildi. Mesela Taşlıyayla Göletinin ve ya o bölgede belirlenecek başka alanların kanalizasyonu suyu elektriği bu plan çerçevesinde yapılabilecek. Yoksa bu sadece Köroğlu bölgesini içeren bir alan değil. Bu çok geniş Türkiye’de bu genişlikte çok fazla örneği olmayan önemli bir çalışma” dedi.


Editör: E. Candan